Шампионатът по презентиране изгражда лидери!

Успешно приключи вторият сезон на Шампионата по презентиране, организиран от Международния младежки център Стара Загора. Той започна от 20 октомври и продължи до 25 ноември 2018 г. Тъй като трима от състезателите имаха приблизително еднакъв резултат, наложи се да се явят на трибой, за да се определи шампионът и подгласниците му.

Официалното отчитане на форума, обявяване на резултатите и връчване на наградите на шампионите, стана на 2 декември 2018 г. Събитието, на което присъстваха всичките 19 участници, техните фенове, съученици, приятели, родители, преподаватели и др., беше уважено от заместник-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова и поетесата Мария Донева.

С трима повече, в сравнение с миналогодишния сезон, бяха презентаторите. Те се представиха с разнообразни и интересни теми: Мирослав Господинчев стартира шампионата с темата за веганството; Александър Златков – „Екология в енергетиката“; Христо Василев – “Триатлон – история и развитие в България“; Денимира Митева – “Екологично образование“; Стефани Барутова – „Как рушим нашата планета Земя“; Вилислава Кръстева – „Здравословно хранене“; Пламен Богданов – „Участие на България в Първата световна война“; Ангел Иванов – “Византийска империя“; Мартин Кръстев и Весенина Петкова – „Френска култура“; Петър Динков – „Африканските племена и техните ритуали“; Петя Петрова и Марина Станчева – „Сънища“; Божидара Петрова и Десислава Христова – “Психично здраве“; Тодор Орехов – „Потенциалът за туризъм в Стара Загора“; Рая Коева и Красимир Вътов – „Китай“; Мартин Желязков – „Модерни технологии, използвани в театралното изкуство“,;Дилян Стоянов – „Костно-мускулни функции. Как да спрем болката в ставите и мускулите“; Соломон Петков – “Чуждестранни култури“; Екатерина Калоянова – „Те“ и Асен Емилов – „Вредата от социалните мрежи“.

Презентациите се оценяваха от журито в състав Росица Ранчева, доц. Ганчо Ганчев, Здравко Димитров и Здравко Тенев. Някои от презентациите са журирани и от Илиян Илиев, Атанас Славов, Венелин Добрев, Моника Тодорова, Стефан Чертоянов. Ръководител на проекта е Здравко Тенев – психолог, младежки работник в Международния младежки център.

Критериите, по които презентаторите бяха оценявани, са актуалност и важност на избраната тема; презентационни и ораторски умения на кандидата; грамотност и добре познаване от участника на избраната тема; използвани източници на информация за разработка на темата; спазване на определеното до 30 минути време за представяне; оценка на журито за общото представяне на кандидата. Оценката е от нула до 10 точки по всеки от критериите.

Единодушно беше мнението на специалистите, че Международният младежки център Стара Загора е намерил интересен подход за изграждане на лидери, на хора със собствена позиция по вълнуващите ги проблеми. Комплименти и поздравления към участниците за смелостта им да се включат в надпревара пред компетентно жури и широка публика.

Констатацията е, че всички кандидати за шампиони са положили старание и усилия при подготовката и представянето си. Използвани са различни допълнителни изразни средства – мултимедия, танци, рецитации, театрализиране и пр. Някои от темите бяха особено актуални, други – атрактивни, трети – провокативни. Задоволително беше присъствието на публиката, която активно участва в презентационния процес.

Като основен недостатък бяха отчетени диалектни проблеми, недостатъчни умения за контактуване с публика, недостатъчна научност при изработване на тезите.

Шампион във втория сезон на Шампионата по презентиране е Соломон Петков с темата „Чуждестранните култури“. Второто място е за Екатерина Калоянова с темата, която предизвика широк интерес „Те“. На трето място са Мартин Кръстев и Веселина Петкова с темата за „Френската култура“. Всички участници получиха грамоти.

Администратор на шампионата по презенитране е Станимир Семерджиев; Фотограф на събитието – Антонио Димитров.

Ето и самопредставянето на тази годишните шампиони:

Първо място – Соломон Петков на 26 години с темата: “Как пътуването и допирът ни до други култури могат да променят живота ни?”

Обичам да спортувам (футбол, фитнес, волейбол), да слушам и да правя музика, да чета книги, да пътувам и др. Все още уча: Бизнес мениджмънт и Теология. Включих се в шампионата по презентиране поради интерес към самата идея за подобно състезание. Попаднах на обявата във фейсбук. Темите ми допаднаха и не след дълго реших да се запиша за участие. Много съм щастлив да видя други млади хора, които мислят прогресивно, да споделят своите идеи и да се интересуват от актуалните и значими теми в света днес! Това означава, че има млади хора, които са будни и искат да видят света около нас по-добър!

Второ място Екатерина Калоянова с темата „Те!“ Ученичка от 11 клас съм в ГПЧЕ Ромен Ролан. Участвам в олимпиади по философия. Занимавам се с актьорско майсторство и мечтая да уча в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Приех Шампионата по презентиране като една поредна сцена за покоряване. Младият глас, изгубен и нечут в класната стая, търсеше възможност да докаже важността си. За мен е удоволствие да говоря пред публика по най-емоционалния, нестандартен и понякога авангарден начин и да заразявам хората с „различното и новото“ .

Трето място Мартин Кръстев 11 клас ГПЧЕ ,, Ромен Ролан“ с темата „Френска култура“. Моето хоби е баскетбол. Включих се в шампионата защото е една възможност за развитие на ораторските ми умения, а и да презентирам никога не е било задача за мен, а по скоро нещо като удоволствие.

Весенина Петкова 10 клас ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Запален читател съм. Обичам да пиша и творя, Занимавам се с театър и актьорско майсторство. Беше ми изключително любопитно, тъй като доста мои приятели ми говореха за този шампионат- колко прекрасни и яки хора участват и колко много помага да опознаеш възможностите си като презентатор. Просто си казах: „Защо да не…риск печели, риск губи“. Изключително се радвам, че за първа година, с помощта на партньора ми Мартин, успяхме да се класираме на 3-то място. Надявам се да продължим да вървим все по-нагоре.

Благодаря за удоволствието да бъда част от Шампионата по презентиране! На всички желая успех, весели Коледни и Новогодишни празници!

Росица Ранчева