Директорът на ДГ № 66 Силвия Стоянова: “През Новата година „Детски рай“ ще стане още по-прекрасен“

Богата и щедра 2018 година изпраща екипът на ДГ № 66 “Детски Рай” Стара Загора, сподели за dolap.bg директорът Силвия Стоянова. – Най-голямото ни постижение е успешното взаимодействие между децата, родителите им и учителите. Особено ползотворни бяха контактите с Обществения съвет с председател Янелин Павлов. Съветниците заставаха зад всяка полезна инициатива, предложена, както от ръководството на градината, така и от конструктивните идеи на много от родителите.

Първият, много голям жест беше дарението на 170 иглолистни дръвчета туи. 140 от тях татковци и майки посадиха покрай оградата на детската градина, за да бъде дворът ни по-зелен и красив, а въздухът по-чист. Останалият разсад – около 25 туи ще подмени напролет онези екземпляри, които не са се хванали. Други малки туи ще бъдат засадени в кашпи, за да се оформят с тях различни сценични пространства. Решението на родителите е напролет да осигурят и цветен разсад, за да се оцветят различни дворни пространства.

Инициативата за туите е на Тихомир Острешев, който дари 68 дръвчета и призова и други родители да го последват, както и стана. Семейство Весела и Димитър Момчева също дариха туи. Янелин Павлов пък допринесе за обновяване настилката на двора, като запълни големи дупки и положи настилка тип ,,кокаклчета’’- с благодарност съобщи Силвия Стоянова.
За да бъдат децата здрави, енергични и физически издържливи, са проведени спортни игри съвместно с родителите и между родителите. Събитието се превърна в голям празник. Двигател на игрите беше Нели Гочева, главен асистент в Педагогическия факултет при Тракийски университет.

„В градината игрите бяха със състезателен характер, припомни г-жа Стоянова. – Децата бяха толкова заинтересовани за хода на състезанията и подкрепяха родителите си, познали ги в нова светлина. А татковците и майките, облечени в спортни екипи, бяха оставили всякакви служебни задръжки и нагледно показаха на синовете и дъщерите си спортен дух и амбиции“. Отделно от това са проведени спортните празници на поляната в Мъглиж, на стадион Берое и др.
В Деня на християнското семейство отново деца, родители и учители са посетили храм „Св. Рождество Христово” в гр. Шипка. Със специална художествена програма, малчуганите са поздравили мама и тати и са им благодарили за грижовността и обичта им.

„Всички запалихме свещички в Божия дом и се помолихме за здраве, мир и сплотеност в семействата и между хората“, с вълнение сподели Силвия Стоянова.

От отиващата си 2018 г. „Детски рай“ има и собствено лого. То представлява две преплетени шестици, с вградено в тях сърце. Това символизира любовта на родители и учители към децата и желанието им в тяхно име да работят и занапред заедно. От една страна шестиците са най-високата оценка в училище, а сърцата на всички са отворени и отдадени на най-висшата кауза – щастието на децата. Проектът е дело на целия колектив. Логото вече е запазена марка за детската градина. То присъства на всички документи и на баджовете на учителите.

184 са децата на „Детски рай“, разпределени в 6 групи: 1 група -,,Мики Маус“, 2-ра ,,Бърборани“, 2-ра А – ,,Слънчо’’, 3-та – „Приказка без край’’, 3-та А – ,,Усмивка’’ и 4-та група ,,Бонбон’’. Децата са поверени в ръцете на 12 жени – всеотдайни и влюбени в мисията „учител“.

Една от тенденциите в работата на педагозите в „Детски рай“ е да се възпитават у децата от най-ранна възраст различни добродетели. В навечерието на Коледните празници, успешно са приключили няколко благотворителни каузи. Трета група,заедно – учители и родители,освен да получават се научиха и да даряват. В големи кутии, деца и родители поставят закупени подаръчета в помощ на дечица от социално слаби семейства. Така те подкрепят инициативата за доброта на Сдружение „Самаряни“ ,за което получиха Благодарствена грамота. Децата от подготвителната група изработиха много красиви коледни картички. Една от майките има био пекарна. Картичките се били изложени там и за нула време – изкупени. Втори път правят картички, които също се изкупуват. Със спечелените парички са закупени книжки със стихотворения, албуми за оцветяване и лакомства. Така подгответата са се включили в инициативата “Чудната елха”на Омбудсмана на Стара Загора Надя Чакърова.

„Изпращаме 2018 г. с благодарност, че ни научи да бъдем по-единни, по-добри, по-радостни и щастливи, защото заедно можем повече“ – категорична е директорката.

Предстоящо е да се проведат квалификации, за да могат учителите и родителите да се включат в спечелването на различни проекти. Под девиза“ Дари книга“ вече са събрани 174 единици. През м. април 2019 г. отново ще се проведе същата кампания, за да се съберат още книги и да се открие Първата детска библиотека в градина. Така хубавата книга ще бъде в непосредствена близост до малчуганите, а подгответата ще бъдат готови и сигурни първокласници.

През 2019 г. Стара Загора ще чества 140 години от възстановяването на града. По този красив повод ще продължат още по-активно започнатите уроци по родолюбие. Планувани са посещения в парк „5 октомври“ до мястото, където е поставен символичният първи камък за изграждането на изпепеления от турците град, до други културно-исторически места, срещи с интересни хора, ще се научат повече стихотворения и песни за града, който е най-прекрасното място за живеене.

Росица Ранчева