Клуб „Руски театър и слово“ с награди от Фестивала „Поезията е моята държава“

С ПЛАМЪКА НА ЛЮБОВТА

С три награди се завърнаха учениците от Клуб „Руски театър и слово“ от Младежкия поетичен фестивал на руски език  „Поезията е моята държава“, посветен на 205-годишнината от рождението на руския поет Фьодор Тютчев. Фестивалът се проведе по инициатива на Руския камерен театър и Московския културно-делови център „Дом на Москва в София“ в столицата на 17 ноември 2018 година.

Във фестивала участваха ученици от Бургас, Варна, Дупница, Пловдив, София, Скопие, Стрелча, Стара Загора и Чирпан в два раздела – стихотворения и музикални произведения на Ф. И. Тютчев, Н. А. Некрасов и А. А. Фет.

Номинацията за „Най-добра драматизация на поезия“ получиха Татяна Генкова и Стилян Славов и спечелиха овациите на публиката и журито с откъс от поемата на Некрасов  „Русские женщины“.

Трето място в раздел „Соотечесвеники“ заслужено спечели Андрей Казаков с изпълнението си на стихотворение на Тютчев.

Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ в града на поетите получи  престижното първо място за училище, което дава своя принос в разпространението на руския език и култура.

През март тази годиа със сребърна статуетка и второ място във втора възрастова група се върна от Деветия Национален фестивал за рецитатори на руски език деветокласникът от Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ – Стара Загора –  Стилян Славов.

Художествен ръководител на клуба е преподавателят по руски език и литература Патриция Ахчиева, която тази година бе номинирана за наградата на Община Стара Загора „Анастасия Тошева”, която се връчи в навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители.

Уляна Кьосева