Рождественско послание на Старозагорски Митрополит Киприан

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ

ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР, ВСЕЧЕСТНОТО  МОНАШЕСТВО

И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ  ХРИСТИЯНИ ОТ СТАРОЗАГОРСКА

ЕПАРХИЯ

 „Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение“ /Лука 2:14/

Възлюбени в родилия се Богомладенец, братя и сестри,

чеда на Светата православна Църква,

                             В този празничен ден, отново чуваме светлото благовестие, отправеното  към всички  богопредани  чеда: „Дева днес ражда  Свръхестествения“. Бог Слово става човек, Син Божий става Син Човешки, ражда се на земята Христос Господ. Благовестие велико, благовестие, преливащо от радост и  благовестие тайнствено, защото „Велика е тайната на благочестието“ /1 Тим.3: 16/.

            Любовта на Бога в пълнота се излива върху човешкия род и  изпълва цялото творение  с пресветъл смисъл, с вяра и надежда. Незалязващата светлина осиява  Витлеемската пещера, дето смирената Майка-Девица ражда Спасителя на света, стопля жадуващите ни сърца с вяра , благодат и истина. Пророк Исаия, вдъхновен от  Светия Дух, пише за  този светъл празничен Ден: „Младенец ни се роди – Син ни се даде; властта е на раменете Му, и ще Му дадат име: Чуден, Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира“ / Ис.9:6/.

Божият Син идва в света така, както е предсказан. Дева ражда Този, Който превишава всяко естество. Богочовекът, Който стои по-високо от целия съществуващ тварен свят, слиза на земята. Хиляди ангели, небесното войнство, с несравнима ангелска възхвала  прославят Родилия се. Радват се и нашите вярващи  сърца, които търсят и свои пътища за възхвала.

В радостта ни е необходима  мъдрост, в нашата възхвала към   Богомладенеца християнски дела, защото „вярата без дела е мъртва“ /Иак.2:26/.

            Духовните  дълбини на празника  дават преизобилна благодат и подтик за преосмисляне на собствената ни житейска и християнска пътека, на собственото ни съществуване. Очите на духовното ни сърце  могат да видят тайната на Боговъплъщението само тогава, когато  спазваме  словото на Този, Когото твърдим, че обичаме /ср. Йоан 14:23/.   Смирението и любовта са  посланията на Рождество Христово.  Надеждата на Бога за всеки  от нас е, че тези послания  ще бъдат чути. Нека се вслушаме в тихия им и вечен зов.

Божията любов, в  смирението си, ни чака да я видим в малката каменна ясла на старата пещера. Тя е там и в този величествен ден, и винаги. Бог се ражда смирен, живее в пълно смирение, и в смирение завършва  спасителното Си за човеците дело.

            Нека благодатта на Светия Дух да ни помага ревностно да изпълняваме Божиите заповеди, без които няма истинска вяра, няма истински християнски живот и спасение, няма спасително смирение. Нека тази благодат на Светия Дух, получена и получавана от нас в Тайнствата на светата Църква, да бъде средство за нашето единение с Христа и източник на вечна божествена радост тук и в бъдещия век, в небесното Царство на  Христа, нашият истинен Бог, роден от Пречистата Дева Мария заради нашето  спасение.

            Само така ще се изпълним с духовен трепет и душите ни ще бъдат в единение с величието на празника, с неизказаното Рождество  на нашия Спасител, добър и вечен, дошъл да  благослови и спаси всички ни, да ни помири с небесния Отец и да ни бъде винаги „светлината на живота“ /Йоан 8:12/.

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!  АМИН!

  СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН