100 години театрално изкуство ще чества Стара Загора

„Творческият сезон 2019/2020 година ще бъде 100-тният сезон на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора“. Това съобщи за dolap.bg Сия Петкова, специалист маркетинг и реклама в театъра.“Театрални дейности е имало още през 18 в., но началото на професионалния театър в Стара Загора е поставено през 1919/1920 г. Затова предстоящият сезон ще посветим на този голям юбилей. Идеята на ръководството е целият афиш да бъде с преобладаващо български заглавия, при това тяхната първа реализация ще бъде именно в нашия театър. Засега има само две изключения на руски пиеси“.

С премиерата на „Снаха“ от Георги Караславов на 10 и 12 декември 2018 г. се слага началото на юбилейното честване. Кулминацията му ще бъде на 29 ноември 2019 г.

Прелестите на изневярата“ от Валентин Красногоров с режисьор Христофор Недков и сценограф Мария Диманова е първата постановка, чиято премиера е определена за 10 януари 2019 г. Това са пет новели, подведени под една идея. Участват Елена Азалова, Миленка Сотирова, Илина Илиева, Иван Калошев и Кольо Стайков.

В средата на м. януари 2019 г. репетиции започва изявеният драматург и режисьор доц. Юри Дачев. Той е направил драматургичен вариант по разкази на Йордан Йовков с работно заглавие „Другоселецът“. Според него в текста са вплетени по непопулярни разкази в компилация. Пиесата ще се постави за първи път в България.

Мерак“ по Николай Хайтов ще бъде поставена от Надя Асенова. Драматизацията и постановката ще бъдат направени за първи път на старозагорска сцена. Публиката познава работата на Асенова от постановката й „За сушата и сватбите“ по Елин Пелин.

Ирен Кривошиева е написала нова българска пиеса „Жените отмъщават, мъжете прощават“. Тя отново ще бъде поставена за първи път в Стара Загора. Режисьор е Ивалин Димитров.

Обичаният актьор Николай Урумов ще се представи на старозагорската публика и като режисьор. Той ще режисира „Енергични хора“ на Василий Шукшин. Материалът е много интересен и забавен. Очаква се и продуктът да бъде такъв.

Има договореност с други двама класни режисьори да направят постановки, но все още не са уточнени заглавията. Това са Бина Харалампиева и майсторът на детските пиеси Стефан Поляков.

Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников ще постави големият Йосиф Сърчаджиев. На него много му харесва да работи в Стара Загора и специално с трупата на ДТ „Гео Милев“.

Възможно е нещо да се добави или нещо да се промени, но засега това това са репертоарните намерения.

Много са идеите по възможно най-достоен начин да се отбележи юбилеят на старозагорския драматичен театър, който през всичките тези години е бил част от културния живот на града. Подготвят се изложби, които ще преведат културната общественост през миналото на тази голяма институция. Предстоят творчески вечери, срещи на артисти, режисьори, сценографи и композитори, чиито творчески път е минал през старозагорската театрална сцена. Намеренията са да се обединят художниците и сценографите в обща изложба. Мисли се за издаване на юбилеен диск с повече информация.

Dolap.bg ще бъде медиен партньор на достолепния ДТ „Гео Милев“.

Росица Ранчева