Митрополит Киприан: „Христос идва на земята, за да отвори очите на сърцата ни“

Ваше Високо Преосвещенство, многобройни и чудотворни дела е извършил Иисус в земния си път. Молитвата е на първо място в чудотворната му дейност. В благословените Рождественски дни какъв съвет ще дадете на миряните за молитвата, кога и как да се молим ?
Иисус Христос идва на земята, за да отвори очите на сърцата ни, да приобщи човешкия род към духовните ценности и вечното Божие царство „дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат“ /Матей 6:20/
Спасителят слезе при нас с велико смирение, за да ни стане брат, да ни научи, че само когато душите ни се стремят към духовни хоризонти, в тях може да се роди Той, носещ любов, мир и радост.
Божият Син дойде, снизходи към нас, малките, и отправи зов да Му се уповаваме, да разчитаме не на себе си и на своите мними достойнства, а на Него, готов винаги да ни чуе. Посочи ни необходимостта от молитвата, мощта й, когато е отправена със смирено сърце.
Нека не забравяме, че именно молитвата е средство за привличане на Божията благодат. Молитвата, както учи свети Никодим Светогорец, е и ръката, която приема всяко дарено ни от Бога благодеяние. Чрез нея ние заставаме до неизчерпаемия извор на безпределната Божия любов към нас и черпим сили за духовно усъвършенстване.
Трябва да се молим винаги и с цяло сърце, всяка дума трябва да бъде изречена като част от душата ни и вопъл към нашия Небесен Отец. Светите отци казват, че се учим цял живот на молитвения подвиг. Истинската молитва наистина е подвиг, духовна височина, в която трябва да вложим много труд, търпение, надежда и вяра. Когато ги проявяваме, Бог сам ни учи и ни води към величието на молитвения диалог с Него.
Какво прави нашата молитва силна?
Необходимо е да пристъпваме към молитвата с искреното желание и готовност да изпълняваме само Божията воля. Това е необходимо, защото нашата воля е примесена със самолюбие и много често греши. А Господнята воля е премъдра, блага и никога не греши. Трябва да утвърждаваме в желанията си да искаме и просим от Бога, само това, което Му е угодно, защото само тогава то е полезно за нас.
Ние имаме своите делнични човешки просби и често се налага да просим Божията подкрепа за тяхното сбъдване. Бог знае пътища и начини за осъществяването им, често дори неподозирани от нас. Нека се доверим на промисъла Му и да не поставяме срокове за изпълнение.
Понякога Бог не изпълнява това, което на момента желаем, за да ни защити от бъдещи беди и неприятности, незнайни за самите нас. Да не забравяме, че няма нечута молитва и всеки вопъл към Бога води, ако не това, за което просим, то други блага, от които се нуждае душата ни.
За да бъдем чути, ние трябва да ходатайстваме и за молитвената подкрепа на Пресвета Богородица, която ден и нощ се моли за нас, както и застъпничеството на всички светии: архангели и ангели, апостоли и пророци, мъченици, преподобни отци и майки, които са благоугодили на Бога, както и на нашия ангел пазител и светията, чието име носим.
Как трябва да бъде построена молитвата ни?
Това наистина е важно да се знае. Свети Василий Велики пише, че когато коленичим, за да се помолим, отначало трябва да славословим Бога, след това да Му благодарим за благодеянията, които ни е направил, после да се помолим за опрощаване на греховете си и престъпването на Неговите заповеди и да поискаме необходимото за спасението на душите си. Едва тогава е редно да изброим духовните, душевните и телесните си потребности.
Българският народ от векове е приютен в лоното на Христовата църква. Какво трябва да сторим днес, за да измолим милост и закрила Божия ?
Трябва всички да се вслушаме в думите на свети апостол Павел „Постоянствайте в молитвата, като бодърствате в нея“ /Кол. 4:2/
Смиреното търпение, постоянството и неуморността в молитвата, както прекрасно се изразява св.Никодим Светогорец, побеждава непобедимия Бог и Го скланя към милост.
Безспорно е, че Българската православна църква е дълбоко свързана с народността ни. Вярата и назад във времето, и сега е тази, която е съхранявала и съхранява българския дух и народа ни. В лоното на родната ни църква просияват изключителни духовници, преподобни, светци, с който би се гордял всеки народ.
Всички те са вечните знаци на българската святост и духовност. Стотици и хиляди са нашите деди, майки и бащи, защитили с живота си вярата ни. За да се поклоним достойно пред мъченичеството на всеки един от тях, трябва да пребъдваме с вяра и с постоянна молитва да държим жив пламъка на православието.
Какъв е Вашият благослов към нашия народ?
Сърдечно поздравявам със светлото Рождество Христово всички, които преоткриват в душите си родения Богомладенец и които се трудят светлината на православната вяра да не гасне. Нека в душите ни се възцари добрата воля, радостта от съпричастността едни към други, „за да прекараме тих и мирен живот в пълно благочестие и чистота, защото това е добро и угодно пред Нашия Спасител“ ./1 Тим.2:2-3/.

Д-р Румяна Лечева, БТА