Шесто основно училище „Свети Никола“ в Стара Загора чества днес своята  177-годишнина

„В седмицата между 30 ноември и 6 декември  се проведоха редица мероприятия и инициативи, посветени на празника. Всяко събитие е насочено към съхранението на историята и традициите, делата на предците и будния пример на старите поколения светиниколци.  Съхранението на традициите и ценностите в паметта на поколенията създава предпоставки децата да бъдат заедно, да откриват света рамо до рамо, да споделят своята гледна точка и опит“, сподели директорката Дарина Гайдарова. Тази година всички инициативи са били предложени от учениците, а педагозите са помагали да бъдат направени професионално.

В далечната 1841 г. даскал Атанас Иванов открива първото взаимно новобългарско светско училище в Стара Загора. То се помещава се в сградата на килийното училище към църквата „Свети Никола”. Заслугите на храма за откриването му са оценени по достойнство и то съвсем естествено е наречено Светиниколско.

Постепенно Светиниколското училище се утвърждава като водещо за града и тази тенденция, продължава и до днес.  Светиниколското училище е изградило личности като Васил Левски, братя Жекови и Никола Ганчев, а между учителите срещаме имената на бележити българи, сред които това на Петко Рачов Славейков.

В седмицата, посветена на училищния празник, се включиха всички деца и ученици – от седми клас – до подготвителна група. В празничните дни тук гостуваха деца от ДГ № 3 „Ян Бибиян“, ДГ № 8 „Бъпгарче“, ДГ №10 „Светлина“ и ДГ № 58 „Звездица“. Четвъртокласниците и петокласниците  отбелязаха празника със спортни игри, в които се състезаваха съвместно с децата от детските градини.

Първолаците подготвиха празничен концерт, в който проличаха бъдещите таланти на светиниколци.  Второкласниците взеха участие в интерактивни игри, като направиха възстановка на учебния процес в миналото.

Седмокласниците и второкласниците посетиха храма на Свети Никола и отдадоха почит на патрона на училището.

Учениците от шести клас се потопиха в историческото минало на Светиниколското училище, като тръгнаха по стъпките на предците, оставени в Метоха и в Регионалния исторически музей.

Драматичен театър „Гео Милев“ подари на учениците от втори и трети клас, участващи в театрални групи, среща с екипа, подготвил постановката „Пинокио“. След срещата с актьорския екип учениците разгледаха театъра и се запознаха с  тайните в професиите на осветители, озвучители , сценаристи и режисьори.

За празничния ден днес третокласниците са подготвили празничен концерт под мотото „ Нещо специално, запечатано с усмивка“. Поздрави към  ученици и учители поднасят Вокална студия „Траяна глас“, Школа по латиноамерикански танци и „Парадни мажоретки“, ученици от Музикалното училище, балетна шкила „Па де Кре“, фолклорна школа „Жарава“, група „Слънчо“, група „Дъга“ и подготвителната група в училището. Концертът е организиран с помощта на  Център за подкрепа на личностното развитие, НУМСИ „Христина Морфова“ и ОДЗ 58 „Звездица“.

„И днес думите, изречени от даскал Атанас Иванов – „От туй слънце за града ни прогледнаха много граждани и се приготвиха искрени, деятелни дейци за битките“ звучат актуално, защото и сега Светиниколското училище поддържа високо ниво на общообразователна подготовка, на чуждоезиково обучение, на усвояване на информационните технологии. Учениците постигат отлични резултати на външно оценяване, което утвърждава училището ни като авторитетна и престижна институция в системата на училищното и предучилищното образование“, коментира Дарина Гайдарова.