За 12-и път в Хрищени честваха Празника на райската ябълка

В най-голямото старозагорско село – Хрищени, и тази година на 17 ноември, се събраха на централния площад, за да отбележат за 12-и път Празника на райската ябълка. Тържеството започна по традиция с благословия за здраве.

Това така мащабно събитие е възможно да се случи само с обединените усилия на всички живущи в селото. То става с душа и неуморен труд. Благодаря на всички, които спомагат да го има този красив празник. Празникът на райската ябълка е символ на взаимодействието и взаимоотношенията между различните поколения, които правят така, че да реализират подобни добри дела“, обърна се към организаторите и гостите на събитието ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

Ние отгледахме празника си като рожба. Развълнувани и щастливи сме, че първите дръвчета, посадени преди 12 години, вече пълнят кошниците и сърцата ни. Благодаря за подкрепата, която получаваме от Община Стара Загора“, каза в словото си кметът на Хрищени Радка Желева. „За да сте здрави и засмени – яжте райски ябълки от Хрищени!“, припомни тя емблематичния девиз на населеното място. 

Традиционно бе показана реколтата от „божествения плод“, както е наричана райската ябълка. Част от празничната програма бяха още конкурс и базар – най-едър плод, най-пивка ракия и други. Хрищенци показаха още и компот от райска ябълка, мармалад и вкусни сладкиши.

Възпитаниците на Детска градина „Лилия“ и училище „Христо Ботев“ в селото отново наредиха пъстра тематична изложба. Тържеството продължи с фолклорна програма.

Гости на Празника на райската ябълка бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, народният представител Радостин Танев, председателят на Общинския съвет на Стара Загора Таньо Брайков, общинският съветник Николай Николов, началникът на Отдел „Култура“ на Община Стара Загора Диана Атанасова, кметове на съседни села и други.

Красимира Кънева