Юбилейна изложба на художника Валентин Дончевски в София

Броени дни след поредното си успешно участие в престижния Есенен Салон (Salon d’Automne) в Париж, Франция (октомври 2018) и месеци след юбилейната си изложба в Стара Загора (април 2018), художникът Валентин Дончевски открива самостоятелна изложба „60 години животопис” в столичната галерия „Райко Алексиев”, съобщават от информационния отдел на Съюза на българските художници. Вернисажът е на 15 ноември 2018 г. от 18:00 ч., ул. Раковски 125, София. Изложбата ще остане до 30 ноември 2018 г.

Валентин Дончевски излиза пред софийската публика с характерните за него големи формати и завладяваща пъстрота и цветност, калейдоскоп от форми и цветове, антропоморфни и геометрични фигури, които преливат и създават нови комбинации от оптични ефекти. В техническо отношение работите му са също така смайващо разнообразни – колажи, асамблажи, инкрустации, натрупвания и наслагване на класическа живописна тъкан или цветовите ефекти от употреба на мъниста, елементи от бита, фотография…

Самият автор споделя: „Накъсаните спомени са достатъчен материал за конструиране на огромни духовни пространства. Даже и манипулирана, същността ни може да излъчва любовна градивност в протуберансите на Космоса. Човешката същност е границата или точката, отделяща ни или приближаваща две огромни морета, изявена иреалност в плоскостта на екран, в който се самоонагледява и самоизгражда като парадигма. Човекът – уникален, фантастичен, звярът с три шестици, любимото дете, играчка, продължение, ученик в карантинна реалност, отражение, животно с душа, променлива вселена, жалко подобие на абсолюта, велико бъдещо проявление, лъжа, истина и лъжеистина, роб и бог, божествен, блуден, бавен, банален, безкраен, безподобен, белязан, безмерен и много още… Оплетен с много гордиеви възли. Три от тях – кои сме, къде сме и къде отиваме? Никога няма да разберем. Защото, ако разберем, филмът ще се свлече от прожекционния екран като змийска кожа и трансмутацията, станала явност, ще се превърне в малко черно джудже, засмукало в черната си дупка светлина с плътността на ядрена бомба с горящ фитил, граничещ изригването на ново начало. Това се опитах да изразя като художник чрез смесване на фотодокументалистика и колажи от български черги в моите разнопосочни пластични експерименти през годините.”

Изкуствоведът Борис Данаилов пише за творчеството на Дончевски: „Едва ли в момента има художник, който така „яростно” се опитва да обедини и съгради една художествена аналогия на вселената, така както прави в своите работи Валентин Дончевски. Но ще бъде неточно, ако твърдим, че този авторов копнеж и градеж на едно битие подобно на вселенското обхваща единствено света, който ни заобикаля. По-скоро обратното – авторът си дава сметка, че той също е една вселена и в този смисъл се опитва равнопоставено да ситуира себе си както спрямо външното, така и спрямо вътрешното…“

Dolap.bg неведнъж е писал за творческите изяви на оригиналния старозагорски художник, но събитието и годишнината са подходящи да пожелаем „На добър час!“ и да припомним по-подробно разноликата творческата биография на Валентин Дончевски, който е роден през 1958 г. в Стара Загора. През 1977 г. завършва Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“ в гр. Казанлък, а през 1983 г. – ВТУ „Кирил и Методий” – специалност „Живопис“ при Станислав Памукчиев. Печели голямата награда на студентски конкурс „Етюд на голо тяло”. През 1989 г. е приет за член на СБХ, секция „Живопис“.

През 2018 г. рисува портрет на Българския патриарх Неофит и Руския патриарх Кирил по повод 140 години от боевете на Шипка. Негови творби има и в частни колекции в Канада, Испания, Белгия, САЩ, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Русия, Гърция, Турция, Люксембург, Палма де Майорка. През годините илюстрира и оформя кориците на над 150 книги, предимно на български писатели в сътрудничество с издателствата „Христо Ботев”, „Захари Стоянов” и др.

Издава книги със своя поезия, сентенции и есета: 1993 – „Въпреки всичко” – ИК „Христо Ботев“; 1999 – „Стълба с криле” – ИК „Захари Стоянов“; 1999 – „Улици в небето“ – книга със сентенции; 2002 – „44 пъти в бялото” – ИК „Захари Стоянов“; 2018 – „Извън ритъм“; „Каменна сянка“; „Хоровод 666/999“  в Издателство „Светулка“ 44 АТЕНЕЙ.

Издава и два албума с авторски песни по свои и стихове на български поети. Записва и химн на комплекс Мини „Марица-изток“ и химн на с. Змейово. Сътрудничи на различни медии по въпроси на изкуството.

Издава два луксозни автобиографични албума с репродукции и статии, проследяващи пътя му на художник. Прави  множество проекти за плакати, запазен знак, емблеми, дизайн на календари, постери и др. Занимава се с художествена актова фотография. Прави архитектурно пространствено проектиране на интериор и екстериор на различни обществени сгради. Създава в колектив био енергийно изкуство. Но, основната му дейност е създаване на живописни творби. Стиловете, в които има пластични търсения, са от магически реализъм през наивизъм, сюрреализъм, елементи от експресионизъм до крайна абстракция, а така също фолклор, маниеризъм, еклектизъм и енергийно изкуство. Работи и в областта на  графиката, приложните и медийни изкуства. Хоби – музика и фотография.

Има над 25 самостоятелни изложби:

1984 г. – изложба живопис, гр. Стара Загора

1985 г. – изложба живопис, гр. Гурково

1986 г. – изложба живопис, гр. Павел баня

1986 г. – изложба рисунки и акварел в Дом на художника, гр. Стара Загора

1987 г. – изложба рисунки, акварел, гр. Гурково

1992 г. – изложба живопис, СБХ, гр. София

1994 г. – изложба живопис, Люксембург

1996 г. – изложба живопис в галерия „Сезони”, гр. София

1996 г. – изложба живопис в музей „Земята и хората”, гр. София

1999 г. – изложба рисунки и представяне на авторски албум с песни, Изложбена зала „Байер“, гр. Стара Загора

2002 г. – хепънинг по повод 50 години „Мини Марица-изток“ ЕАД – изложба в рудникa с изпълнение на националния химн с електрическа китара и апаратура с мощност 7000W. Изнася концерт със свои авторски песни. Впоследствие е създаден документален филм по повод юбилея, в който са включени хепънингът, негова музика и идеи. Филмът печели награда за документално кино.

2002 г. – изложба в галерия „Бургас”, гр. Бургас

2003 г. – по покана на галерия „Перспектив” в град Понт Авен (Западна Франция) представя своя изложба по повод 100 години от рождението на Пол Гоген

2004 г. – самостоятелна изложба по покана на галерия „Чакартеги Сирерол”, която работи с художници като Христо Явашев, Хуан Миро, Виктор Мира, Френсис Бейкън, Жуан Понс, Карлос Сансегундо и др., Палма де Майорка, Испания

2008 г. – юбилейна изложба, ГХГ, гр. Стара Загора

2008 г. – юбилейна изложба, СБХ, галерия „Шипка 6“, гр. София

2009 г. – изложба „Чуй петела“ в галерия  „Кръг +”, гр. София

2012 г. – изложба „Зона еклектика“ в галерия „Ларго”, гр. Варна

2013 г. – изложба „Зодия Петел“, СБХ, галерия „Шипка 6“, гр. София

2014 г. – изложба „Чергило“ в галерия „Видима“, гр. Севлиево

2014 г. – изложба „Еклектичен калейдоскоп“, Български културен институт, Братислава, Словакия

2014 г. – изложба „Еклектичен калейдоскоп“, Български културен институт – “Дом Витгенщайн”, Виена, Австрия

2014 г. – изложба в замъка на гр. Снина, Словакия представен от галерия „Андрей Смолак” като част от XХI Международен художествен фестивал „СНИНА”

2017 г. – изложба „Momenti ecletici“, Държавна опера, гр. Стара Загора

2017 г. – изложба живопис и скулптура „Дрънчило“, галерия „Бургас“, гр. Бургас

2017 г. – изложба живопис „Под знака на кръста“, галерия „900“, гр. София

2018 г. – юбилейна изложба „60 години животопис“, Изложбена зала „Байер“, гр. Стара Загора

И настоящата юбилейна изложба „60 години животопис“, Изложбена зала „Райко Алексиев“, гр. София

Многобройни са участията му в регионални, национални, секционни изложби на СБХ, в общи и международни изложби:

1986 г. – международен конкурс за малък формат, Торонто, Канада

1987 г. -1988 г. – участва в международни изложби за рисунка в Испания и Белгия

1989 г. – представя България, заедно със Станислав Памукчиев, на среща на художниците от бившите социалистически страни, под патронажа на канцлера на Австрия и фирма „Картие“, с последвала изложба и търг в къща Доротеум, Виена, Австрия

1991 г. – представителна изложба във Виена, Австрия

2004 г. – Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, гр. Стара Загора

2005 г. – Международен конкурс на колажа, Вилнюс, Литва

2005 г. – Есенен Салон (Salon d’Automne), Париж, Франция

2008 г. – Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, гр. Стара Загора

2010 г. – регионална изложба на „Национален конкурс за големите награди на Алианц България“, гр. Стара Загора

2010 г. – участие в заключителния етап на „Национален конкурс за големите награди на Алианц България“, СБХ, гр. София

2011 г. – участие в първия Салон на СБХ, гр. София

2011 г. – Национална изложба на секция „Текстил“, СБХ, гр. София

2012 г. – регионална изложба на „Национален конкурс за големите награди на Алианц България“, гр. Пловдив

2012 г. – Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, гр. Стара Загора

2012 г. – Национална изложба на секция „Текстил“, СБХ, гр. София

2012 г. – участие в заключителния етап на „Национален конкурс за големите награди на Алианц България“, СБХ, гр. София

2013 г. – „Национална изложба Колаж“, гр. Пловдив

2013 г. – Есенен Салон (Salon d’Automne), Париж, Франция

2013 г. – Национална изложба на секция „Текстил“, СБХ, гр. София

2014 г. – регионална изложба на „Национален конкурс за големите награди на Алианц България“, гр. Стара Загора

2014 г. – Есенен Салон (Salon d’Automne), Париж, Франция

2014 г. – Национална изложба на секция „Текстил“, СБХ, гр. София

2014 г. –  участие в заключителния етап на „Национален конкурс за големите награди на Алианц България“, СБХ, гр. София

2015 г. – Международно Биенале на Хумора и Сатирата, гр. Габрово

2015 г. – „Национална изложба Колаж“, гр. Пловдив

2015 г. – Международно биенале „Изкуството на миниатюрата“, гр. Русе

2015 г. – Национално биенале на рисунката, гр. Велико Търново

2015 г. – участие в Национална изложба на секция „Текстил“, СБХ, гр. София

2015 г. – Национална изложба „Скулптура”, СБХ, гр. София

2015 г. – Фестивал Натурел, Истанбул, Турция

2015 г. – Есенен Салон (Salon d’Automne), Париж, Франция

2015 г. – „Нещо се случи“ – изложба на Секция „Живопис“, СБХ, гр. София

2016 г. – регионална изложба на „Национален конкурс за големите награди на Алианц България“, гр. Пловдив

2016 г. – окръжна изложба „Рисунка“, гр. Стара Загора

2016 г. – Есенен Салон, гр. Стара Загора

2016 г. – Есенен Салон (Salon d’Automne) с живопис и скулптура, Париж, Франция

2016 г. – „Национална изложба Натюрморт“ на Секция „Живопис“, СБХ, гр. София

2016 г. – „Национална изложба Рисунка“, СБХ, гр. София

2016 г. – окръжна изложба „Рисунка“, СБХ, гр. Стара Загора

2016 г. – участие в заключителния етап на „Национален конкурс за големите награди на Алианц България“, СБХ, гр. София

2016 г. – Национална изложба на секция „Текстил“, СБХ, София Прес, гр. София

2016 г. – Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, гр. Стара Загора

2017 г. – „Графичен форум“, Изложбена зала „Байер“, гр. Стара Загора

2017 г. – Колективна изложба „Рисунка“, Изложбена зала „Байер“, гр. Стара Загора

2017 г. – Изложба „Рисунка и малка пластика“, Изложбена зала „Байер“, гр. Стара Загора

2017 г. – Есенен Салон (Salon d’Automne) с живопис и скулптура, Париж, Франция

2017 г. – Изложба на съвременна българска живопис и скулптура „Спорът за реалността“, СБХ, гр. София

2018 г. – Колективна изложба в Опера Стара Загора

2018 г. – Изложба „Рисунка и малка пластика“, зала „Байер“, Стара Загора

2018 г. – регионална изложба на „Национален конкурс за големите награди на Алианц България“, гр. Стара Загора

2018 г. – Колективна изложба в гр. Казанлък

2018 г. – Колективна изложба „Еротиката в изобразителното изкуство“, Стара Загора

2018 г. – Есенен Салон, гр. Стара Загора

2018 г. – Есенен Салон (Salon d’Automne) с живопис, Париж, Франция

Активен участник в национални (Раднево, Гълъбово и Казанлък) и международни пленери ( Легница, Полша;  Земплинска ширава, Словакия; и в България – Боженци; Мъглиж; Велико Търново; Стара Загора)

Носител е на редица награди и отличия:

1988 г. – награда за култура на гр. Стара Загора

1989 г. – първа награда на Национален конкурс за фантастична рисунка на списание „ФЕП”, гр. София

1989 г. – втора награда на Национален младежки конкурс „Южна пролет”, гр. Хасково

1989 г. – трета награда на Международен конкурс за млади живописци, гр. София

1994 г. – награда на завод „Спанчевци” за „Конкурс за наградата на …”, СБХ, галерия „Шипка 6“, гр. София

1999 г. – втора награда на национален конкурс за пощенса марка под патронажа на Министерството на външните работи и посолството на Япония в гр. София за „Експо Аичи 2005”- Япония

1999 г. – Награда за култура на „Отворено общество“ гр. Стара Загора заради включването му в каталог 2000 художници от цял свят по повод новото хилядолетие – от фондация Ван дер Беек

2009 г. – награда на Национален конкурс за резиденция в Сите де-з-ар, Париж, Франция

2010 г. – награда на Националния конкурс за резиденция в „Кунстлерхаус”, Швандорф, Германия, и самостоятелна изложба

2010 г. – първа награда на регионална изложба за живопис в Национален конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика и номинация за финалния конкурс, гр. Стара Загора

2012 г. – регионална номинация за живопис в Национален конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика за финалния конкурс, гр. Пловдив

2013 г. – награда на Есенния салон в гр. Стара Загора на името на Янаки Кавръков за високи творчески постижения.

2014 г. – регионална номинация за живопис Национален конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика за финалния конкурс, гр. Стара Загора

2015 г. – голямата награда на Есенния салон в гр. Стара Загора

2016 г. – награда на окръжна изложба „Рисунка“, СБХ, гр. Стара Загора

2016 г. – регионална номинация за живопис в Национален конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика за финалния конкурс, гр. Пловдив

2016 г. – награда на Община „Стара Загора“ на Международно квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“

2017 г. – награда за членство към „Асоциацията на Есенния салон в Париж“, Париж, Франция

2017 г. – сребърен медал за принос в изкуството на „Асоциацията на Френската академична общност“ ARTS-SCIENCES-LETTRES, Париж, Франция

2018 г. – регионална номинация за живопис за финалния конкурс Национален конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика, СБХ, гр. София

2018 г. – „Награда на името на Янаки Кавръков“ – Представителство СБХ гр. Стара Загора.

Снежана Маринова