Зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова: “Да се заредим с вярата на Ботев“

Навръх Богоявление (6 януари) пред паметника на гениалния поет и революционер Христо Ботев, който от 1934 г. се извисява в полите на Аязмото, старозагорци се събраха, за да отдадат почитта си и да изразят гордостта си от живота, делото и творчеството на един от най-достойните синове на България.

Ботев – легенда или истина! Дали наистина си съществувал, поете? Дали не си рожба на мечтата на измъчения роб? Дали Калоферският балкан или немили-недрагите по букурещките кръчми, не родиха едно фантастично предание, толкова неправдоподобно, толкова желано, толкова въздишано…? – прочете в авторското си есе водещият на тържеството, актьорът Ивелин Керанов.

Воеводо, поете, брате, синко, истина ли си? Истина! Самата истина!

Усещам огъня ти в цялото си същество. Вървиш през времето с дух и сила…

Моите години са точно два пъти повече от твоите, а не тежат колкото и секунда на Околчица. Безсмъртието е най-малкото, което ти дължим, войводо!

Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата…“ Тъй викна ти…

И падна главата ти, набучена на кол, но се превърна в знаме на идващата свобода…“

За Ботев, за подвига и за безсмъртието слово произнесе зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

„Преди 171 години в двора на калоферското училище се ражда един от титаните на революционната борба, и не само. На този ден в семейството на даскал Ботьо и неговата съпруга Иванка се ражда дете, което в годините стои по-високо от всички други. Двама са най-големите герои в нашето историческо минало. Двама са титаните на революционната борба – Васил Левски и Христо Ботев.

Огненото слово на Ботев, колкото и кратко да е неговото творчество, буди към непримиримост, към жажда за свобода.

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“

Тези думи продължават да вдъхновяват не само българския народ. Те са символ за промяна на робството, за негодувание срещу потисничеството. Не случайно много от българските мисии и българските културни центрове в Европа и по света, носят името на Ботев. Тази непреклонна вяра, непоколебим дух и непримиримост към несправедливостта трябва и днес да ни водят.

Днес тук, се обръщаме с лице към паметника на Ботев. Днес отново в душите ни и съзнанието ни извикваме спомен за неговото дело.

Нека отново да се заредим с онази вяра, която да ни съпътства, с онази непоколебимост и непримиримост към несгодите и несправедливостта! Нека да помним този велик юначен българин! Да сведем глава пред неговото дело и да бъде вечна паметта ни за него!“ – призова Иванка Сотирова.

Венци на признателност пред паметника на Христо Ботев и на Хаджи Димитър Асенов бяха поднесени от името на Община Стара Загора, Общинския съвет Стара Загора, областен управител и Втора механизирана бригада. Цветя положиха и представители на политически партии, обществени организации, граждани и ученици от Второ основно училище „П. Р. Славейков“.

В ритуала участваха Военният духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора механизирана бригада. Събитието уважиха Таньо Брайков, председател на Общинския съвет в Стара Загора, Гергана Микова, областен управител и заместникът й Красимир Червилов, бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Втора механизирана бригада, народният представител Георги Гьоков, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, общински съветници и граждани.

Росица Ранчева