Чирпан се готви за 51-те Яворови януарски дни

Община Чирпан, Арменски културно-информационен център-Пловдив, Къща-музей „Пейо К. Яворов“-Чирпан и Фондация „Яворов“ организират Яворови януарски дни – Чирпан 2019 г. 51-то издание на форума ще се проведе от 13 до 15 януари 2019 г.

На 13 януари (неделя) в 17:00 ч. в Къща-музей „П.К.Яворов“ ще бъде тържествено запален и пренесен през целия град огъня на Яворовата поезия.

17:30 ч. в парк „Яворов“ ще стане официалното откриване на Яворовите януарски дни. В 18:00 ч. в залата на Община Чирпан започва тържествената Яворова вечер. Слово за поета ще поднесе проф. Цветан Ракьовски. В поетичното четене ще участват Маргарита Петкова, Атанас Капралов и Камелия Кондова. Първата вечер ще завърши с концерт на Вокален квартет „Светоглас“.

На 14 януари (понеделник) от 17:00 ч. в Изложбена зала „Георги Данчов-Зографина“ ще бъде открита изложба на арменските художници Аршак Джикян – скулптура, проф. Мъгърдич Касапян – графика и доц. Крикор Касапян. Ще участва и Вокална формация „Сирун“.

В 18:00 ч. в Къща – музей „П. К. Яворов“ ще се направи премиера на филма „Изкореняване“. Режисьор е Костадин Бонев.

На 15 януари (вторник) – 14:00 ч. в експозиционната зала на Къща-музей „П. К. Яворов“ ще бъдат обявени резултатите от Националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят“. От 15:00 ч. на същото място ще бъдат обявени резултатите от Националния литературен конкурс „И ти си в мене, ти, родино моя“.

От 16:30 ч. на същото място ще се състои премиера на книгите „Световете на Яворов“ с автор Катя Зографова; Представяне на сборник “Яворов. 140 години от рождението на поета. Нови изследвания“. Представя проф. Димитър Михайлов. Премиера на Антология „Европа“. Представя проф. Михаил Неделчев.

18:00 ч. в залата на Военния клуб Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора ще представи премиерния си спектакъл „Снаха“ от Георги Караславов.

Росица Ранчева