Коледа и шотландското каре

Коледа идва! Няма други такива „вечни”цветове за Коледа като тези на шотландското каре- червено,зелено, черно и бяло в класическия вариант. На поли, на шалове, палта, сака, чанти, обувки – на всичко. Над тенденции,  без условности, без ограничения,  винаги стилно, винаги актуално, винаги Класа.
Шотландското каре наричат още като тартан. То отдавна се е превърнало в символ на цяла една нация. Няма друг текстилен материал, който в такава степен да се идентифицира със страната, от където произхожда, с нейната култура, история, традиции. И не на последно място – с нейната мощ. Защото тартанът е белeг на отделните кланове, които в продължение на хилядолетия пазят с цената на всичко своята земя. Тартанът се свързва по принцип с келтските страни, но най-вече – с Шотландия. Шотландсият килт /късата поличка на мъжете от носиите им/ – винаги се изработва от шотландско каре.
По отношение на произхода на думата “тартан” има редица спорове. Мнозина изследователи смятат, че тя е от келтски произход, но все повече учени отхвърлят тази концепция. Буквалното значение на думата е “рисувам”, а първоначалното звучене било “тартанем”. Шотландците взели думата от английския, който на свой ред е преобразувал испанскта дума “тиритана”. Още през 13 век испанците използвали този термин за означаване на пъстри тъкани.
Тартанът представлява кръстосани хоризонтални и вертикални нишки. Първоначално материята се изработва от памук, но днес се използват и много друти материали. Любопитен факт е, че на първата в света цветна фотография, направена от шотландския учен Джеймс Максуел, е запечатана именно нишка на тартан.
До средата на 19 век различните шарки на тартана не са имали никаква символика. На 8 април 1815 г. обаче започва регистрирането на тази материя. Т. нар. “Highland society of Scotland” решава, че всеки клан трябва да има отличителен белег и тартанът е отлично средство за постигане на тази различност. Мнозина от главите на клановете не са имали представа как да изглежда тяхната материя, но се заемат да създадат специфични и отличаващи се десени.
Трябва да се отбележи, че съществуват няколко шарки, които са позволени да се носят от всички. Такъв е случаят с т.нар. “Black Watch” тартан, който е най-разпространеният. Друг вид е т.нар. „Stewart Hunting“ тартан, който първоначално, както и самото му име подсказва, е бил приоритет на кралския клан на Стюартите, а след това се сдобива с името кралски тартан.
По материали от Интернет