С премиера на „Меко казано“стартира новата творческа година на Държавен куклен театър Стара Загора

В началото на 2019 г., още на 8 януари, трупата на Държавен куклен театър Стара Загора започва репетиции по пиесата „Меко казано“ от Валери Петров, един от най-любимите автори на всеки голям и малък българин, и не само. Това обяви за dolap.bg зам.-директорът Таня Калчева. Сценичната адаптация и режисурата са на Цвети Пеняшки; Сценографията е на Илиана Стефанова; Музиката е на Милен Апостолов; Очакваната премиера е на 25 февруари 2019 г. Актьорският състав е Елица Стоянова, Станислав Матев, Диляна Спасова, Любен Чанев, Калоян Георгиев.

След това, успоредно ще се работят две пиеси: Първата е „Патиланско царство“ по Ран Босилек. Драматизация – Тодор Вълов; Режисьор – Дарин Петков; Сценография – Наталия Гочева; Музика – Станимир Иванов. Очаквана премиера – 5 март 2019 г. Актьорски състав: Татяна Андреева, Цвети Пеняшки, Деница Янакиева .

На 15 март 2019 г. на сцената на Държавна опера Стара Загора, с оркестъра й, ще се състои премиера на симфоничната приказка „Петя и Вълкът“ от Сергей Прокофиев. Режисьор е Цвети Пеняшки, а художник – Симона Илиева. Артистите са Таня Георгиева, Кирил Антонов, Деница Янакиева, Диляна Спасова, Станислав Матев, Татяна Андреева, Елица Стоянова, Калоян Георгиев. За първи път постановката ще се осъществи на живо с оперен оркестър. По този начин продължава успешният тандем между двете културни институции, сложили началото през 2018 г. с грандиозната постановка на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини. (“Турандот“ ще продължи да се играе през целия сезон).

На 29 март 2019 г. ще се състои абсолютната премиера на най-новата пиеса за деца с гръмкото заглавие „Банда бацили“. Автори са поетесата Мария Донева и актьорът от Кукления театър Янчо Иванов. Текстът на песните е на Мария Донева. Режисьор е Янчо Иванов. Сценографията е на Живко Кънев. Музиката – на Пламен Петков. Актьорският състав е от Янчо Иванов, Биляна Райнова. Това е история в стихове, която третира проблема за мръсните ръце при децата. В пиесата има много музика и песни, и приключения, и кукли!

Ето какво „копнахме“ от блога на Мария Донева: Първият урок е, когато момиченцето Ани насън се е превърналo в малко бацилче и отива в училището за бацили:

Никой не знае как се появили
древните, първи в света, пра-бацили.
Много по-стари са те от човека,
много по-умни и силни! Да! Нека!

Още в прастарите тайни папируси
има рисунки с бацили и вируси.
Има камшичести, има бастунести,
с точки, с опашки и разни кратунести.

Дребни били те и лесно се криели.
Древните хора храната не миели,
пиели мътна и блатна вода,
ходели мръсни – такъв бил реда,

вечно стояли със мазна коса,
бършели си със ръкави носа.
Чак се вълнувам, бацилчета! Зная –
че на земята за нас бил е Рая!

Но ще ви кажа, да знаете вие –
често налага ни се да се крием,
да се стаяваме, да се скатаваме
и от измиване да се спасяваме.

Хората се изхитриха така,
мият се често, ръце и крака,
ползват наред шампоани, сапуни,
вече направиха ни на маймуни,

и затова всеки честен бацил,
за да не бъде злочест и унил,
има за цел благородна, висока
да си научи перфектно урока.

В творческите намерения на Кукления театър е провеждането от 8 до 20 септември 2019 г. – на уъркшоп „Класически американски мюзикъл“. В него ще участват актьори от Държавен куклен театър и Държавна опера – Стара Загора. Партньор е Фондация АртОфис, като част от Програмата за Българо-американски артистичен обмен. Финансирането е от Фондация „Америка за България” Постановъчните разходи – режисура, сценография, музика, хореография, лайтдизайн се поемат от партньорската организация АртОфис.

Кулминацията през 2019 г. ще бъде ХІ Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро 2019“. Ще се проведе от 24 до 29 септември 2019 г. в Стара Загора. В момента се извършва селекцията на кандидатстващите театри от петте континента.

Според Татяна Калчева, доказано трупата на най-добрия куклен театър в страната, изпраща една успешна година, изпълнена с много вълнуващи събития. Паметна ще остане творческата лаборатория, която единствено в Стара Загора се провежда през година. През 2018 г. тя се проведе в две части. През първата гостуваха американски студенти, които работиха върху произведението „Животинска ферма“ на Оруел. През лятото, във втората част, актьорите на Старозагорския куклен театър работиха върху романа „1984“ от същия автор.

„Проблемите, които Оруел като пророк е предвидил, поставил ги е и се е опитал да предпази човечеството от заплахата на комунизма, за жалост не само остават, но и се задълбочават, сподели зам.-директорът. – Ние като творци сме длъжни за откроим и да поставим проблемите, които вълнуват хората. Не можем да ги решим, но можем да бием тревога чрез изразните средства, с които разполагаме“

Сценичната адаптация на „1984“ и режисурата са на Веселка Кунчева; Сценографията е на Мариета Голомехова; Музика е на Христо Намлиев, а хореографията – на Мария Димитрова. Очакваната премиера е 30 юли 2019 г. Актьорският състав е Таня Георгиева, Кирил Антонов, Деница Янакиева, Любен Чанев, Латина Беровска, Биляна Райнова, Диляна Спасова, Цвети Пеняшки, Милица Гладнишка (Елица Стоянова). В конкурсната програма на „Пиеро“ театърът ще се представи с „1984“.

Освен 25-те заглавия в афиша за деца и възрастни, през 2018 г. театърът създаде прекрасната „Чорапкова приказка“ от Янчо Иванов. По идея и с помощта на Инер Уил клуб Стара Загора се създаде и спектакълът „Без изход“, който третира проблемът с наркотиците и младите хора. На 17 октомври 2018 г. се състоя премиера на великолепната пиеса „Алиса в страната на чудесата“ . Намерението на ръководството е да кандидатства с тази постановка за Икар.

Както вече dolap.bg информира многобройните си читатели, до 23 декември 2018 г. артистите на Кукления театър са отдадени на Коледно-новогодишните празници заедно с чакания от всички Дядо Коледа.

На своята любима публика най-добрите куклари желаят здраве, сбъднати мечти и нови красиви срещи!

Росица Ранчева