С юбилеен 50-ти брой на вестника си Клуб „Млад журналист“ посреща коледните празници

Те са симпатични и добре възпитани. Държат се уверено и говорят много вдъхновено. Те са ученици от различни училища, но имат еднакъв широк мироглед, не се задоволяват с малко и непрекъснато експериментират. Имат една обща идея – да пребродят трудните пътеки на журналистиката, казва тяхната ръководителка Розалина Карамалакова.

През октомври 2013 г. започна работата клуб “Млад журналист”към Център за подкрепа на личностното развитие. В началото бяхме малко, но много амбицирани и още на втория месец издадохме първия брой на вестник. И така, до днес, всеки месец страниците на нашето издание информират за интересния живот на старозагорските младежи, достигайки своя 50-ти брой. С времето редакцията ни се разрасна, в нея бяха десетки млади хора, много от които поеха по пътя на журналистиката и следват в СУ “Климент Охридски” и дори в Германия. Наш възпитаник стана тазгодишният носител на Годишната стипендия на факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Климент Охридски” за студентски постижения в радио и телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков. Други, макар и да изучават други професии, запазиха журналистическата искра завинаги в себе си. Под острото перо на нашите репортери попаднаха десетки известни личности на България, които с радост отвориха страниците на своя живот за нас и за нашите читатели. А ние, като истински журналисти, не ни спряха дъждът, снегът и жегата и бяхме на стотици интересни места.

През 2015 г. успяхме да реализираме, експериментирайки, една своя мечта – да направим “телевизионно предаване”. Въпреки, че зрителската аудитория ни гледа от сцената, а не от екрана, ние, като истински теливизионери, направихме един новинарски блок – с новини, включване на наш кореспондент, прогноза за времето и гост в студиото. А темата беше по случай деня на Европа – “Европа преди парите” и показахме как една наглед суха информация може да бъде поднесена забавно и да плени.

И 2016 година ни донесе изненада – получихме покана да посетим факултета по журналистика в СУ “Климент Охридски”. Бяхме радушно приети от декана на факултета доцент Ефремов, който ни потопи в медийното право.

Направихме интересни обмени с други клубове; гостувахме на клуб “Журналист” от град Бургас, а в най- жежките дни на 2017 година при нас дойдоха приятелите ни от Шумен.

Вестник „Свободна зона” е носител на специална награда на Община Разград от Националния ученически журналистически конкурс “Григор Попов” 2018 г; двукратен носител на първа награда от Националния ученически журналистически конкурс “Григор Попов” – 2016, 2017 г. Награда на РИО, Разград. Второ място от Националния журналистически конкурс “Стоян Михайловски”, Русе – 2015 година

Екипът на в-к „Свободна зона“ благодари на всички, които подкрепяха през годините журналистическата работа на младежите!