Новият Бюджет се обсъжда и приема наживо, не във Фейсбук. Участвайте!

На 4 януари от 17:30 ч. в Зала „П. Р. Славейков” (входът е вляво от централния вход на Общината) е общественото обсъждане на новия Бюджет 2019 на Община Стара Загора.

Може да разгледате предложенията за тази година ето тук

https://www.starazagora.bg/bg/novini/publichno-obsazhdane-na-proekta-na-byudzhet-2019-na-obshtina-stara-zagora

Много от гражданите подценяват възможността да участват в това обществено допитване с тезата, че „От мен нищо не зависи”. Това е напълно погрешно схващане-мироглед, което винаги ме е удивлявало. Наистина факт е, че човек трябва да познава системата на общинска администрация и Общински съвет малко повече (или да е работил като мен там) или да се интересува достатъчно активно, за да знае, колко съществени неща зависят от него. Напълно съм наясно, че за големите проекти, свързани с доста инвестиции, малко може да се повлияе на вече взети решения, но все пак остава един периметър на действие, който никак не е малък.

На първо място е хубаво човек да заяви своите искания към новия бюджет през месец ноември предходната година. Те да са в писмен вид и да ги подаде в отдел „Деловодство” на Общината, като запази входящият номер, който му даде служителят. Исканията могат да са най-различни: за ремонт на улицата, на  която живее (хубаво е да прикрепи и снимки от реалното положение), да бъде изграден паркинг в междублоково пространство, да се облагороди пустеещ терен, да се изгради детска площадка, да се ремонтира улично осветление и т.н. – Всякакви въпроси, които касаят обществени територии и много граждани.

До края на месец октомври, ако имате идея и искате да реализирате дадено събитие в града, по същия ред трябва да подадете искане за финансиране по Културен календар на Община Стара Загора, като попълните и предадете в „Деловодство” следните формуляри, обикновено те са едни и същи всяка година.

https://www.starazagora.bg/bg/novini/v-obshtina-stara-zagora-chakat-predlozheniya-za-kulturniya-kalendar/

Оттам насетне, на Общественото обсъждане Вие може да се запознаете най-общо с предлаганата програма на Общината за финансиране през новата година и да поставите своите въпроси, да слушате внимателно, да вземате участие. НО!

Задължително отправете своите искания за финансиране от новия бюджет писмено. Общинският служител може да обещава устно, но се контролира какво е свършил само и единствено на базата на писмен документ с входящ номер.

Не забравяйте, че общинските съветници все пак приемат новия Бюджет на Общината. „Използвайте” ги по всеки повод, когато имате проблем. Те са представителите на народа. От общинските служители не може да се очаква особено разбиране, човечност и пъргавост. Това би трябвало да се очаква от общинските съветници. Те са тези, които трябва да контролират властта. Ако имате познат или приятел общински съветник, не се колебайте да го търсите, особено ако става въпрос не за лични, а за обществени цели. Повтарям, не за лични!

Ето ги на списък и снимки, все познавате някого лично

https://www.starazagora.bg/bg/obshtinski-savetnitsi

Преди доста години за едно обучение на общински служители от 5 бивши източноевропейски страни в САЩ, щата Айова, в град Сидер Рапидс (с големина колкото Стара Загора) в общинската администрация специално ни доведоха и ни запознаха с една обикновена гражданка. Тя дори беше домакиня, не работеше никъде. Жената се оказа много активна и будна. Тя само със справка в отчетите на тамошния Общински съвет (от 11 съветници, не 50 както в Стара Загора) бе открила огромна разлика в цената (заявена и извършена за поставянето на мокет в обществена сграда). Разликата в цената, разбира се, бе в ущърб на общинския бюджет Било си е направо кражба, казано по нашему. А гражданката открила това, изнесла публично фактите. Самите общинари държаха да ни запознаят с нея като човек, който е способен да сочи истината.

Разказвам го, напълно съзнавайки, че ние нямаме тук нито такава отчетност (и то публична), нито обявени критерии (почти абсолютно за нищо). Но все пак може да бъдем активни и да променим и малките неща.

Това, което също може да помогне и е във възможностите на Общинския съвет е да отпусне известна сума за лечение на хора в затруднение.

Другата възможност е по -една малко популярна Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на проекти на неправителствени организации, кметства и сдружения на граждани

https://www.starazagora.bg/uploads/pages/naredba_finansovo_podpomagane_2018_2.pdf

Когато имате конкретен проблем или искате да проверите, защо Вашето писмено подадено предложение няма отговор, винаги може да поискате среща със съответното лице от Общината, отговарящо за разрешаването на проблема. Графикът с приемните дни може да видите тук

https://www.starazagora.bg/bg/priemni-dni

Електронният портал за сигнали и предложения към Общината при мен лично и поставения от мен проблем не проработи, т.е. отговор изобщо не дойде, но Вие пък може да опитате, пробвайте го. Казвали са ми обаче, че на Горещия телефон  0880 157 37 винаги отговарят и връщат обратна информация.

https://signals.starazagora.bg/

И непременно присъствайте на общественото обсъждане на новия бюджет, задавайте въпроси, търсете отговорите им! Хора на 21 век сме все пак, колкото и малко да зависи от нас, то си е нашето!

Уляна Кьосева