За 12-и пореден път Празник на райската ябълка в село Хрищени

Празник на райската ябълка ще се проведе за 12-ти пореден път на 17 ноември (събота) в старозагорското село Хрищени. Повече от 140 стопани отглеждат дървото, което е станало символ на селото. Веднага след официалното откриване на празника в 11:00 часа на един от пилоните на кметството ще се издигне Знамето на Хрищени със символа, направил го световноизвестно селище – Райската ябълка, заедно със знамената на България и на Европейския съюз и ще прозвучи химнът на селото, а отец Николай ще извърши водосвет за здраве и берекет.

„Тази година празникът ще бъде още по-цветен, ярък и пъстър. Много сме радостни, че  със съдействието на Община Стара Загора самодейците ни от Група за автентичен фолклор „Райска ябълка“ имат нови носии – тракийски, които много се доближават до старата носия на жените от с.Хрищени. Нашите гости ще могат да си закупят от вече различни сортове райска ябълка, както и от много продукти, направени от вълшебния плод – сладка, сладкиши, ракия, за първи път – и компот. Ще има и базар на производители от с. Хрищени – световноизвестната ни лютеница, ядки, халва, чипс и др. Богатата програма на празника е от самодейни състави от близо и далеч“ – разказа за Долап.бг  сърцатият кмет на с. Хрищени Радка Желева, която е мотор и душа на известния вече в цяла България Празник на райската ябълка.

Като част от програмата са традиционните конкурси: за най-едър плод от райска ябълка, за най-пивка ракия от райска ябълка. За първи път майстор-сладкар от с. Хрищени ще предлага вкусни торти и сладкиши, от които може да си купите.

„За да сте здрави и засмени – яжте райски ябълки от Хрищени!“ е веселият девиз на селото, който и тази година, за 12-и пореден път ще събере малки и големи.

Райският плод расте в повече от 140 къщи в с. Хрищени. В селото живеят около 2000 души. Първите 16 дръвчета донесъл през 30-те години на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ.

Гърците напълно заслужено са  нарекли райската ябълка „diospyros”, което в превод означава „божествен плод”. Пътят на оранжевото бижу започва от Япония и Китай и стига до Америка и Средиземно море през 18 век, като първото му гостуване в България датира от 1935 г. Само 70 калории в една райска ябълка! Райската ябълка е сред най-нискокалоричните плодове, въпреки че в добре узряло състояние тя е много сладка. Една средно голяма райска ябълка съдържа около 15 грама въглехидрати, почти половината от които са във вид на диетични фибри. Така един плод набавя едва около 70 калории и предлага уникална възможност за допълване на всеки тип здравословно хранене.  Една райска ябълка може да ни осигури около 50% от дневните нужди от витамин A. Веднага след него по съдържание се нарежда витамин C, като с един плод може да си набавим около 20% от препоръчителния му дневен прием. Витамините от група B-комплекс също са добре представени в състава на райските ябълки. Така редовната консумация на този плод може да ни подсигури най-важните витамини, които организмът ни не може да синтезира сам. Райската ябълка е и богат източник на микроелементи с незаменима роля при протичането на редица жизнени процеси. Това са манган, мед, фосфор, калций, желязо.

Заповядайте на празника в Хрищени, голяма веселба е!

Уляна Кьосева, горд „Почетен селянин“ на с. Хрищени от 2006 г.