Балетът „Дон Кихот“ даде блестящото начало на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

С премиера на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус на 27 ноември 2018 г. започна 49-ият Фестивал на оперното и балетното изкуство.  В продължение на 10 дни – до 8 декември 2018 г., почитателите на музикалното и балетното изкуство ще се насладят на 10 спектакли и концерти на трупи от страната и чужбина  и на още  7 съпътстващи инициативи.

Час преди да се вдигне завесата във фоайето на операта беше открита фотографска изложба „Рим. Борис Христов“. В над 30 цветни постера са показани  вилата на големия оперен бас Борис Христов, неговите вещи, книги, костюми както и малко познати места от вечния град.

Вече 51 години в Стара Загора се провежда празникът на операта и балета. 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство за първи път ще бъде открит с балетна постановка – едно чудо на Държавна опера Стара Загора, което вече две години радва публиката на града и страната, каза в началото на събитието директорът Огнян Драганов. – Безкрайно съм щастлив, че Община Стара Загора за всичките тези 51 години, както и през  последните три, през които аз ръководя този оперен театър, подпомага и прави този фестивал възможен (бурни аплаузи). За мене е чест да помоля кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров да открие този изключителен форум“.

За мене е голяма чест за бъда на тази сцена, на която през последните години,  наистина много млади хора израснаха. За мене е голяма чест да бъда до тях и да ги подкрепям, както аз, така и целият екип на Общината, защото Старозагорската  опера доказа през последните години, че е на необходимата висота. Това се дължи на новото ръководство, което започна и изгради един прекрасен екип. Така нашата опера се върна мястото на водещите опери в България, за което искам да поздравя Огнян Драганов и целия му екип (бурни аплодисменти). Операта се прави за вас, които я оценявате и се любувате на това творчество. За това се надявам да приемете всичко, което се случва на тази прекрасна сцена. Още веднъж пожелавам успех на операта и на ръководството й. „Дон Кихот“ ще открие 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Всеки в своя живот понякога се е чувствал като Дон Кихот. Човек е хубаво да мечтае и е красиво да го прави! Не се притеснявайте и вие да го правите!

Пожелавам успех на 49-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство! Откривам го и нека да бъдат живи и здрави всички, които работят с ентусиазъм в този хубав екип!“ – каза градоначалникът.

За откриването на ФОБИ в зрителната зала за спектакъла бяха Посланикът на Република Армения у нас Н. Пр. Армен Саргсян, областният управител Гергана Микова, заместник-кметът Иванка Сотирова и др.

За премиерата на  „Дон Кихот“ на балета на Старозагорската опера, не може да се разказва. Просто няма достатъчно суперлативи. Трябва да се преживее. Да се препълнят очите и душите с красота, багри, радост и възторзи, възхита от таланта на толкова всеотдайни надарени свише артисти, дошли от целия свят в най-красивия град на България, за да правят високо изкуство. Поклон и благодарност към постановъчния екип и всичките над 50 балетисти. Към всички зад сцената, зад кулисите, хората в ателиетата и студията, сътворили тази блестяща постановка.

Голямо браво за изключителната хореография и режисура на Аршак Галумян и асистент-хореографите Силвия Томова и Красина Павлова, на репетитора Людовик Патри. Кой не знае прекрасния роман на Сервантес „Дон Кихот“? Кои ли и с какви ли не изразни средства не са „боравили“ върху живота и приключенията на романтичния мечтател, който с прословутото си копие се сражава за победа на правдата и любовта и неговия спътник Санчо Панса? Разказът този път е изместен върху любовта на Китри и Базил, която преминава всички изпитания, не без намесата на великия Хидалго.

Какво ли няма по този път – селяни, дами, кавалери, пътуващи актьори, цигани, танцьори, тореадори, свита на Царицата, дриади, сладко Амурче и радост, смях, веселие, изпитания и обич.

Превъзходни солисти – много артистична и много технична, истинска Прима – Анелия Димитрова като Китри.

Старозагорската публика засипа с овации своя нов любимец Томоки Ишиго в ролята на Базил – тотално техничен, лъчезарен, концентриран, страхотен партньор.

Вече любимец (от „Нестинарка“, „Лебедово езеро“, „Фантастичното дюкянче“) и този път Фиорди Лоха като неустрашимия и секси тореадор бе убедителен и ярък.

Изящна и нежна Нанако Имаи като Повелителница на Дриадите в сцената със съня на Дон Кихот.

Мъничка, пъргава, самото лъчезарие като Амурче е Марина Сороче.

Поздравления за Мерседес на Харука Суга, за фламенкото на Ромина Славова.

Залата просто избухна в овации на вихрения цигански танц на Ивайло Янев и Марта Перез.

А Александър Желев с грима си, с осанката, с дълбокото вживяване и истинска отдаденост на образа на Дон Кихот спокойно може да бъде поканен в училищата, в часовете, когато се изучава произведението на Сервантес – да видят децата истинския Дон Кихот.

Достоен нему, много смешен, направо със собствен моноспектакъл в спектакъла е Карлос Сантос като Санчо Панса. Ярко артистичен е Станко Танев като Гамаш, кандидат-женихът на Китри, не му отстъпва и Драгомир Тонев като Бащата на Китри.

Всички до един, щатни артисти на Балета на Държавна опера – Стара Загора, деца по на 20-22 години, сътвориха спектакъл за чудо и приказ, за гордост на Стара Загора, за празник на душата!

Зад сцената, в ателиетата в подготовката на този спектакъл-феерия бе хвърлен огромен труд от хора със сърца и сръчни ръце. Всички ателиета – железарско, дърводелско, шивашко, работеха без почивни дни в последните седмици.

Блестящите костюми на Салваторе Русо бяха ушити от майсторите на шивашко ателие, ръководено от Мария Христова. Нека споменем само няколко цифри, само за костюмите, които грабнаха очите на зрителите: 147 са специално ушитите костюми за постановката на „Дон Кихот“ – 91 от тях са дамски, а само за солистките са 12. Изработени са 10 костюма за фламенкото, 12 – за сегидиля, 16 – за Дриадите в съня на рицаря; 24 са пачките и 7 за придворните дами и кралицата.  56 са мъжките костюми: 12 са за солистите , 10 за фламенко, 12 – за сегидиля, по 10 -за тореадори и цигани, 2 за китаристи. 38 са направените шапки, 16 – корони, 12 диадеми. Използвани за изработване на костюмите са 1560 м плат – коприна, кадифе, тюл, трико, шифон и др., а 3300 м. за отишли за ресни, златни шевици, дантели, ширити и пр.

В края припомняме отново имената на артистите, сътворили Магията „Дон Кихот“ и отправяме покана да посетите непременно следващото представление на 15 декември!

Действащи лица и изпълнители:
Дон Кихот – Александър Желев
Китри – Анелия Димитрова
Базил – Томоки Ишиго
Санчо Панса – Карлос Сантос
Мерседес – Харука Суга
Еспада – Фиорди Лоха
Гамаш – Станко Танев
Циганин – Ивайло Янев
Циганка – Марта Перез
Амур – Марина Сороче
Повелителница на Дриадите – Нанако Имаи
Двойка приятелки – Мартина Префетто, Рио Сузуки
Двойка приятели – Паскуале Казиела, Фредерико Пинто
Фламенко – Ромина Славова, Фиорди Лоха

Солисти и кордебалет на Държавна опера  -Стара Загора

Росица Ранчева

Снимки Георги Петков за Държавна опера – Стара Загора