„Баболандия“ гостува на dolap.bg с оригинален предпразничен рецептурник
Тази година в Деня на християнското семейство, първия си рожден ден отбеляза един уникален комитет – „Баболандия“. Преди година той е учреден от 45 любими баби на възпитаници на Целодневна детска градина № 10 „Светлина“ в Стара Загора. Членовете на комитета могат да посещават детската градина по всяко време на работния ден, да помагат на учители, деца и помощен персонал.
В навечерието на Коледно-новогодишните празници, в помощ на младите семейства (и не само) Комитетът подготви и издаде рецептурник за постни и месни ястия, баници, пити и сладкиши, които се приготвят за Бъдни вечер и Коледа.
С удоволствие уникалните дами предоставиха рецептите си на читателите на dolap.bg с пожелание за весели празници, здраве, топлина и уют във всеки дом.
Искрена благодарност на „Баболандия“!
Свински пържоли Начин на приготвяне: Един ред леко запържени свински пържоли; Един ред моркови, нарязани на кръгчета; Малко чесън, нарязан на парчета; Дафинов лист.
Следва: ред пържоли, ред моркови и чесън и т.н. За два реда: половин чаша топла вода, половин чаша вино, в което се размива 1 супена лъжица брашно. Залива се отгоре, прибавя се мазнината, в която леко са били запържени пържолите, сол на вкус. Ври на тих огън, захлупено с капак.
Яхния от див заек (По ловджийски) Необходими продукти: 1 див заек средно голям; Олио ½ ч. чаша; Лук 8 -10 възможно най–малки главички; Чесън 2 глави (на скилидки); Вино /за предпочитане червено/100 мл.; Червен пипер, черен пипер на зърна, бахар на зърна, дафинов лист 3-4 бр.; сол на вкус.
Приготвяне: Почистеното и нарязано на по–едри парчета месо стои една нощ в хладилник в марината от вода, оцет и дафинов лист. След като се извади от марината месото се измива, слага се в студена вода да заври. Желателно е, като започне да отделя пяна, тя да се отстрани, докато започне да пуща само бяла. След като заври водата се изхвърля, а месото се измива отново със студена вода, за да се отстранят всички дребни частици и месото да се стегне. В тенджера слагаме добре измитите парчета месо, останалите продукти заедно и доливаме вода, докато се покрие всичко. Главите лук не се белят, измиват се и се слагат цели. Скилидките чесън също. Когато ястието е готово те лесно се отстраняват. След като заври ястието се оставя да къкри на тих огън. Става невероятно вкусно, но задължително се консумира с добра компания и червено вино!
Зимна салата с моркови, червено цвекло и целина Необходими съставки за 8 порции: Моркови (големи) – 3-4 броя; Целина 1/4 глава; Червено цвекло – 1 глава; Зехтин – 2 супени лъжици; Слънчогледови семки – 2 супени лъжици; Орехи – 2 супени лъжици; Лимонов сок – 2 супени лъжици; Сол – 1-2 щипки;
Първо се подготвят зеленчуците: Измийте и обелете зеленчуците. Настържете ги на ренде. Разбъркайте поотделно всеки от зеленчуците с лимонов сок, за да не се смесят различните цветове. Така зеленчуците няма да потъмнеят, а ще запазят цвета си. Втората стъпка е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените, накълцани ядки и слънчогледови семена. Преди сервиране подправете салатата със зехтин и сол. Салатата е витаминозна бомба.
Пирог с кайма Продукти: 600 – 700 г свинска кайма; 5 яйца + жълтък за намазване; 200 г кашкавал; магданоз – ½ връзка, нарязан ситно; сол, черен пипер, 2 скилидки чесън – по желание; 400 г – бутер тесто.
Начин на приготвяне: Сварете 3 яйца. Объркайте каймата с 2 сурови яйца, магданоза и подправките. Сложете листа бутер тесто върху хартия за печене и разстелете половината кайма. Върху нея наредете парчета кашкавал дебели около половин см. Разрежете сварените яйца на две наредете върху кашкавала. Върху яйцата отново наредете кашкавал. Оформете рулото с другата половина от каймата. В двата свободни края на тестото направете диагонални разрези с остър нож около 3 см. Оформете пирог, загръщайки гo с тестото, като пера. Намажете повърхността с разбит жълтък. Печете в подходяща тава с хартия за 45 мин на 180 °.
Богата капама Свински ребра – 4 бр.; Свинско месо – 350 г; Пилешко месо – 350 г; Телешко месо – 150 г; Суров суджук – 200 г; Черен пипер, сол; Люта чушка – 1 бр.; Кисело зеле – 350 г; Ориз – 200 г; Лук -2 глави; Бяло вино – 100 мл; Олио – 50 мл.
Начин на приготвяне: На дъното на гювеча се слагат ребрата, след тях започват да се редуват ред зеле, ред ориз, свинско месо – нарязано на хапки. Подреждането се повтаря – зеле, ориз и пилешко месо, след това oтново зеле, ориз, телешко месо, слага се суджукът нарязан по средата (4 парчета) и най–отгоре зелето с оризът. Така се редуват докато свършат продуктите. Важното е да не забравяме да слагаме и подправки и лук между редовете. Лютата чушка се слага по средата. Заливаме накрая с вино и олио, може да се добави и малко вода (50 мл). Запечатваме го и го слагаме в предварително загрята на 250 градуса фурна. Печем така 1 час, след това намаляваме температурата на 150 градуса и продължаваме още около 3 часа.
Риба Продукти: 1 кафена чашка олио; ½ кафена чаша оцет; 1 ред риба (нарязана на шайби); 1 ред кисели краставички; Домати; Черен пипер; Дафинов лист (копър).
Начин на приготвяне: Ври на слаб огън в тенджера под налягане 20 минути. Може и в обикновена тенджера или гювеч. Важно е да е под капак. Може само в собствен сос без краставици и домати. Може да се добави и грах.
Чомлек Продукти: 1 свински джолан; 200 г моркови; 200 г гъби; 300 г картофи; 200 г дребни лукчета; 100 г червени печени чушки; дафинов лист 2 – 3 листчета; черен пипер и чубрица на вкус.
Начин на приготвяне: Всичко се зарежда в гърне с похлупак и се пече на 150 градуса за 12 часа.
Палачинки Необходими продукти: 1 литър прясно мляко; 6 броя яйца; щипка сол; 1 чаена лъжичка сода; 2 супени лъжици олио; Брашно до получаване на хомогенна смес.
Начин на приготвяне: В дълбока купа се разчупват яйцата, като се разбиват със солта и содата. Прибавя се прясното мляко и олиото. Постепенно се добавя и брашното докато се получи хомогенна смес. След това приготвяме пълнежа за палачинката. Продукти за пълнежа: 1 брой лук нарязан на ситни кубчета; ½ кг гъби също нарязани на ситно; ½ кг кайма или бекон пожелание; 1 брой морков (нарязан). Всичко това се задушава до готовност и се подправя с черен пипер, ким, сол и магданоз. Приготвената палачинка се напълва с една лъжица от задушената смес и се сгъва под формата на „плик“, за да запази формата си. Забожда се с клечка за зъби. След това се нарязва ивица кашкавал и се поставя върху „пликчето“. Така приготвено, се слага в предварително загрята фурна до разтопяване на кашкавала.
Боб в гърне Продукти: 2 ч. чаши боб; 2 – 3 глави кромид лук; 2 средни домат.а; 2 моркова; олио; целина; чубрица; сол; 1 – 2 ч. лъжици захар; брашно; червен пипер
Приготвяне: Бобът се измива и се слага да се вари в глинено гърне. Малко преди да се свари напълно, се добавят нарязаните на полумесеци глави лук (без ½ глава), морковите на шайби, целината и олиото. След като продуктите поомекнат, се добавят доматите, чубрицата, солта и захарта. Ястието се оставя да поври още около 30 минути. Накрая се приготвя запръжката от останалата ситно нарязана ½ глава лук, брашното и червения пипер и се изсипва в гърнето. Всичко се разбърква и… Да ви е сладко!
Коледни постни сарми Продукти: 200 г ориз; 100 г стафиди; 2 – 3 глави лук; мас – 200 г; черен пипер на вкус; чубрица; 200 г гъби – ситно нарязани; лозов лист.
Начин на приготвяне: Лукът се задушава и се добавят оризът, стафидите, гъбите и подправките. Във всеки зелев лист се поставя от плънката и се завиват сарми. Нареждат се в гювеч и се пекат на 200 градуса час и 30 минути.
Печени картофи с масло и кашкавал Необходими продукти: 6 големи пресни картофа; 150 г обикновено масло или олио; 150 г кашкавал; сирене (по желание); 1 малка кофичка заквасена сметана; глава лук
Начин на приготвяне: Измийте добре картофите, но не ги белете. Сложете ги в подсолена вряща вода за няколко минути да поомекнат. След това с остър нож ги нарежете на тънки филийки, но не до края. Трябва да се получи нещо като ветрило. Сложете малко масло и кашкавал на тънки парченца. Отгоре полейте с малко зехтин или олио. Пече се в умерена фурна до готовност. Когато са почти готови, по желание може да ги поръсите със сирене и отново да запечете за няколко минути. Сервират се със заквасена сметана, в която предварително сте сложили ситно нарязан лук.
Погача за Коледа Продукти: 250 г масло; 200 г прясно мляко; 200 г кисело мляко; 1 пакетче мая; 4 бр. яйца; 1 ч.л. сода; 2 – 3 супени лъжици захар; 1 с.л. сол; 2 – 3 супени лъжици олио; Брашно за меко тесто.
Начин на приготвяне: Маята втасва с прясното мляко, в което са добавени захарта, и 2 супени лъжици брашно. Содата се разтваря в киселото мляко. Добавя се прясното мляко, киселото мляко, 3 яйца и 1 белтък и олиото. Омесва се меко тесто, което се разделя на топки. Всяка топка се разточва на елипса, маже се обилно с масло и се навива на охлюв. Нареждат се на разстояние една от друга в кръг. Втасва втори път. Намазва се всяка с жълтък и се поръсва със сусам. Може да се сложи сирене във всяка топка. Пече се на 200 градуса 20 минути и след това 40 минути на 150 градуса.
Точена баница Продукти: брашно – 600-700 г; олио – 1 с. л.; оцет – 1 ч. л.; вода – 250 мл хладка; сирене – 400-500 г за плънката; разтопено масло– 1/2 ч.ч. за поръсване; щипка сол
Приготвяне: Брашното се пресява в широка тава. Прави се кладенче и се прибавя солта, олиото и оцетът. Налива се водата и се замесва средно меко тесто (малко по–твърдо, от това за питка). Разделя се на 4 или 5 топки, намазани с олио, които се оставят да отпочинат около 30 минути. Взема се едно топче, разточва се с точилката и ако е необходимо се поръсва с брашно. Кората трябва да бъде тънка като вестник. Поръсва се с натрошеното сирене и малко от разтопеното масло и се завива на руло. Готовото руло се завива на охлюв в средата на тавата. По същия начин се приготвят и останалите топки. Навитата баница се поръсва с малко олио и се пече на 180 градуса за около 40 минути.
Коледни меденки Продукти: 2 яйца; 1 ч.ч. олио; 1 ч.ч. захар; 6 с.л. мед; 2 ч.л. сода; 2 ч.л. канела; брашно. Начин на приготвяне: Всички гореизброени съставки се смесват,постепенно се добавя брашното до средно меко тесто, което след замесването се прибира в хладилника, за да стегне. На набрашнен плот се разточва кора около два сантиметра и се изрязва с формички по избор. Пекат се на предварително загрята на 180 градуса фурна. След като изстинат меденките могат да бъдат декорирани по избор.
Пухкав коледен сладкиш с какао, шоколад и червени боровинки Необходими продукти: 1 1/2 ч.ч. брашно; 3 яйца; 1 ч.ч. захар; 200 г шоколад; ½ ч.ч. олио; 3 с.л. какао; 1 ч.л. ванилия; 1 ч.л. бакпулвер; 200 г червени боровинки; 3 с. л. пудра захар.
Начин на приготвяне: За да се направи този вкусен и пухкав коледен сладкиш, най–напред яйцата (3 бр), захарта (1 ч.ч.) и олиото (1/2 ч.ч.) се разбиват с миксер много добре до получаването на гладка смес. След това към нея се добавят пресятото два пъти брашно (1 ½ ч.ч.), бакпулверът (1 ч.л.), ванилията (1 ч.л.) и какаото (3 с.л.) и разбиването продължава до получаването на гладка смес за кекс. В сместа се добавя и нарязаният на кубчета твърд шоколад (200 г). Сместа за коледния сладкиш се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно кръгла тавичка с отворен център и сепоставя в предварително загрята до 180 градуса фурна. Пече се около 40 минути, след което се оставя да се охлади. Повърхността на кекса се поръсва с пудра захар (3 с.л.), а в центъра на десерта се изсипват свежите червени боровинки (200 г).
Коледни курабии Продукти: 600 г масло; 250 г пудра захар; 2 жълтъка; 2 ванилии; 2 чаени чаши бакпулвер или сода; 3 лъжици коняк; 250 г бланширани бадеми (натрошени и запечени в масло и малко пудра захар); 1 кг брашно. За поръсване: 500 г пудра захар и ароматизирана вода.
Начин на приготвяне: 250 г пудра захар се разбива с маслото до побеляване. Добавят се яйцата, бакпулверът, конякът и накрая брашното. Сместа трябва да остане мека. Добавят се запечените бадеми. Оформят се курабийките на топки. Нареждат се в тавичка малко отдалечени една от друга. Пекат се на 180 градуса – 20 минути . Поръсват се /напръскват/ с ароматизирана вода и пудра захар.
Мини палачинки с мед и малинки Необходими продукти за дванадесет броя с диаметър 10-12 см. 3 яйца; 60 грама разтопено кокосово масло (за сместа); 100гр. брашно от спелта; ½ бакпулвер; 2 ванилии; ½ л. прясно мляко; мед за намазване; кокосово масло за печене 60 г; пресни малинки. Всички изброени продукти се смесват и разбиват с миксер до получаване на гладка смес. Палачинките се пекат в загрят тиган с кокосово масло на умерена температура. Получават се много вкусни и ароматни палачинки, които се намазват с пчелен мед и се гарнират с пресни малинки. Поднасят се с прясно изцеден плодов сок.
Добър апетит!