В навечерието на 2019 година – размисли на Любомир Любенов, учител по математика

Безспорното през 2018

През 2018 г. Успях/ме да организирам/е българското участие в 10 математически състезания по света – в Санкт Петербург, Русия (състезание „Формула на Единството“, проведено през февруари) в Банкок, Тайланд (три турнира TIMO, IJMO, през февруари, юли и август), в Куала Лумпур, Малайзия (Singa, ноември), в Пекин, Китай (WMTC, ноември), в Сеул, Корея(WMI, юли), в Сингапур (SIMOC, юли), в Хонг Конг (HKMO, септември).

Имах/имахме късмета да организирам/е в Несебър за 5-и пореден път турнира „Математика без граници“ с участието на 1000 финалисти от 15 страни – Австралия, Азербайджан, България, Виетнам, Иран, Казахстан, Киргистан, Китай, Македония, Малта, Румъния, Русия, Турция, Узбекистан и Филипините.

Имах късмета да си партнирам със забележителни колеги по света – Алия от Казахстан, Зум от Виетнам, Хенри – от Сингапур, Анди от Хонг Конг, Амир от Иран, Ни Минг от Китай и колеги от 200 български училища.

Имам късмета да работя със забележителен екип – Ваня Димова, Димана Макалънм, Галина Белянска, Фируза Наримановна, Адриана Тодорова, Бранимир Николов.

Друго е когато получиш подкрепа – и от кмета на Несебър г-н Николай Димитров, и от кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров.

Добре е да прочетеш написаното в поздравите от президента г-н Румен Радев, от министъра на образованието г-н Красимир Вълчев, от техни превъзходителства г-жа Наргиз Гурбанова – посланик на Азербайджан и от г-н Темиртай Исбастин – посланик на Казахстан.

Добре е да получиш признание – от OMV, Мусала Софт, изворна вода „Бачково“, Фикосота, Теленор и проф. д-р Валентин Стоянов – дарил 1600 лева за каузата „Математика без граници“.

Спорното на 2018

И остана съвсем малко да призная – тревогите и стреса на 2018, без които нямаше за усетя и проумея безспорното.

През 2019 година желая

на всички да са здрави и щастливи. Нека българските деца и техните учители усетят в пълна сила емоцията от постигнатото с труд. Предстоят много изпитания, които се надявам да преодолеем успешно.