Докосване до светостта бе преданието-спектакъл „Здравата вода“

Докосване до светостта, така бих определила преданието-спектакъл на БАГАТУРИТЕ и танцова формация НАСТРОЕНИЕ на празника на ЗДРАВАТА ВОДА – 06 януари 2019-та. Предопределено за нас българите е, че традициите са вътре в нас и са в непрекъснат процес на движение и надграждане. Завещани ни от древността, те непрекъснато се развиват, обогатяват и черпят своите живителни сокове от мъдростта и страданието на този избран народ и  мисията му на тази земя.  А ние всички имаме нужда от животворната им сила днес, за да устоим пред напора на всевъзможните изкушения и посегателства.

Благодаря Ви, БАГАТУРИ, че ни въвлякохте в това загадъчно тайнство – ВОДИЦИ! Във въртопа на непреходната мощ и паметта на водата.  Така заредихте моя ден, озарявайки го с астралната светлина на тази магия. Благодаря Ви за поредния урок, посветен на почитта към Природата Майка! Със сигурност тя ни възвиси с лавината от чувства и емоции, небето чу копнежите ни, вярата ни благослови със сила и вдъхновение. Както винаги БАГАТУРИТЕ бяха– могъщи, дръзки и провокативни, чупещи ледовете на закостенели правила, а Дивите – чувствителни, предизвикателни по женски и грациозни като кокичета сред студения сняг на човешката ни зима.  Наслада за очите, празник на душата, послание към вечността.

И тогава настъпи върховният миг.  Този духовен змей, сякаш изкован от огъня на Провидението и Митовете на Сътворението, БАГАТУРЪТ  на школата заби свещения меч в ледената броня на скованата река. Събуди силата и, последван от смелостта на неговите воини. И дъхът им, разпален от тлеещата жарава на Българщината, се смеси с разбушуваните талази, буците лед и кипнала юнашка кръв и пробуди смразената ни памет, национална гордост и заветът да бъдем БЪЛГАРИ.

Вие, БАГАТУРИТЕ на днешния ни ден, сте огън, мисъл и воинство родено от вечността.  Вашият красив свят, в който въвличате и нас, ме кара да вярвам, че има бъдеще за този народ сред водовъртежите на нихилизма и блатните козни на отцеругателството и алчността.

Благодаря Ви за поредния урок! След всяка среща с  БАГАТУР аз лично се чувствам по-горда и…помъдрявам. Всяка среща с Вас е буря от вълнение, а в гърдите ми покълва цвете.

Цвета Петкова от Калофер

06.01. 2019, Мъглиж – Барите

Снимки Емил Енчев за Радио Стара Загора