Собствено знаме има Старозагорската епархия

За първи път откакто съществува, от два месеца насам, Светата Старозагорска митрополия има собствено знаме. С благословението на Негово Високо преосвещенство митрополит Киприан, идеята на свещеноиконом Евгений Димитров, предстоятел на храм „Света Троица“ и председател на църковното настоятелство, е приета и реализирана.

„Целта е да създадем знак на Старозагорската митрополия и респективно на Старозагорската епархия, уточни за dolap.bg отец Евгений.

Знамето е изпълнено върху жълт фон, което символизира духовната власт. В долната му част е записана 1871 годината на основаването на Старозагорската епархия. Логото представлява печата на Старозагорския митрополит. Символично са преплетени трикири и дикири. Трикири са трите свещи, а дикири – двете свещи, с които владиката благославя. Изработени са в червен цвят.

Заедно с националния трибагреник, първите знамена вече са в приемната на митрополията и кабинета на владиката. Съвсем скоро, такива знамена ще получат всички храмове в Старозагорска епархия.

Росица Ранчева