Свето Богоявление празнуваме на 6 януари

Богоявление е един от най-големите християнски празници. С него се отбелязва кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител. Сам Бог се явил в онзи момент за обществено служение. От тук и названието на празника.
В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.
Именният ден на Йордановците, Йорданките и други мъже и жени със сходни имена не е в почит на светец. Той припомня за 252-километрова река Йордан в Близкия Изток. Зад това обаче се крие дълбок и вълнуващ смисъл. Празникът Богоявление е свързан с тайнството на водоосвещението, което според Църквата ще очисти човешките грехове.
Неслучайно в народния календар Богоявление се празнува и като Водици, Водички, Водокръщи. И неслучайно това е празник, честван от всички българи. Също неслучайно православният канон изисква празничен водосвет.
След обредното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката, езерото или в морето. Мъжете се спускат да го вземат – традиция, която все повече се практикува най-вече за здраве. Ширело се и вярване, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.
Широко разпространено е поверието, че в полунощ срещу Йордановден небето се отваря, всичко светва, а животните проговарят с човешки гласове. Щом някой види отварянето на небето (стига да е праведен), ще се изпълни всяко негово желание.
През деня с котле светена богоявленска вода свещеникът ръси по домовете за здраве на стопаните, да пропъди нечистата села.
Всеки мие лицето и ръцете си със светена вода или вода, в която има макар и капки – светена, пие от нея за здраве; болни се къпят във водата, където е бил хвърлен кръстът; мъжки хора разбуждат вировете, за да има здраве, здраво потомство и берекет.
Очистителните по характер обреди с вода на Йордановден са тясно свързани и с древния култ към водата и вярата в нейните свойства, насочени към прогонване на демоничните сили и осигуряване на здраве за хората и добитъка, и плодородие. Така се възстановява равновесието в природата и обществото, нарушено покрай Мръсните дни.
Освен Йордан, Йордана, Данчо, Данка, имен ден празнуват още всички с имена, които съдържат думата Бог, или са произлезли от нея – Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Боян и други.

Към 4 януари 2019 г. на Йордановден – Богоявление, имен ден ще празнуват 3713 с настоящ адрес в Община Стара Загора.

Името Йордан носят 880, от тях Йорданка/Йордана 495, Данчо/даньо 98/18, Дана/Данка 17/142, Божана/Божанка 72/35. Божидар – 515, Божидара/Божидарка 198/13/, Боян – 266, Бонка -260, Бончо/Боньо 174/68, Богдана/Богданка 65/25 и др.

На именниците -да им е здраво името и да почерпят щедро!

Dolap.bg