Музикалното бижу „Новогодишен концерт на Виенска филхармония“

На 1 януари 2019 над 40 млн. зрители в повече от 90 страни ще гледат на живо Новогодишния концерт на Виенската филхармония. За първи път на диригентския пулт на Новогодишния концерт ще застане главният диригент на оркестъра на Саксонската държавна опера Кристиан Тилеман. Съвместната му работа с виенските филхармоници датира от 2000 г. 59-годишният маестро е и артистичен директор на Великденския фестивал в Залцбург.

БНТ ще излъчи концерта пряко на 1 януари от 12:15 ч. от Златната зала на виенския Музикферайн.

Празничният концерт, който се провежда в първите часове на Новата година, традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус.

От Виенската филхармония съобщават, че шест от произведения, които ще прозвучат в концерта, никога не са изпълнявани по време на авторитетното събитие. Именно с такава творба реномираният оркестър ще открие тържествената проява – „Schönfeld-Marsch“, op. 422 от Карл Михаел Цирер. Любопитен факт е, че към настоящия момент Виенските филхармоници никога не са свирили това произведение, посветено на австрийския генерал Антон фон Шьонфелд. В програмата на концерта  присъстват и някои от най-ярките творби, написани от Йозеф Щраус, Йозеф Хелмесбергер, Йохан Щраус-син и Едуард Щраус. Ще бъдат добавени валсът „На хубавия син Дунав“ от Йохан Щраус- син и „Радецки марш“ от Йохан Щраус- баща. Концертмайстор ще бъде изявената българска цигуларка Албена Данаилова, а диригент на концерта – Кристиан Тилеман. Въпреки че от 2000 г. активно си сътрудничи с Виенската филхармония, едва сега той ще има възможността за първи път да ръководи Новогодишния концерт.

Традиционно всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса „На хубавия син Дунав” и с „Радецки Марш”, при който публиката пляска в такт, а диригентът е с лице към публиката и дирижира аплодисментите. Освен тях в програмата на предстоящия концерт са включени и произведения на австрийските композитори Йозеф Хелмсбергер-младши и Карл Михаел Цирер.

За първи път в антракта ще звучат и оперни изпълнения. Звездите на Щатсопера Камила Нюлунд и Адриан Ерьод ще изпълнят дует от „Прилепът“ на Йохан Щраус, а Даниела Фали и Рафаел Фингерлос ще бъдат Папагена и Папагено от „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Балетната трупа на операта е подготвила фрагменти от „Раймонда“ на Александър Глазунов.

Филмът, създаден специално за антракта на Новогодишния концерт на 1 януари 2019 г. ще бъде посветен на 150-годишнината на Виенската щатсопера и представлява 24-минутно музикално пътешествие зад кулисите на операта. Музиканти на Виенската филхармония заедно с артисти от операта ще свирят, пеят и танцуват в световноизвестния оперен театър и около него.

Цените на билетите са между 35 и 1090 евро за основния концерт, а за предварителните концерти на 30 и 31 декември те са между 20 и 800 евро. Въпреки високите цени желаещите да присъстват в залата са много и билети се продават единствено след участие в томбола, за която всеки може да се запише на сайта на Виенската филхармония от 2 януари до 28 февруари.

Историята на новогодишните концерти на Виенската филхармония датира от 1939 г., като първият Новогодишен концерт се провежда на 31 декември в навечерието на новата 1940 г. – няколко месеца след Аншлуса. Диригент на първия “истински” новогодишен концерт на 1 януари 1941 г. е дългогодишният ръководител на Виенската филхармония Клеменс Краус (1893–1954). Краус, който е един от най-големите защитници на творчеството на династията Щраус, продължава традицията до края на Втората световна война. През този тъмен период на австрийската история музиката на Щраус означава напомняне за Австрия, която е лишена от правото си на съществуване като самостоятелна държава.

И до днес музикантите на Виенската филхармония се стремят да бъдат не просто изпълнители, а и музикални посланици на страната си. Днес, въпреки миналото, интересът към новогодишния концерт на Виенската филхармония е толкова голям и билетите се изчерпват толкова бързо, че вече се изнасят не по един, а по три празнични концерта. Филхармонията свири три идентични – в 12:00 ч. на 30 декември, в 20:30 ч. на 31 декември и прочутия новогодишен на 1 януари, който е и с най-високи цени на билетите. Организиран в началото с цел да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната, концертът отдавна се е превърнал в истинско събитие, което е подготвено до най-малкия детайл. Флоралната украса е фантастична и представлява удоволствие за всички сетива. Дълги години цветята пристигат от италианския град Сан Ремо, а от 2015 г. филхармонията си сътрудничи с виенските общински оранжерии. Украсяването ще започне още на 27 декември и ще я превърне в огромен цветен парк с 30 000 стръка цветя, а след края на концерта публиката традиционно си взема поне едно листенце за спомен.

Неотделима част от Новогодишните концерти са балетните изпълнения, които се прожектират и в залата.  Както всяка година, и този път Австрийската обществена телевизия ORF, която за 61-и път ще предава на живо концерта, е записала вече танците на солистите на балета при Виенската опера.

През 2018 година се навършиха 100 години от смъртта на австрийския архитект Ото Вагнер и 100 години от края на Австро-Унгарската империя.

В първия ден на настоящата все още 2018 година българският държавен глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха на посещение във Виена по лична покана на федералния президент на Република Австрия Александър Ван дер Белен. Двамата бяха почетни гости на световноизвестния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в златната зала на „Музикферайн“.

https://www.wienerphilharmoniker.at/new-years-concert/the-new-years-concert

Не пропускайте този концерт!

Долап.бг