Вместо новогодишна наздравица – За хората, които променят светове!

Вместо новогодишна наздравица за хората, които променят светове

Уважаеми читателю,

Преди няколко седмици на сайта ти предложихме Анкета за „Най-забележителното събитие в културния живот на Стара Загора за 2018 г.”. Дотук гласувалите в нея са цифром и словом 16 души!!! Нима не е съществено това, което питаме – се питаме ние от Долап.бг.

И решихме да поразкажем, защо избрахме тези събития и защо те са особено важни за Стара Загора за изминаващата 2018 година.

Може би  доста от вас ще кажат „Затова са артисти, да развиват себе си, да постигат успехи и да достигат върхове. Това им е работата.” И доста от вас ще имат право. Ние обаче тук открояваме „тайната” работа, която работят артистите на Стара Загора, а именно – да променят светове, да смекчават нравите, както бе писал един мъдър човек.

Работилници за чудеса

В Стара Загора те са две – намират се на адресите на Държавната опера  и на Държавен куклен театър. В тези два културни института творците търсят, развиват се, пробват нови форми и пространства на изява, не търсят мекото, лесното, касовото, масовото. Реализират се проекти с висока художествена стойност. Артистите от двата театъра сътвориха приказния спектакъл на операта „Турандот” от Дж. Пучини, достоен за всяка голяма световна сцена. Предстои им през 2019 г. да го покажат на сцената на Народен театър „Иван Вазов”. Спектакълът получи Награда „Стара Загора” на Община Стара Загора.

Във възродената танцова драма „Нестинарка” по музика на Марин Големинов на сцената на Операта ни танцува едно приказно момиче  – Анелия Димитрова, която получи тази година Наградата „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци за ролята си на нестинарката Демна – едно истинско сливане на артист и образ, цялостно отдаване.

Фестивалът за оперно и балетно изкуство в Стара Загора за първи път бе открит с балетна постановка – „Дон Кихот” от Л. Минкус. Изключителна заслуга за това в Стара Загора да дойде като хореограф на спектакъла Аршак Галумян, водещ балетист в Щатсопер, Берлин – има Силвия Томова, артистичен директор на балетната трупа. Тя също е от артистите, които променят светове.

Такъв е и Дарин Петков, директор на Кукления театър, който през 2019 г. със сигурност ще бъде извикан на сцената, за да получи ИКАР за постановката „Алиса в страната на чудесата”. Артистите от Кукления театър не правят никакъв компромис по отношение на работата с водещи режисьори и творци, от години, и това създава постановки с висока стойност, с послания, художествено безценни.

От артистите, които променят светове  е и Христо Иванов – ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”, който осъществи два изключителни концерта на ансамбъла – с Хор „Мистерията на българските гласове” и с НФА”Филип Кутев”, а съвсем скоро завърши успешната година с Коледен концерт съвместно с Ансамбъл „Сливен” в Зала „Сливен”.

От тези артисти, които Стара Загора почете тази година са и проф.Валентин Старчев, скулптор, който реализира голяма самостоятелна изложба в Художествената галерия и Валентин Дончевски, художник, който организира Юбилейна изложба в Зала „Байер”.

Посмъртно бе издадена книгата на Венета Вълева „Завинаги млада” – тя е първият лауреат на Националния младежки поетичен конкурс „Веселин Ханчев”, много талантлив творец, „избухване” в националната ни поези както Петя Дубарова (и тя останала завинаги млада).

Фестивалите на Стара Загора

Те вече са запазена марка за града ни и привличат своята публика от цялата страна. Като се почне с „Маскарадни игри” в началото на годината, та до… Фестивала на оперното и балетното изкуство в края на годината. Особен чар има в съчетанието на Музика, филми и ароматът на липите в края на май и началото на юни, когато в града ни се провеждат един след друг – Международният филмов фестивал „Златната липа” и Джаз Форум. Качествено европейско кино с послания, които стигат до сърцето на всеки. Филми, които не те оставят равнодушен, в които намираш себе си, активна съпътстваща програма – това е „Златната липа”. Пълните зали на Операта и на Регионалната библиотека говорят за силен интерес и създаване на активна публика.

Колкото до Джаз форума – пространството на Античната улица, пълно с млади хора, млади семейства, деца, които тичат по зелената площ. А на сцената – световни музиканти… Една вдъхновяваща гледка в центъра на Стара Загора в първите летни дни!

Но и в разгара на лятото Фолклорният фестивал„Богородична стъпка” събира под сенките на дърветата в сърцето на Старозагорски минерални бани състави от близо и далеч в България и програмата става все по-интересна.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство под мотото „Различният фестивал” тази година даде сцена за изява на състави от Македония, от Люксембург, на Майсторски класове по цигулка и по мениджмънт на събития, премиери на балет и на камерна опера и то в залата на Общинския съвет!

Артистични избухвания

Тази година имаше няколко такива. В третото издание на „Опера на стадиона” в постановката на Операта „Набуко” от Дж. Верди участва голямата оперна прима Мария Гулегина и това бе отбелязано в световния оперен сайт.

За първи път беше реализиран оперен спектакъл с кукли – „Турандот” от Дж. Пучини.

За първи път беше реализиран оперен спектакъл под купола на цирк – на Цирк „Балкански” – и това е „Палячи” от Леонкавало.

Спектакълът на 31 юли на Монумент „Бранителите на Стара Загора” бе не само с лазерно шоу, а с вдъхновеното участие на оркестъра, хора и балета на Държавна опера – Стара Загора и бе изключително въздействащо.

Детската постановка „Машина на времето” на Детско-юношеската школа „Маргаритки” към Операта бе представена пред препълнената с деца зала на Софийска опера и балет и при блестящи отзиви.

Балетът на Държавна опера – Стара Загора показа на сцената на Софийска опера и балет спектаклите „Нестинарка”, „Вълшебното дюкянче” и „Делвата” –  последните две са непознати за столичната публика.

Юбилейната изложба с платната на Марио Жеков, най-прочутият маринист на България, беше едно от най-големите постижения на Градската художествена галерия.

Вдъхновените празници на една ръка разстояние от Стара Загора

Става дума за отдадеността и изобретателността на голяма част от читалищата, които са своеобразни духовни центрове, оазиси за любителско творчество, за откриване на нови светове. НЧ „Св. Климент Охридски“ чества своята 160-годишнина с оригинална програма; В Преславен посветиха празник на хляба; в Кирилово избраха най-едрата и сладка череша; в Хрищени /най-отдавнашният прекрасен Фестивал, вдъхновен от кмета Радка Желева – възпяха райската ябълка; в Змейово възпяха пелина; в Дълбоки възродиха сватбените ритуали…

Няма как да имаме претенциите в тази дописка да сме отразили целия живот в Изкуството и Културата на Стара Загора за изминаващата 2018 година.

Всъщност тази статия си има автор и неговото име, с което се подписва неговото мнение – е Уляна Кьосева.

Авторът разбира се, че е субективен и подхожда лично към това, което пише, защото счита себе си за личност.

Авторът няма как да не завърши с благодарност към най-големия спонсор в областта на културата на този град – Община Стара Загора, която я подпомага финансово и по програмите Културен календар, Млади творци, подкрепя целево културните институти, финансира фестивалите на града ни, осигурявайки в някои от тях и безплатен достъп на публиката.

В заключение още веднъж ви подканвам да гласувате в нашата анкета на сайта – лесно е!

Уляна Кьосева