Стил, гласове и темперамент показаха артистите от Студията на Примата Стефка Минева

Именитата ни оперна прима и Почетен гражданин на Стара Загора Стефка Минева от  две години и половина е вокален консултант на артист-хористи от Старозагорската опера. На 27 септември 2017 г. се състоя първият концерт на вокалната студия, който показа добрите резултати от съвместната творческа дейност.

Какво показа последният концерт на Студията, на който се насладихме на 1 декември 2018 г., събота, във фоайето на Държавна опера – Стара Загора. Концертът е една от проявите в програмата на Фестивал на оперното и балетно изкуство 2018?!

СТИЛ – Внимателно подбрана програма, с най-доброто от световните оперети и мюзикъли. Голямата оперна Прима подреди програма, която впечатли с многообразие, новост, специално отношение към жанрове (оперета, мюзикъл), с които класическата Опера е в постоянно „съжителство”, защото заедно оформят репертоара на един съвременен оперен театър с търсения в много планове и насоки.

ИЗРАСТВАНЕ – Артистите, които са в Студията от началото й, го показаха. Бяха уверени, артистични, показаха своята упоритост в преследването на личното усъвършенстване като изпълнители. Макар и изпълнители в Цялото, наречено Хор.

„Хоровото пеене е удоволствието от една колективност, чийто резултат е изкуство. То създава енергия – от една страна хористите общуват един с друг чрез музиката, от друга – общуват с публиката. Енергията не се акумулира на принципа човек плюс човек, а е по-скоро нещо като геометрична прогресия. На хората, които се събират да пеят в хор им харесва усещането за общност. Всички ние живеем в семейства, малки приятелски общества, формации, в които намираме търсеното чувство на единство. Такова общество е и един хор. И колкото и големи индивидуалисти да сме, сме свързани. За мен това е изключително ценно усещане и не си представям живота си без да правя някакъв вид колективно изкуство. Тази форма те възпитава да си отворен, учи те да забравиш колко различен си и да станеш част от цяло. Не би могъл да правиш изкуство, без да се отвориш напълно.“ – казва в свое интервю Атанаска Попова, диригент.

Та така, концертът показа:

ИНДИВИДИУАЛНОСТ – Артистите, участващи в Студията на Стефка Минева, я показаха – всеки по един и цялостно – в последното изпълнение от концерта. Те са ярки индивидуалности, имат много характерни черти: Марин Русинов – артистичен, много ясна дикция, мъжко присъствие, Инна Станева – нежност, добра постановка на гласа, ефирна лекота, Лили Ходжева – овладян темперамент, женска дълбочина, Камелия Стойчева – царственост, отдаване на образа, Ганка Палазова – една силна лиричност, увереност в техниката и излъчването си, Християна Христова – грация, елегантност, сила и висота в крехко тяло, Кремена Добрева – овладяна, характерна, с много отношение към арията си от един култов мюзикъл „Котките”. Нели Нечева и Теодор Петков (гост в този концерт) са познати от доста солистични роли в различни спектакли на Операта. И в този концерт бяха ярки, играха ролите си като на сцена.

Изненадата на концерта, извън обявената програма и специален избор на Маестра Стефка Минева се наричаше Даниела Нинева. Младата дама е родена през 1988 г. в Стара Загора. През 2007 г. завършва Музикалното училище в родния си град  със специалност „фагот”. През 2016 г. завършва висше образование, специалност „оперно пеене” в град Лакуила, Италия, при преподавателя Антоанела Чезари. Специализира оперно пеене в майсторските класове на Бруно Пратико, Лучиана Динтино, Едда Мозер, Райна Кабаиванска /стипендиант е на нейната фондация и се обучава в гр.Модена две поредни години/.

„Непременно исках да ви я покажа, за да знаете, че красивите гласове от  Стара Загора продължават да разнасят славата на България по света” – каза Маестра Стефка Минева.

Време е вече концертите на възпитаниците на Стефка Минева да се „качат” на сцената на Операта. В салона усещането е за приемане на истински артисти. Във фоайето усещането е за съпричастност към усилията на артистите. Надяваме се и вярваме, че и това ще стане.

Оперната прима Стефка Минева се занимава с огромна любов със своите възпитаници в студията. Ежедневна работа, взаимност, подкрепа, труд и труд и труд. И вдъхновение. И извайване. И неуморната подкрепа на Ерна Пушева на пианото, която не просто е музикален съпровод, а е приятел, съмишленик и предан другар на артистите и на техния учител.

На добър час на всички участници в Студията на Стефка Минева! Очакваме новия Пролетен концерт, който да размрази душите и сърцата ни от зимата, която Изкуството има магията да размразява за времето, в което е на власт – на сцената и където и да се появи.

Уляна Кьосева за Долап.бг