Свети Спиридон върши чудеса в старозагорската църква „Св. Отец Паисий“

На 12 декември Българската православна църква отдава почит и поклонение на един от знаковите светци – Свети Спиридон  епископ Тримитунски Чудотворец.

Роден в Кипър през IV в., Св. Спиридон се прочул с много чудеса и добри дела за християнската вяра. Макар архиерей, до края на дните си е бил овчар и добродушен човек от народа. Участвал е в църковно-народния събор през 325 г. Предвидил е точно датата на смъртта си. Тленните му останки се намират в остров Корфу. От 1600 г. тялото му е нетленно, а лицето му – напълно запазено, като на заспал човек. На всеки две години дрехите, които го покриват се подменят, поради излъчването на енергия. Вероятно зографите, преди да започват да рисуват икони с неговия образ, са ходили на поклонение, тъй като те са идентични с оригинала.

В църквата „Свети Отец Паисий“ в старозагорския квартал „Зора“ се намира единственият в България престол на Свети Спиридон. Милост Божия е и фактът, че на разположение на всеки, който желае е възможността да се докосне до пантофка на светеца и да го помоли за помощ – за здраве, за рожба, за работа, за успех в учението, за избавление от беда и др.

Предстоятелят на църквата отец Йордан Карагеоргиев споделя десетки случаи, след искрена молитва и вяра в силата на светеца, на излекувани хора, на заченали жени, на започнали работа дълго време безработни, на успех в бизнеса.

Св. Спиридон е закрилник на майсторите-занаятчии – кундурджии (обущари), абаджии, дюлгери, бакърджии, грънчари и др. До 1944 г. празникът е бил един от най-почитаните. Всички занаятчии подготвяли богати трапези в домовете си, които не се вдигали през целия ден, тъй като постоянно идвали гости да честитят „за занаят и берекет“.

Днес  (11 декември) от 17:30 ч.  ще  бъде отслужена Вечерня, посветена на Св. Спиридон. Утре от 8:00 ч. ще започне празничната Утреня.  От 9:00 ч. архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорската митрополия  Киприан ще отслужи Света божествена литургия.

Децата от Неделното училище към църквата ще изнесат литературно-музикална програма.

Росица РАНЧЕВА

МОЛИТВА КЪМ СВЕТИ СПИРИДОН ТРИМИТУНСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

Молитвата трябва да се чете всяка вечер до постигане на желаното. Бъдете благодарни за всичко, което имате и се молете от сърце. Почувствайте всяка дума с душата си и не забравяйте да помагате на другите. А ето я и самата молитва към Свети Спиридон.

Богоносни отче наш Спиридоне, чуден светител на вселената и съжител на ангелите, днес цялата църква се прекланя пред тебе и проси твоето застъпничество пред Бога.

Ти си изпитал радостите и тежестите на семейните грижи. В труд, бдение и молитва е преминал целият ти живот. Над тебе изобилно се изля Божията благодат, която от немощни човеци прави велики чудотворци и проповедници. От обикновен пастир и земеделец, Бог те взе и направи пастир на християните. Защото душа, която изобилства от добродетели, Бог прави Свой дом и чрез нея просветва като светило, което се поставя на високо, за да свети на всички.

Ти, Пастирю добри, беше кротък като Давид, сърдечно чист като Яков, страннолюбив като Авраам и човеколюбив по примера на Спасителя. Затова народът те обикна, а Господ ти даде силата на Дух Светий, за да вършиш чудеса. Твоята молитва е била бърза като мълния и застъпничеството ти – сигурно, защото Бог е бил с тебе.
Сега ти стоиш пред Бога сред ангелите и всички праведници. Ние усърдно те молим: закриляй тези Божии раби (имената), които очакват твоята милваща бащинска защита. Простри ръката си и нахрани душите ни, запази нашите семейства от раздори и неразбирателства, благослови нашите всекидневни трудове и задължения, дари здраве на душите и телата ни, упътвай ни да растем в добродетелите, които ти си вградил в характера си, за да поживеем тих и безгрешен живот под покрова на Светата Единосъщна и Неразделна Троица и прославяме заедно със всички светии Отца и Сина и Светаго Духа сега и винаги и во веки веков. Амин!