Стихотворението „Татковина“ от П. Р. Славейков стана химн на Второ основно училище в Стара Загора

С обявяване на стихотворението на Петко Рачов Славейков „Татковина“ за химн на едноименното Второ основно училище в Стара Загора, започнаха днес ежегодните Славейкови дни. Точно на обед на 12 ноември 2018 г. пред препълненото с ученици, родители и учители фоайе на първия етаж, беше огласено решението на училищното ръководство. Под диригентството на Даниела Димитрова, училищният хор за първи път изпълни химна. Аранжиментът е направен от Куку-бенд и подарен на школото лично от шоумена Слави Трифонов. В предстоящите прояви в Славейковите дни, хорът ще изпълни и други възрожденски песни, които се съдържат в диска.

Другото събитие в първия от 9-те празнични дни беше откриване на изложба от рисунки, вдъхновени от патрона на училището, който е и първият кмет на освободена от турското робство Стара Загора. „Славейкови слънца“ се нарича експозицията на малките художници, съобщи учителката по изобразително изкуство Гергана Вълкова. Повече от 100 са творбите на ученици от 1-ви до 7-ми клас. Те включват целия спектър от идеи, мечти, знания и пъстрия заобикалящ свят на децата.

От 12-ти до 20-ти ноември ще се реализират още много инициативи, уточни за dolap.bg зам.директорът Неда Русева. Една от красивите идеи е „Музикално междучасие“. Във всеки от дните през голямото междучасие, по местната радиоуредба ще звучат български възрожденски песни.

В часовете на класа са предвидени за разглеждане две теми: За учениците от начален етап – „Петко Р. Славейков – патрон на моето училище“, а в прогимназиален етап-,, Мястото на П. Р. Славейков в българската история и литература“. ,,Вдъхновени от Славейков“ се нарича презентацията на Радосвета Банкова (7а) и есето на Жани Янев. Това ще стане на 13 ноември 2018г. в актова зала.

,,Да започнем деня със Славейков“ – четене на литературни творби от патрона на училището ще се случва през всичките Славейкови дни във всеки първи час с учениците от начален етап.

На 15 ноември от 18:30 ч. в актовата зала ще бъде учреден клуб „България живее в мен“. Под ръководството на учителката Соня Рачева назад в годините е издавана книга под подобен надслов. Клубът ще бъде създаден с възпитаниците на г-жа  Рачева от 4 „в“ клас.

Тази година ще се проведе второто издание на Националния конкурс ,,Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“. В конкурса могат да участват ученици от 1-ви до 8-ми клас от цялата страна в три направления: рисунка, литературна творба и презентация. Конкурсът се провежда със съдействието на Регионалното управление по образование Стара Загора.

За активизиране и популяризиране на детското творчество на учениците от начален етап се обявява конкурс за стихотворение,рисунка,илюстрация по Славейкови произведения. Подготвя се и фотоизложба на тема – ,,Като Второ няма второ“, издаване на училищния вестник „Искрици“ и др.

Кулминацията ще бъде на 19 ноември от 18:30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ с рецитал ,,Златните стихове на П. Р. Славейков“.

Росица Ранчева