Димитър Никленов е носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“ за 2018 година

Тазгодишният носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“ е писателят Димитър Никленов от Стара Загора за детската книжка „Кучето Бокс“.  Престижната награда му бе връчена на 4 декември на тържествена церемония в НЧ „Обединение 1913“. Книгата му бе отличена сред силна конкуренция от издания на над двадесет автори от цялата страна.След задълбочено обсъждане петчленното жури с председател Петър Анастасов и членове: Банко Банков, Благовеста Касабова, Елица Мавродинова и Петър Хаджинаков, реши лауреат за 2018 година да бъде именно Димитър Никленски.

Почетната статуетка и грамотата бяха връчени на новия лауреат от госпожа Ширин Сюлейман,  директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“ при община Кърджали.Поздравителни адреси поднесоха още от НЧ „Обединение“, от Регионална библиотека „Никола Й, Вапцаров“ и цветя от Регионален исторически музей – Кърджали.

„Когато един автор получава награда, той не е само щастлив, но и благодарен на всички свои малки читатели, тъй като без тях авторът не е автор. Повече от четиридесет години пиша за деца. Издал съм повече от тридесет книги, около седемнадесет филми за деца, много куклени пиеси, но искам да кажа, че първата моя пиеса бе поставена в Кърджали. Заради това този град за мен е скъп“, каза развълнувано Димитър Никленов след като му бе връчена наградата.

Като поздрав към лауреата деца от танцовите и музикални школи при читалището и ОДК изнесоха богата програма от танци и песни.

Националната награда за детска литература „Петя Караколева“ се връчва за 14-та поредна година. Нейни съучредители са: Община Кърджали и Съюзът на българските писатели. Статуетката, изработена от Емил Пенчев, поемаха последователно Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич, Румяна Капинчева, Мая Дългъчева, Тодор Каракашев и Петя Александрова, Юлия Момчилова и Димитър Златев.

Димитър Никленов е роден на 3.10.1949 г. в с. Црънча, Пазарджишка община. Той е автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставени и играни с успех в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и др. Приказки и пиеси на автора са превеждани на испански, турски, персийски, руски и македонски. Някои от книгите му за деца са: „Трите врабчета“ – сборник с приказки; „Приказки“ – сборник с приказки; „Приказка за светофара“ – приказка; „Приятели на Слънчо“ – приказка; „Алчният селянин и магарето“ – приказка; „Сънливка“ – приказка; „Две звездички от Иран“ – приказка; „Мушкатка“ – приказка; „Къдравелка“ – приказка в съавторство с Палмира Никленова; „Тримата в капан“ – фантастична приказка; „Кучето Бокс“ – приказка; „Магьосникът“ – приказка; „Велосипедчо, Сиамчо и още нещо“ – приказка; „Люлка под дъгата“ – избрани приказки. Предстои второто издание на романа му „Любов с вкус на лимон“, който е по действителен случай. Издава и вестник за тийнейджъри.

 Божидара АНГЕЛОВА, в.”Нов живот”, гр. Кърджали