Скандалната Мерилин Монро влезе в залата на Общински съвет Стара Загора

Пуританите определиха като „нечуван скандал „обезчестяването“ на светая светих – заседателна зала „Петко Рачов Славейков“ на Общинския съвет Стара Загора, с представянето на камерната опера „Процесът Мерилин Монро“. Как е възможно, мястото, където се вземат  съдбовни решения за гражданите, на обозначените места на старейшините, някои от които „щатни“ от десетина и повече години, да седнат никому неизвестни  граждани?! На всичко отгоре да гласуват с червената бюлетина „Да“ – за Мерилин!

Въпреки любезното съгласие на председателя на Общинския съвет Таньо Брайков за това „кощунство“, в знак на протест (може би?!), нито един общински съветник не се вестна на премиерата на Държавна опера Стара Загора.

Така или иначе „Процесът…“ се състоя в последния ден от 49. Фестивал на оперното и балетното изкуство – 8 декември 2018 г. Максималният брой публика – 100 души, беше налице и по всички възможни начини стана част от екстравагантното представление, което дълго и въодушевено аплодира. В публиката бе и Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора по хуманитарната дейност.

За онези, които не можаха да се вредят с билети, да съобщя: Подиумът, където на всяка сесия се подреждат председателят на Общинския съвет, кметът и заместниците му, беше превърнат  според правилата в съдебна зала с три катедри – за съдията, за обвинителите и обвиняемите. Два паравана изпълняваха ролята на кулиси. Камерният оркестър беше ситуиран в дъното на залата. Публиката беше провъзгласена за „безпристрастни съдебни заседатели“. С повече прожектори и екрани, строгият ред беше нарушен. На всичко отгоре, за да е още по-комфортно на „заседателите“ и да си имат занимавка, както в американските киносалони, им бяха раздадени кутийки с… пуканки?! Операта се изпълнява на немски език с диалози и надписи на български. Времетраенето е 1:30 ч. с един антракт.

„Процесът Мерилин Монро“ е нова оперна творба, родена в една от музикалните столици на света – Виена. Създателите на спектакъла показват, че изразните средства на операта представят с висок емоционален заряд  нравствените проблеми на съвременното общество. Светът се тресе от омраза, завист, отчуждение, войнстваща посредственост и безнаказаност. Самотата и страданието метастазират.  Светът около теб е студен и враждебен. Любовта липсва на този свят. Любовта, която ни помага да запазим щастието завинаги, да разбираме хората. От любов се нуждае светът, от любов, а не от страх, болка, мъка и унижение…

„Процесът Мерилин Монро“ обединява усилията на творци от различни страни. Либретото е на Джейрон Тино.  Композиторът  Роланд Баумгартнер е с впечатляваща биография: обучение във Виенската музикална академия, специализация при Ленард Бърнстейн, съвместна работа с Филаделфийската и Пражката филхармонии, музика към няколко холивудски продукции, работа с поп легендата Енгелберт Хъмпърдинг… На старозагорската публика той е познат и със световната премиера на операта му „Сиси – душата на императрицата“.

Диригентът Андрия Павлич е близък приятел на Баумгартнер от обучението си във Виенската музикална академия. Той също има престижни участия във Фолксопер и преподавателска дейност в консерваторията „Густав Малер“ – Виена.

Режисьорът Огнян Драганов е възпитаник на Средно музикално училище „Христина Морфова“ в Стара Загора с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов български университет – два семестъра в класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в Opera Du Rhin Страсбург, Франция, като асистент-режисьор на световноизвестния оперен режисьор Албер-Андре Льорю. Дипломира се в ДМА „Панчо Владигеров“ – София, специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков. Своя професионален опит натрупва в Софийска опера, където последователно е  помощник режисьор, асистент режисьор, режисьор и заместник-директор през периода 1998 – 2002 г. Възходящата му кариера  на оперен режисьор стартира през 2002 г.  Поставя с голям успех в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия. Над 30  заглавия се четат в творческата биография  на режисьора. От 3 години той е може би най-успешният директор на Държавна опера Стара Загора. Г-н Драганов успя да върне предишния блясък на най-големия културен институт в областта и да го превърне в истински духовен център. В режисьорското си нестандартно решение Огнян Драганов търси още по-активно и органично взаимодействие между оперни и драматични артисти. Неговият спектакъл е динамичен, атрактивен, силно театрален и въздействащ.

Сценографията е на Тодор Демеров. Теодора Джамбазова е адаптирала костюмите. Публиката видя няколко от знаковите тоалети на Мерилин. Помощник режисьор е Пенка Александрова. Адаптация и репетитор на балета е Радост Младенова – Арабаджиева, а балетът е в състав Ивелина Димитрова, Ивелина Николова, Богдана Сергеева и Емилия Ставрева.

Ролите изпълниха блестящо Теодор Петков – Съдия, Тереза Бракалова – Обвинител,  Нели Нечева – Защита на Мерилин Монро и актьорите от Държавен куклен театър като представители на съдебните заседатели Янчо Иванов и Биляна Райнова. Трябва да се подчертае не само вокалното съвършенство на солистите, но и тяхното всецяло отдаване на образите, които пресъздадоха. Поразителна е физическата прилика между Мерилин и Нели. За динамичността и атрактивността на спектакъла допринесоха изключително много и „говорителите“ от името на съдебните заседатели.
Сюжетът се заплита около улица във Виена, която носи името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Красотата поражда ли омраза? Една параноя никога ли не е безпочвена?  Фактът за самоубийството на Мерилин може ли да бъде причина, да не се именува улица на нейно име. Това са основните въпроса, на които се търсят отговорите в постановката.

Музикалният текст на Защитата, поднесен по най-добрия начин от Нели Нечева, обяснява нерадостната съдба на обърканото момиче Мерилин, с безкраен копнеж за обич и сигурност. Родена като Норма Джийн Мортънсън американската актриса и модел има нерадостно детство. По трудния си житейски път секссимволът на Америка и света има 3 брака, 30 аборта и милиарди поклонници. Тя се бори със злоупотребата с наркотични вещества, с депресията и тревожността, които я съпътстват през всичките й 36 години. Мечтата й да стане майка не се осъществява.

Защитата търси обяснение за скандалния живот на Мерилин. Открива го в страданието на света, което  е мъка на всички клетници. Самотата е страдание. Самотата  разболява. Тя отнема силата ти. Да, мъжете са били в краката й, но от тях тя не е търсила изгода, а любов. Според нея любовта е отговорът на страданието на нашия свят. Само любовта може да те опази. Всеки трябва да търси и да открие любовта вътре в себе си. Правото на любов е записано само в сърцето…

На екрана оживяха познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, пораждат противоречиви реакции от актриса-икона до (меко казано) „уличница”.

Накрая съдебните заседатели (публиката) единодушно гласува ЗА виенската улица да се нарече Мерилин Монро. Когато Съдията удари с чукчето, за да обяви решението на Съда, присъстващите бяха по-усмихнати, с по-грейнали очи и може би много по-добри.

Директорът на операта – неуморимият и изобретателен режисьор Огнян Драганов, специално благодари на Таньо Брайков за предоставената още една сцена  за камерни постановки и концерти на институцията, която ръководи.

Преди да се затвори завесата на 49. ФОБИ, „Процесът Мерилин Монро“ беше хубаво шампанско за артистите и за публиката.

Росица Ранчева