Медалистите Баян и Влади бяха приветствани от своите съученици

Сладурковците второкласници Баян Елкин и Владимир Цаклев днес гордо позираха пред многобройните медии с медалите си, с които се върнаха от столицата на Малайзия Куала Лумпур и световното отборно състезание Singa.

Двамата медалисти бяха тържествено приветствани от своя клас – 2 „а“ с класен ръководител Ренета Андреева и от по-малките ученици от 1 „а“ с класен ръководител Илиана Даскалова в Голямата зала на Второ основно училище „П. Р. Славейков“.

Директорът на школото Милена Желязкова беше много радостна, много горда и много развълнувана от успехите на двамата юначни второкласници и припомни, че славната диря, по която те вървят, започва от 2015 г. с представянето на Михаил Михов на състезанието „Математика без граници“, където е бил с 30 000 участници и е решил всички задачи, а малко по-късно се е върнал със сребро и бронз от международни математически състезания.

В залата бяха и други възпитаници от начален курс на Второ основно училище с медали и отличия от олимпиади по математика.

Освен от родното школо, второкласниците Баян Елкин и Владимир Цаклев получиха подаръци от Фондация „Миню Балкански“  и бяха поздравени от Любомир Любенов – координатор на българското участие в световното отборно състезание Singa. От него научихме няколко съществени тайни за успеха на сладурите-математици-медалисти.

Първо, че юнаците-второкласници са решили задача, каквато много подобна се е падала на изпит на наши седмокласници за прием в гимназии и са се справили блестящо.

Второ, че и двамата се занимават от началото на учебната година в Регионалния център за извънкласно обучение на Фондация „Миню Балкански“ в с.Оряховица, което се е оказало изключително важно за подготовката им.

Трето, че бабата на Баян, бивш директор на Пето основно училище Емилия Крайнина като математик е оказала съществена помощ и на двамата в подготовката им за състезанието на финалната права. Плюс, че лелята на Баян е била един от най-добрите ученички по математика на Любомир Любенов – навремето в ГПЧЕ “Ромен Ролан“. Както се казва „човекът е с потекло“.

Двамата горди медалисти бяха днес заедно с майките си – Юлия Цаклева (на Влади) и Милкана Стоянова (на Баян).

И от толкова много внимание, изпълнение на пиано и  песен от чаровна първокласничка, подаръци книги, шоколади, поздравителни адреси, медии, фотоапарати и камери… те двамата успяха само да се държат мъжки и естествено, да показват гордо медалите си и… да се оставят на всенародната любов.

Точно както се полага да се държат истински и достойни малки мъже в началото на един обещаващ за тях път в живота. Ако продължат да са така упорити и не се главозамаят от славата, разбира се – те ще продължат по този път към следващите успехи.

На добър час и догодина да се върнете със златни медали, Баян и Владимир!

Уляна Кьосева и екипът на Долап.бг