Съвременна хореография на ФОБИ 2018 в Стара Загора

Балетният спектакъл  In-Between/Между (с всичките му значения и смисли), представен от Танцова компания „Стрийм Денс“ в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство 2018 „раздвижи“ публиката от ценители в залата на Операта в Стара Загора. Чрез съвременна хореография към вечните въпроси в съвременния свят… Въпроси, задавани от съвременния човек… Колко е трудно да се изправиш?! Колко е трудно да тръгнеш самостоятелно?! Колко е трудно да не си сам/или да си сам… Колко е трудно за двама, които са заедно, но не гледат в една посока… И още, и още… Това му е хубавото на танца… Можеш да си въобразяваш, да си фантазираш, да преживяваш, независимо „какво е искал да каже авторът…“! До такива мисли ме доведоха момчетата и момичетата от трупата: Елизабет Якимова, Мария Касабова, Петя Колева, Валери Миленков и Стефан Вучков. Идея за спектакъла и хореографията са на Ангелина Гаврилова и Филип Миланов, по музика на Макс Рихтер. Пластични, изразителни, чувствени, вълнуващи, прецизни танцьори!

Накратко за отделните създатели на спектакъла: Танцова компания „Стрийм Денс“ е сравнително млада по възраст. Работи в областта на съвременния танц. Занимава се с продуциране на танцови спектакли и пърформанси, с работа по различни културни проекти, предлага уроци и курсове за обучение на любители и професионалисти, на деца и възрастни. Нейни основатели са Филип Миланов, артистичен директор и хореограф и Валери Миленков, хореограф и преподавател. Преподаватели са едни от най-добрите солисти от Балет „Арабеск“. И… най-свежата новина е, че от 2 до 7 януари 2019 г. в Държавна опера – Стара Загора ще се проведе поредната интензивна танцова програма на Компания „Стрийм Денс“ с артистичен директор Силвия Томова, директор на балетната трупа в старозагорския оперен театър. Курсът ще завърши с финален спектакъл на 7 януари 2019 г. с участието на балетисти от старозагорската трупа.

Хореографите Ангелина Гаврилова и Филип Миланов са дългогодишни солисти в Балет „Арабеск“. Ангелина завършва Държавното хореографско училище в класа на доц. Калина Богоева. От 1996 г. е артист-балерина в Държавен балет „Арабеск“. Танцува в повече от 60 балетни постановки, множество театрални и телевизионни проекти. Работи с едни от най-изявените български и чуждестранни хореографи. Филип Миланов завършва през 2014 г. бакалавърска степен в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов” със специалност театър на движението. От 2012 г. работи като танцьор в трупата на Балет „Арабеск”. От 2013 г. работи паралелно и в Derida Dance company, където участва в различни фестивали и международни проекти заедно с различни европейски и азиатски артисти. Лауреат на редица награди. Макс Рихтер (род. 1966 г.) е съвременен британски композитор от немски произход. Получава класическо музикално образование в Кралската музикална академия в Лондон. Композира и записва собствена музика, пише музика за опера, балет и кино. Има издадени осем самостоятелни албума.

Снежана Маринова

снимка от сайта https://stream-dance.com