Прелестите на изневярата ще покаже ДТ „Гео Милев“

На 10 януари 2019 г. Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора ще представи първата си за годината премиера на пиесата „Прелестите на изневярата“ от Валентин Красногоров. Това са едноактни пиеси, доста различни по жанр и настроение:“Да доживеем до вдругиден“, „Прелестите на изневярата“, „Такива ми ти работи“, „Ние никога не се караме“, „Семейни сцени“, „Идеалното семейство“ и „Женска орисия“. Обединява ги темата за „прелестите“ на изневярата и състава на действащите лица. Във всички пиеси има по два персонажа- мъж и жена. Само в две от тях – „Идеалното семейство“ и „Женска орисия“ – две жени.

„Прелести на изневярата“ е лирична комедия в духа на съвременното най-добро руско кино и руска драматургия, обясни за dolap.bg режисьорът на постановката Христофор Недков. – Действието се развива в наши дни, въпреки че има препратка и към близкото минало. За щастие няма и грам политика.

От седемте театрални новели сме подбрали пет. Става дума най-вече за тази неутолима необходимост на човека в търсене на любов, на нежност, ласка, на нещо ново, различно, незнайно какво…Новелите са съвсем отделни, но аз съм избрал стил „хоровод“. Т.е. по някакъв начин героите са свързани в обща въртележка. При добро желание и фантазия се намират допирните точки. Това е оставено за решение на зрителя“, коментира Недков.

Сценографията и костюмите са дело на известната старозагорка Мария Диманова.

Другото не съвсем ново лице в постановъчния екип е на младата Анна-Мария Недкова, дъщеря на Елена Азалова и Христофор Недков. На нея е поверена музикалната среда и пластиката.

„Не защото Анна -Мария е наша дъщеря е в екипа, а защото много добре се разбираме кой какво иска и как това може да се преведе от драматургичен на пластичен език. Имам доверие на нея като хореограф. Вече има зад гърба си и режисьорска постановка“, обясни гордият родител.

Ролите са поверени на Елена Азалова, Миленка Сотирова, Илина Илиева, Кольо Стайков и Иван Калошев.

Авторът Валентин Красногоров е 83 годишен руснак. Доктор е на техническите науки, автор на монографии, патенти и статии по химически технологии. С драматургия се занимава от 1969 г. Автор е на 37 пиеси, поставени в над 300 театри в Русия и много други страни, на десетина сценарии за филми и още толкова сборници и книги. Познат е като майстор на елегантната съвременна комедия. Той владее жанра във всичките му нюанси – хумор, ирония, парадокс. С тънко познаване на човешките слабости, той представя няколко двойки, за които изневярата носи далеч не толкова прелести, колкото са очаквали.

Според Христофор Недков, Красногоров е проявил изключителен интерес към предстоящата постановка, кой ще я постави, кои са актьорите… Той великодушно е дал разрешението си по поставянето на „Прелестите на изневярата“ и на старозагорска сцена. Може би ще присъства на премиерата.

Росица Ранчева