В сребърно сияние заблестя Коледната елха на Стара Загора

На 3 декември 2018 г. хиляди малки, големи и още по-големи старозагорци се стекоха на обновения общински площад, за да присъстват на дългоочакваната церемония по запалване на празничните светлинки на Коледното дърво и на цялата обновена коледно-новогодишна украса. Празненството се проведе на новоизградената постоянна сцена, която се намира на западната страна на площада. Точно по средата зад нея, извисява снага 12.5 метровата елха, която от тук насетне има да расте още два пъти и да радва гражданите и гостите на най-красивия град в България.

Празничната програма започна с изпълнение на коледни песни от Фолклорен хор „Жарава“ при Народно читалище „Родина“. Тази година Школата на гласовитите деца, носители на народното песенно наследство, навършва 20 години. Благопожеланията са за още 100 пъти по толкова да съхраняват и възпроизвеждат красотата на българската народна песен.

След тях на сцената излязоха певците от Вокална студия „Усмивки“ от същото читалище, отново с коледни песни. Само преди няколко дни, към вече огромния набор от грамоти, дипломи, медали, купи и награди от различни конкурси и фестивали, „Усмивки“ прибавиха още едни от Конкурса за коледна песен в град Кюстендил. Там децата завоюваха първо място за изпълнителско майсторство и Специална награда за вокалните педагози Жанина Янкулова и Елена Маликатова.

После настъпи дългоочакваният момент. Асистиран от двете зам.-кметове Иванка Сотирова и Красимира Чахова пристигна истинският Дядо Коледа. Децата го посрещнаха с възторжени възгласи.

„Цяла година с огромно нетърпение очаквах да се кача на моята шейна и да дойда в най-хубавия български град Стара Загора, за да дам на всяко дете по нещичко, направено с много любов от моите малки, но много трудолюбиви джуджета, каза белобрадият старец. – Идва ден необикновен – Коледа! Ден на любовта и добротата! Ден на чудесата, милички! На Рождество Христово, заедно с Божия Син се ражда и надеждата за един по-добър и справедлив свят. Нека пламъчето на този празник никога да не загасва в сърчицата ви!“ – пожела Дядо Коледа.

„На Коледа стават чудеса! – потвърди и г-жа Сотирова.- Първото чудо е, че вече имаме този обновен площад и всички ние днес, тук, ще запалим Коледната елха!

Уважаеми старозагорци, нека да отворим душите и сърцата си! Нека да се радваме в тези предколедни празници! Нека бъдем по-добри! Има защо да го правим, защото градът ни става все по-хубав и богат! Всичко това зависи от всички нас!

Нека да са светли празниците за всички и Дядо Коледа да ни помага, за да решаваме по-лесно проблемите!“

„Само преди няколко дни посадихме Коледното дърво, което е символ на зелена Стара Загора! – припомни Красимира Чахова. – След няколко минути то ще грейне в цялата си прелест! Нека ни донесе много здраве! Бог да пази Стара Загора и най-вече неговите хора със своите усмивки, надежди и мечти! Пожелавам светли и красиви празници!“

С коледни послания се обърнаха към публиката и представители на Детския парламент и младият омбудсман на Стара Загора Бетина Радева. Единадесетокласничката от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ пожела „истинска любов към ближния. Всеки да дари на хората около нас надежда, да споделим радост и усмивки! Нека има топлина и щедрост в сърцата ни на Бъдни вечер и на Нова година!“

Оказа се, че Дядо Коледа също е на „ти“ с новите IT-технологии. Той разпореди на вярното си джудже в Лапландия, да настрои радарите на географските ширини на България и конкретно за Стара Загора и след обратното броене на 10, да натисне червеното копче на електронното табло и да осъществи запалването на коледното дърво и на светлините на града.

Със запалване на украсите, започна и пиротехническият спектакъл. След него празникът продължи с концерт на прославения Стефан Диомов и вокална група “Петте сезона“.

Целият град е в празнична премяна.

„Тази година Коледно-новогодишната украса на Стара Загора е съобразена със свободните територии, като имам предвид все още довършителните дейности, които се изпълняват по реновиране на ларгото и площадното пространство. – Това обясни за dolap.bg Боян Даскалов, началник на отдел „Административно-стопанска дейност“ при Общината. – Няколко са новите елементи: звездното небе, разположено от бул. „Митрополит Методий Кусев“ до бул. „Руски“ по бул. „Цар Симеон Велики“; новата обемна фигура, поставена пред сладкарница „Неделя“; в парк „Артилерийски“ има доста нови елементи – обемни фигури, разположени по стълбовете за осветление; на „Жабките“ пред входа на Аязмото и др. Тъй като старата украса по фасадата на общината на практика беше доста амортизирана, сега е поставена максимално изчистена и стилна такава, която е в тон със сребристата украса на коледното дърво, „звездното небе“ и елементите по ларгото“.

Голяма част от запазените елементи и светещи топки, вече украсяват централна градска част в парк „5 октомври“, където е коледният базар.

Коледното настроение завладява от четирите входа на града – по бул. „Патриарх Евтимий“ от ул. „Княз Борис“ до края на града; по ул. „Генерал Столетов“, „Христо Ботев“, бул. „Цар Симеон Велики“ – на изток и на запад, в кварталите.

Всички нови елементи да изпълнени от LED-осветление, т.е. диодни, които са енергоспестяващи, природосъобразни и с добра осветяемост.

Казват, че великата сила на благодатта се спуска върху всеки, който помага на ближния си на Коледа. Нека бъдат щедри и щастливи дните и вечерите на всички, които вярват и правят добри чудеса!

Росица Ранчева