Рудолф – любимият помощник и приятел на Дядо Коледа

Кой е Рудолф и само неговото носле ли е червено? Този приказен герой, който децата свързват с Коледа, а вие най-вероятно все още с нищо не свързвате. Ето го и отговорът – Рудолф е деветият елен във впряга на Дядо Коледа.
Елените се появяват в обкръжението на добрия старец за пръв път в поемата на Клемънт Мур „Нощта преди Коледа“. Там те са назовани и по имена – Дашър (от англ. Изумителен), Денсър (от англ. Танцьор), Пренсър (от англ. Луда глава), Виксен (от англ. Кавгаджия), Комета, Купидон, Донър (от немски Гръм) и Блитцен (от немски Светкавица). Точно осем на брой.
Рудолф се появява по-късно, но за сметка на това бързо става най-важният във впряга. Неговият създател е Робърт Мей. Търговска компания, която препродава книжки за оцветяване, решава да създаде своя коледна история, с което да намали разходите си и да увеличи печалбите. Тогава управитлят поставя това като задача на Мей, който по това време работи в компанията и той създава Рудолф – елен, който е различен от останалите – с червен светещ нос. Естествено, останалите елени много му се подигравали за това, докато веднъж, на Коледа било много мрачно и мъгливо. Мисията на Дядо Коледа била застрашена от провал. Тогава Рудолф застанал начело на впряга, осветил пътя с носа си и спасил Нощта на Коледа. Така, че ако ви попитат, дали само Рудолф има червен нос може спокойно да отговорите, да, и точно това го прави по-специален от другите!
Интересно е, че и историята си има история. И това е историята на Робърт Мей и малката му дъщеря Барбара. Градската легенда разказва как Евелин, съпругата на Мей умира от рак няколко дни преди Коледа. Останал сам с дъщеричката си преди празника, Мей е и разорен, защото всичките му спестявания са изхарчени за лечението на болната му съпруга. Той няма пари да купи подарък за Коледа на Барбара, затова решава да ѝ направи коледна книжка. Самия той, често подиграван за малкия си ръст и че не е добър в спортовете, решава героя на неговата коледна приказка да е различен и неразбиран от околните. Така в съзнанието му се появява елен с голям, червен, светещ нос. Робърт завършва книжката точно навреме, за да я подари на малката си дъщеря. Историята става много популярна и това преобръща живота на Робърт и Барбара. Мей разбира, точно като скъпия си приятел Рудолф, че да си различен не е толкова лошо. Всъщност, да си различен може да се окаже благословия.
И сега още малко от света на 21 век относно елена Рудолф:
Специалисти от университета на Единбург твърдят, че популярният от коледните истории елен Рудолф всъщност е женски. Авторите на изследването обясняват, че по Коледа само женските елени имат разклонени рога, тъй като мъжките ги хвърлят преди средата на декември, след есенния размножителен период. „Това означава, че Рудолф с червения нос и с големите си разклонени рога няма как да е мъжки“, казва Джерард Линкълн от изследователския екип.
От около 40-те различни вида елени в света, само женските на северните елени имат разклонени рога. Женските хвърлят разклоненията си през пролетта, след което те отново порастват за зимата. Разклоненията са им необходими през зимния сезон, за да се съревновават с другите женски за разкопаните дупки в снега. Женските разравят снежната покривка, за да достигат лишеите под нея и да осигуряват прехрана на потомството си.
От своя страна американският биолог Натаниъл Домини откри рационално биологично обяснение на това защо носът на Рудолф, който помага на Дядо Коледа (Санта Клаус) да разнася играчките с вълшебната шейна, е яркочервен. Оказва се, че този необичаен орган дава възможност на елена и на останалите животни от впряга да виждат в мъглата и през облаците. Яркочервеният нос на Рудолф е своеобразна топлинна лампа, която помага на необичайните очи на северния елен, способни да различават ултравиолетовата светлина, да откриват препятствията по пътя си, когато прелита през мъгла и облаци, пише сп. Frontiers for Young Minds.
Твърдението е на Натаниъл Домини от американския колеж „Дартмут“ в Хановър, щата Ню Хемпшир. То се основава на откритието, че северните елени притежават способността да различават ултравиолетовата светлина. През октомври 2013 г. учени установиха, че очите на северните елени променят цвета си в зависимост от сезона – през лятото са жълти, а през зимата – сини. Благодарение на тази смяна през зимата животните получават уникалното си зрение.
Домини смята, че няма причина да се съмняваме, че Рудолф и останалите северни елени не притежават качеството да се ориентират в тъмнината в коледната нощ, докато разнасят подаръци на децата по цял свят. Има обаче един проблем. Въздухът и особено водната пара в мъглата много добре поглъщат и разсейват ултравиолетовите лъчи и синия цвят, което на практика трябва да заслепи Рудолф в момента, когато влиза в облак в долните слоеве на атмосферата или прелита през мъглата. Именно тогава идва на помощ червеният нос. Ако той свети, както пише Мей, то в шейната си Дядо Коледа вижда какво има пред него.
Единственият проблем за Рудолф е, че такъв голям и червен нос трябва да има много кръвоносни съдове, в резултат на което животното ще губи много топлина, за да нагрява своя „светилник“. А това означава, че Дядо Коледа и децата трябва да хранят Рудолф по-добре, отколкото останалите елени от впряга на добрия старец, заключава биологът.
Символиката на елена заема главно място и в източната митология, олицетворяващ дълголетие и доброта. Той е единственото животно, върху чиито рога расте така наречената „Гъба на Безсмъртието“. Символ е на финансова печалба и подем в кризисни времена. Тези и още много други качества са превърнали еленът в амулет подходящ за семеен празник, а коледните празници са едни от най-хубавите семейни празници.

Уляна Кьосева