Бившият ресторант „Аязмото“ вече е собственост на Старозагорската митрополия

Навръх Игнажден, 20 декември 2018 г., в сградата на Старозагорската митрополия, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, официално подписаха Договора за дарение на бившия ресторант „Аязмото“ от Община Стара Загора на Старозагорската митрополия.

„За мен е духовна радост и голямо удовлетворение присъствието на областния управител, на кмета и заместниците му, на председателя на Общинския съвет, каза митрополит Киприан. – Преди една година, ровейки се в архивите на Митрополията и знаейки положението на така наречения ресторант „Аязмото“, намерих за уместно да подкрепя идеята и на моя предшественик – митрополит Панкратий. Още през 1991 г. с писмо до Общинския съвет, той моли да бъде възстановен статутът на т.н. ресторант „Аязмото“ на Старозагорска митрополия. Целта е там да се направи музей на дядо Методий Кусев и на последващите го митрополити. Доколкото зная имало е такова искане и от моя предшественик митрополит Галактион“.

Митрополитът съобщи, че сред многото съхранени документи, са открити нотариални актове за закупуване на имотите, в това число и на митрополията, върху която е построен ресторант „Аязмото“. Преди известно време копия от тях са предадени в Община Стара Загора.

„И ето, с Божие допущение, Св. Игнатий Старозагорски помогна да се осъществи мечтата на моите предшественици. Заедно с екипа на кмета Живко Тодоров и моя тогава новосъздаден екип, се осмелихме да поискаме онази отдавнашна несправедливост към Старозагорската митрополия, бившата сграда на митрополията, построена от Методий Кусев и завещана на старозагорското общество да бъде отстранена, каза Киприан. – Радвам се, удовлетворен съм и моля Всеподателя Бога да ми дава сили, да преоткрием тази идея, защото ресторант „Аязмото“ е свиден за всички старозагорци. Сигурен съм, че на всеки, който се разхожда из парка и погледне руината, сърцето му възкликва: „Дано се намери някой и превърне това място в нещо хубаво, което да е за нуждите на старозагорци и на Старозагорска епархия, за всички православни християни“. Обектът се намира в непосредствена близост до храма, носещ името на Свети великомъченик Теодор Тирон, където се покоят тленните останки на моя предшественик блажено починалия Старозагорски митрополит Методий.

Търсейки основата на вярата ни, търсейки подкрепата на обществото, макар и част от него недоволства по осезаеми причини от тяхна страна, уверявам ви, че Старозагорска митрополия, в лицето на нейния епархийски архиерей, на повереното ми от Бога свещенство, никога не ще занемарим душите на православните християни, дори и тези, които не са съгласни с едно или друго нещо. Вратите на Митрополията са отворени в очакване на всеки, който има идеи за развитие на християнското ни общество, на православната ни вяра, на изконната ни българска вяра и традиция, да подходим подобаващо с обединяващо сърце. Защото православната църква е тази, която трябва да обединява нашето общество независимо от възгледите и мирогледи, каза Киприан. – Властта ни е поверена от Бога и ние сме длъжни да спазваме заповедта и да имаме обич към всички. Трите институции – областна администрация, община и митрополия, работейки ведно, се надявам да се получи нещо приятно, исторически- културно и религиозно и все пак да запазим идеята на дядо Методий да остане парк. В музейната сбирка да съществува духът и паметта на дядо Методий.

Нека Бог да помага и този парк да остане за старозагорци. Мисълта ни за дядо Методий винаги да бъде жива. Да знаем, че когато минаваме край това сакрално място, следва да минаваме с тих уют в сърцата си, както ни призова и дядо Методий:“С тихия полъх на Бога, да усещаме своята православна идентичност, своята вяра и могъществото на българския народ!“

Градоначалникът припомни, че след като преди няколко години Общината стана собственик на имота (разрушеният вече ресторант „Аязмото“), се проведе обществено обсъждане за функционалната му характеристика. Старозагорци предимствено са се произнесли, сградата да се превърне в музей на дядо Методий и Аязмото. След тях гласовете са били за възстановяване на ресторанта.

„Като Община ние сме срещу възстановяване на увеселително заведение в непосредствена близост до храм „Св. Теодор Тирон“ и гроба на Митрополит Методий, каза Живко Тодоров.- Заведения в града има много. След направената реконструкция на Аязмото, това място вече има съвсем друг дух. Имаме предписания за забрана на влизането на автомобили.

Още с встъпването си в длъжност, митрополит Киприан поиска да предадем това място на митрополията. Счетох, че това е най-разумното за Стара Загора – да възстановим духовния характер на тази сграда. Искам да благодаря и на арх. Петър Влахов, който представя в този дух идейния проект на бъдещия музей. Благодаря и на нашия митрополит, че последователно работи и следва стъпките на своите предшественици, които са в тази посока. Затова сме подкрепили с Общинския съвет тази идея, защото считаме че тя е най-разумна и добра за града.

С оглед на факта, че децата и младите хора ще могат да посещават този бъдещ обект и да придобиват знания -нещо което ние не сме имали възможност да направим, когато сме били деца, мисля че е още един положителен факт в тази посока. Това начинание ще бъде само добро за града.

Пожелавам успех в реализиране на идейния проект . Не бива да ги оставяме сами, защото ще имат потребност от подкрепа и помощ. Средствата няма да бъдат малко. Но с общи усилия можем да направим нещо хубаво – на върха на Стара Загора да бъде възстановена духовността!“ – каза в заключение градоначалникът.

Арх. Петър Влахов представи идейния проект „ОБЕКТ : РЕКОНСТРУКЦИЯ И ПРЕУСТРОЙСТВО НА СГРАДАТА НА РЕСТОРАНТ „АЯЗМОТО“ В ЦЕНТЪР ЗА ПРАВОСЛАВНО ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО С ПРИРОДО-НАУЧНА СБИРКА И МУЗЕЙ НА МИТРОПОЛИТИТЕ ПРИ СТАРОЗАГОРСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ“.

Преди презентацията арх. Влахов обяви, че колективът, който ръководи („Арт студио“ ЕООД) ,се е ръководил от две дадености: Сградата е обявена за световен пример за вписване на съвременна архитектура в обкръжаваща паркова среда. На второ място това е знакова сграда за обществеността на Стара Загора. Поради това колективът се е страмил сградата максимално да запази първоначалния външен вид, обем и визия.

Идейният инвестиционен проект е изработен върху актуална кадастрална основа – КККР на Стара Загора и съгласно прието от Епархийския съвет към Старозагорската Света Митрополия Техническо задание.

С проекта се цели да се реконструира и преустрои сградата на ресторант „Аязмото“ в Център за православно историческо наследство с природо-научна сбирка и музей на митрополитите при Старозагорска Света Митрополия .

Към настоящия момент сградата на ресторант „Аязмото“ е с разрушени вътрешни преградни зидове, фасадите са частично разрушени, липсва дограмата, но носещата конструкция не е компрометирана. От Община Стара Загора предоставят наличния в архивите й проект за преустройство на ресторант „Аязмото“ в обществено-обслужваща сграда, одобрен през 2002 година. Липсва техническа документация от строителството на ресторант „Аязмото“ от началото на 70-те години на миналия век.

С изработването на идейния проект се цели да се избере концептуална схема за функционирането на Центъра, разпределяне на помещенията и пространствата на сградата за максимално удовлетворяване на изискването на Възложителя, както и да се предложи съвременна визия, запазвайки обема и външния вид на сградата.

Сградата се преустройва както следва :

 • Разпределение на кота +0,00
 • Входът на сградата се запазва от парковата алея, преминаваща източно от сградата, като се предвиди рампа за хора с увреждания ;
 • Атриум –отредено е място за рецепция на Центъра и открито стълбище към останалите експозиции (кота -3,90) ;
 • Конферентна зала –позиционирана е в близост до входа с цел по-голяма самостоятелност при ползване ;
 • Експозиция „Православно историческо наследство ІІ-ХХІ векове“ – отредени са 3 помещения – експозиционни зали, в които да се разположи експозицията ;
 • Експозиция „Старозагорски митрополити“ – отредено е едно помещение – експозиционна зала 4 ;
 • Предвиден е асансьор за посетители с увреждания за кота -3,90 ;
 • Санитарни възли и чистачен инвентар –ситуирани са на удобно за ползване място, както от разглеждащите експозициите, така и от ползващите конферентната зала .
 • Разпределение на кота -3,90
 • Природо-научна сбирка – отредени са две помещения – експозиционни зали, в които се представят представителите на флората и фауната в парк „Митрополит Методи Кусев“ ;
 • Експозиция „История на създаването на парка“ – отредено е едно помещение ;
 • Санитарни възли и чистачен инвентар – ситуирани са на удобно за ползване място от разглеждащите експозициите ;
 • Предвидена е стълбищна клетка към кота -7,20, което да се ползва само служебно ;
 • Магазин – отредено е едно помещение, в което да се продават сувенири, свързани с парка, както и дребноразмерен разсад на дървесни и храстовидни видове от флората на парка ;
 • Изход от сградата – напускането на сградата се осъществява след посещение на магазина .
 • Разпределение на кота -7,20
 • Склад за икони и църковна утвар – отредени са две помещения ;
 • Реставрационна работилница –отредено е едно помещение ;
 • Санитарен възел и чистачен инвентар – ситуирани са на удобно за ползване място .
 • Лятна градина
 • Предвижда се да се благоустрои и оформи в стила и в най-добрите традиции на старозагорските дворове, превръщайки я заедно със съществуващата околна растителност във външна експозиция, да се запази и функционално да се приобщи към цялостното благоустрояване съществуващата малка сцена . Разгъната застроена площ на преустройството е 2086.00 м2
 • Срокът за изпълнение на реновирането е 10 години, но митрополитът съобщи, че ще постараят той да бъде намален наполовина.
 • Застроената площ на преустройството е 832.00 м2

По неофициални данни средствата за изпълнение на проекта ще възлизат на около 8 млн лв. Средствата ще се набират с дарения.

Росица Ранчева