„Мисия Криле“ стартира яко с Дни на толерантността

На 08 ноември 2018 г. с откриване на пътуващата фотоизложба „Имам си една мечта“ във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ де факто започна дейността на новосъздадената в Стара Загора фондация „Мисия Криле“. Изложбата е посветена на децата бежанци и е осъществена от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф с подкрепата на УНИЦЕФ. Веднага след церемонията се състоя прожекция на документалния филм „Няма къде да се скриеш“ (Норвегия, Швеция). Лентата проследява медика Нори Шариф в продължение на 5 години на драматична промяна, предлагайки уникален достъп до една от най-опасните и недостъпни зони в света – “триъгълникът на смъртта” в централен Ирак.

През следващите дни предстоят още много интересни събития за Дните на толерантността.

На 12 ноември (понеделник) от 18:30-20:00 ч. е прожекцията на документалния филм „Пощальонът“ (България) – зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Село Голям Дервент в миналото е наричано Голяма порта, заради стратегическото му положение. То отново попада в центъра на международните събития, защото е първото населено място през което минават търсещите убежище бежанци. Забравеното село на границата с Турция се е превърнало в една тайна врата с Европа, а местният пощальон решава да се кандидатира за кмет, за да спаси все по-обезлюдяващия се Голям Дервент като го насели със сирийски бежанци. Основният му опонент затваря очи пред проблемите на бягащите от войната, бори се за затваряне на границата и за връщане на комунизма. Изборите за двама кандидати обаче не приключват след преброяването на бюлетините.

15 ноември (четвъртък) е „Ден на отворените сърца“. Той ще се проведе в Комплекса за социални услуги и е посветен на Международния ден на толерантността.

На 16 ноември (петък) от 18:30-21:00 ч. в Къщата на архитекта започва публично четене на литература, свързана с миграцията. Текстовете ще бъдат предварително обявени, а гостите ще имат възможност да се включат и да прочетат любимите си пасажи по темата.

Следва акустичен концерт на Ража и Илияна от Dead Man’s Hat. Под надслов “Опитай нещо различно“ ще започне дегустация на автентична кухня от Близкия Изток.
Необходимо е предварително запазване на места.

На 22 ноември (четвъртък) от 18:30-20:00 ч. е прожекцията на документалния филм „Кетермая“ (Великобритания, Ливан) – зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески”. На прашен хълм, заобиколен от маслинови дървета, децата на Кетермая играят далеч от ужасите на Сирия. Дните им преминават в игри и мечти, както дните на всички останали  деца по света. Но животът в ливанския бежански лагер никак не е лесен. Загубата на близките, липсата на дом, прекъснатото образование, както и белезите на войната, се усещат във всеки кадър на този необичаен портрет на детската невинност.

В месеца на толерантността „Мисия Криле“ провокира гражданите на Стара Загора да погледнат на различието като богатство, а не като заплаха. Докосвайки се до непознатото да осъзнаем, че то не е задължително плашещо, а по-скоро много по-близко до нас, отколкото си мислим. Входът за всички събития е свободен!

„Фондация „Мисия Криле“ е нова неправителствена организация. Регистрирана е от съмишленици, които работят в областта на социалната дейност и в подкрепа на уязвими групи деца и семейства“. Това съобщи за dolap.bg председателят Диана Димова. Идеята се ражда спонтанно с цел да се работи по- успешно и по-атрактивно за подкрепа на деца и семейства, които имат трудности. Основното послание е те да повярват в себе си и да поемат по нов път след преживяната криза вследствие на насилие. Две са направленията, по които се работи: “Предотвратяване и борба срещу насилието над деца и жени“ и „Подкрепа на деца и семейства сред бежанците“.

От 1 октомври 2018 г. Община Стара Загора повери Комплекса за социални услуги на деца и семейства на управлението на „Мисия Криле“, уточни Диана Димова. – В сградата, която се намира на ул. „Христо Ботев“ са Центърът за обществена подкрепа и Звено „Майка и бебе“. Работи се за предотвратяването на изоставянето на деца. Важен приоритет е да се намери подходяща среда за децата, които не могат да бъдат отглеждани от биологичните си родители.“

Около 150 семейства месечно ползват активно услугите на Комплекса за социални услуги. Екипът му е от 22 човека – основно експерти социални работници и психолози. Издръжката е по държавно делегирани дейности. Институцията е лицензирана към Държавната агенция за закрила на детето.

Услугата „Майка е бебе“ е на 24-часов режим. При всяко обаждане, във всеки момент от денонощието, екипът има възможност да настани майка в безизходица с бебе. Капацитет е от 8 майки с техните бебета. Това е едно от най-пълните звена в цяла България.

В момента се разработват нови проекти за предотвратяване и оказване на съдействие при онлайн-насилието, което се увеличава лавинообразно. Има десетки оплаквания и заявки от родители, които са тормозени по Интернет от непознати личности. Една от новите услуги, която се предлага през последните няколко години е „Синята стая“. Това е специално щадящо помещение за изслушване на деца, жертви на престъпления.

Комплексът съществува и е доказал своите възможности вече 13 години.

Основната ни задача е да бъдем близо до хората, да бъдем прозрачни и да имаме отговор на конкретни потребности, които те имат – уточни г-жа Димова. – Няма как да решим всички проблеми, защото това са около 160 семейства. Има нужда поне от още един подобен център, който Община Стара Загора предстои да разкрие през следващите 1-2 години. По този начин ще се облекчи работата на сегашния екип. Семействата, които се нуждаят от консултации, от помощ и подкрепа, никак не са малко“.

От 20 години Диана Димова се занимава със социална дейност. Първите 8 години работи на терен, на улицата с бездомни деца. „Това ми е един от най-хубавите периоди, сподели харизматичната млада жена.- Нямаше Закон за закрила на децата. Беше много тежко. Къпехме ги, хранихме ги , прибирахме ги по къщите си. Пред очите ми нещата се променяха. Помагахме по всякакъв начин. И до ден днешен тези деца продължават да се обаждат, дори от чужбина. Имат свои семейства, работа, реализация. Оставили сме им едни от най-красивите и цветни спомени. За мен организацията е следствие, не е нещо, което трябва да направиш първо. Тя е необходима по законите и нормативите, но трябва да имаш сърце, трябва да имаш кауза, да имаш идея и да тръгнеш да я реализираш, за да имаш принос към обществото. По същия начин подходих и към бежанците през последните четири години. Така се роди и идеята за Фондацията „Мисия Криле“ – да направим нещо ново, различно и полезно. Във времето дойде такъв момент, в който това беше необходимо и наложително. Надявам се, с крилете, както е част от името на организацията, да дадем криле на повече хора, които са с прекършени криле да полетят отново.“

Фондация „Мисия Криле“ е подкрепена от Обществен дарителски фонд и Български фонд на жените – Стара Загора, УНИЦЕФ и dolap.bg.

Росица Ранчева