Свещените хляб и вино отприщиха на фестивал коледния дух в Стара Загора

На 2 декември 2018 г. точно в 12:00 ч. в зимната градина на ресторант „Орфеида“ в Парк-хотел „Стара Загора“ зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова даде начало на петото издание на предколедния Фестивал „Хляб и вино“.

„С всяка изминала година фестивалът „Хляб и вино“ се развива все повече като представя все повече и по-добри винарни и производители на хляб, каза г-жа Чахова. – Благодаря на организаторите и техните партньори, благодаря на многобройните гости, приятели и почитатели на хубавите вина и хлябът наш насъщен. Този фестивал ни въвежда в едни дългоочаквани коледни празници. Позволявам си, да ви поканя утре от 17:30 ч. на новия площад пред Общината, за да запалим заедно коледната елха и да продължим празничното настроение“.

Участниците и гостите на „Хляб и вино“ поздрави и зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова: “С библейската традиция за хляб и вино встъпваме в коледните празници. Какво по-добро от това, да отворим душите и сърцата си за добро, за добри дела. Към това събитие се прибавя още една благородна инициатива – събиране на средства за дарение, за подпомагане на болни деца. Това е доказателство колко добронамерени сме към страданието на околните и в същото време, колко сме съпричастни към подобни чествания. Пожелаваме на добър час на фестивала с толкова много участници към следващите издания“.

Тази година всички събрани средства от такса вход – 5 лв. на посетител, ще бъдат дарени за лечението на болно дете. Този път средствата се събират в помощ на 17-годишната ученичка от Стара Загора Фани. Неин покровител и лице на фестивала е Мисис България 2016 Ива Гургуриева. Тя обясни през гостите на фестивала, че Фани скоро е претърпяла операция на тумор на хипофизата, за щастие доброкачествен. Девойката има нужда от поддържаща терапия и от ново лечение, тъй като е отключила диабет.

„Благодаря на моите приятели от „Менада“, с които още от м. септември започнахме тази кампания и се надявам и сега да помогнем на майката и на Фани, каза Ива. – Пожелавам на всички весели празници! Нека в сърцата ни влезе Иисус Христос и да бъдем по-добри и по-щастливи!“

Миналата година фестивалът дари от такса вход над 2000 лв. на 2 болни от детска церебрална парализа деца, а в предишното издание събра 1500 лв. за закупуването на специализирана количка за 9-годишно момче, страдащо от мускулна дистрофия. Организаторите вярват, че тази година посетителите ще са още повече и още по-щедри, когато става дума за лечението на деца в нужда.

Фестивалът е организиран перфектно от Парк-хотел „Стара Загора“ с подкрепата на Община Стара Загора. Партньори в събитието са майстор-готвачите от Метро Академия, водени от шеф Юри Велев. Сред участниците беше и двукратният световен пица-шампион Радо Кирязов, който само преди десетина дни донесе втората световна купа от Португалия в оспорвана битка с майстор-пицари от 10 държави. За гостите на феста той приготви пица с квас в неаполитански стил. Любителите на селфитата дълго се снимаха с него и със световната купа.

На почитателите на качествените български вина, 12 винопроизводители от Старозагорски регион и цялата страна представиха своите наградени вина през годината и най-добрите брандове от своето портфолио. Домейн Менада, например, представи новото си вино Черга Фрагмент, което все още се предлага само на местния пазар като комплимент към жителите и гостите на Стара Загора. Също за първи път в изложението участва самобитната ВИ „Мараш“, чиито вина идват от гр. Стралджа. Щандът на „Бибендум“ даде възможност на гостите на фестивала да вкусят вината на ВИ „Ормани“, ВИ „Чифлик ливади“, избрана серия от ВИ „Санта Сара“ и други брандове. Тук бяха и гаражните вина на змейовската бутикова винарна на Николай Далаков „Better Half“. Почитателите на качественото вино откриха куп интересни акценти от продукцията и на останалите участници в изложението – Анжелус Естейт, Александра Естейт, Домейн Бояр, Черноморско злато Поморие, Братя Минкови, Малката звезда, Метро Кеш енд Кери и други. И този път фестивалът спази традицията да включи и един по-различен участник – това са дистрибуторите на известната сръбска дюлева ракия и други високоалкохолни продукти с марка Simex Original.

Майстор-пекарите на ресторант „Орфеида“ за пореден път показаха изкуството си да правят различни видове вкусен и здравословен хляб. Специално за феста те предложиха бял и пълнозърнест хляб, с 50% лимец, със 100% лимец, хляб със сушени домати и черни маслини; пълнозърнести погачи, багети, питки и пр. хлябове. Освен да дегустират, посетителите имаха възможност и да си купят от вкусните хлябове.

По традиция партньор на фестивала са майстор-готвачите от Метро Академия, водени от шеф Юри Велев. Заедно с колегите си от ресторант „Орфеида“ те майсториха на живо различни гозби с вино. Специално за dolap.bg шеф Юри Велев разкри как се приготвя изкусително вкусното пилешко филе със зеленчуци и свински врат, нискотемпературно готвен и на място само финиширан пак с малко зеленчуци и бульон от месото, малко вино и много любов.

Бъдещите готвачи от ПГОХ „Райна Княгиня“ също представиха на свой щанд със старателно приготвени кулинарни шедьоври.

Тънките мезета за хубавите вина, бяха представени от носителите на златен медал от тазгодишната „Месомания 2018“ – фирма „Кумир СИ“! Те спечелиха престижното отличие с деликатесна кълцаница с праз, която подчертава отлично вкуса на червените вина.

За хубавото настроение на фестивала през цялото време се грижи Фолклорен ансамбъл „Гъдулица“ с художествен ръководител Димитър Гайдаров от Казанлък.

Петото издание на Фестивал „Хляб и Вино“ вече е част от Културния календар на Община Стара Загора.

Росица Ранчева