30 млади пианисти започват надпревара в конкурса „Класика и съвременност“

На 14 ноември 2018 г. от 18:30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора, с концерт на журито, започва 10-ото издание на Международния клавирен конкурс „Класика и съвременност“.

Класика и съвременност“ е изпълнителски форум за млади пианисти от всички възрасти – възпитаници на училища по изкуствата, школи по изкуствата, музикални паралелки, студенти от висши училища от страната и чужбина, уточни за dolap.bg художественият директор Мариана Маринчева. – Конкурсът се организира от НУМСИ „Христина Морфова“ и Община Стара Загора, със съдействието на Министерство на културата, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Ротари клуб Стара Загора – Берое и FOX Rooms Aparthotel Стара Загора“.

Четири са категориите и възрастовите групи на състезателите:

  • Пиано – до 10 г.; до 13 г.; до 18 г. и 32 години, ненавършени към 15.11.2018 г.
  • Клавирно дуо за 4 ръце: до 19 г. и до 32 годинисредна възраст на съставa.

Регламентът на конкурсната програма, равностойно съчетава съвременната тематика с непреходната класика и дава възможност да се разкрие най-доброто от творческия потенциал на изпълнителите във всеки етап от артистичното им развитие.

Настоящото издание на конкурса „Класика и съвременност“ ще ни срещне с много изявени пианисти, с богати творчески биографии с многобройни награди от конкурси и международни сценични изяви. Очертава се изключително силна конкуренция във всички възрастови групи.

Участниците са 30 възпитаници на националните училища по изкуствата в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора, на утвърдени музикални школи в Казанлък, Габрово и Ямбол и на музикалните академии в София, Пловдив, Кастелфранко Венето – Италия.

Стара Загора ще се представя от Ния Нейкова (най-малък участник в конкурса) и Виктор Ставров – I група, Филип Ставров – III група и Георги Белчев в най-голямата възрастова група.

Прослушванията са открити за публика и са със свободен вход.

Многоуважаваното жури е в състав академик д-р Атанас Куртев, проф. д-р Ростислав Йовчев – НМА „Проф. Панчо Владигеров и проф. Маркус Праузе (Виена). Програмата, която те ще изпълнят при старта на музикалното събитие на 14 ноември от 18,30 ч. в залата на РБ „Захарий Княжески“ включва произведения от Шуберт и Филип Павлов, Й.С.Бах – Фр. Лист и Роберт Шуман.

Всички участници в конкурса получават грамоти за участие. В първа възрастова група наградените получават предметни награди, а в останалите – парични премии. Наградените в IV група получават лауреатско звание

По решение на журито могат да се присъдят и специални награди – предметни и парични, осигурени от частни лица и организации: за ярко дарование; за най-добро изпълнение на класическа творба; за най-добро изпълнение на българска творба; за най-добро изпълнение на съвременна творба; за най-млад участник.
В заключителния концерт участват носители на награди по решение на журито
Конкурсът е включен в Националната програма за закрила на деца с изявени дарби.

Росица Ранчева