Дни на толерантността през ноември в Стара Загора

Интересна програма от събития, в които има книги, филми, музика, фотография, поезия, живи истории, игри, вкусна храна от Близкия изток. Нещо различно, което ще докосне вашите сърца и сетива!
Вход свободен за всички събития! Всичко това е възможно благодарение на два проекта на Фондация „Мисия Криле“, съответно с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд – Стара Загора по проект „Нещо различно“ и Български фонд за жените по проект „Сближаване“.

8 ноември 2018 г. (четвъртък)

18:00-18:30 ч. Откриване на фото-изложба „Имам си една мечта“ във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора. Изложбата е посветена на децата бежанци и е осъществена от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф с подкрепата на УНИЦЕФ. С откриването на изложбата серия от събития през ноември, които отварят темите: Дом, Път, Миграция, Другите.

18:30-20:00 ч. Прожекция на документалния филм „Няма къде да се скриеш“, 2016 г., 86 мин. (Норвегия, Швеция) – зала първи етаж, РБ „Захарий Княжески“ – вход свободен. НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ ПОД 16 год.!
Филмът проследява медика Нори Шариф в продължение на 5 години на драматична промяна, предлагайки уникален достъп до една от най-опасните и недостъпни зони в света – „триъгълникът на смъртта“ в централен Ирак. Докато първоначално се заснемат истории на оцелели и надеждите им за по-добро бъдеще, докато американските и съюзнически войски се изтеглят от Ирак през 2011-та, конфликтите с иракските войски продължават и населението бяга в чужбина, придружено от по-голяма част от медицинския персонал. Нори е сред малкото, които остават. Когато „Ислямска държава“ настъпва към Джалавла през 2014-та и превзема града, на Нори също се налага внезапно да побегне, заедно със семейството си, насочвайки камерата към самия себе си.

12 ноември 2018 г. (понеделник)

18:30-20:00 ч. Прожекция на документалния филм „Пощальонът“, 2016 г., 82 мин., (България) – зала първи етаж, РБ „Захарий Княжески“ – вход свободен.
Село Голям Дервент в миналото е наричано Голяма порта, заради стратегическото му положение. То отново попада в центъра на международните събития, защото е първото населено място през което минават търсещите убежище бежанци. Забравеното село на границата с Турция се е превърнало в една тайна врата с Европа, а местният пощальон решава да се кандидатира за кмет, за да спаси все по-обезлюдяващия се Голям Дервент като го насели със сирийски бежанци. Основният му опонент затваря очи пред проблемите на бягащите от войната, бори се за затваряне на границата и за връщане на комунизма. Изборите за двама кандидати обаче не приключват след преброяването на бюлетините.

15 ноември 2018 г. (четвъртък)

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ СЪРЦА в Комплекса за социални услуги – отбелязване на Международния ден на толерантността.

16 ноември 2018 г. (петък)

18:30-21:00 ч. Публично четене на литература, свързана с миграция в Къщата на Архитекта. Текстовете ще бъдат предварително обявени, а гостите ще имат възможност да се включат и да прочетат любимите си пасажи по темата.

Акустичен концерт на Ража и Илияна от Dead Man’s Hat.

Кулинарно събитие : “Опитай нещо различно“ – автентична кухня от Близкия Изток.
Предварително запазване на места, вход свободен

22 ноември 2018 г. (четвъртък)

18:30-20:00 ч. Прожекция на документалния филм „Кетермая“, 2016 г., 78 мин., (Великобритания, Ливан) – зала първи етаж, РБ „Захарий Княжески“ – вход свободен
На прашен хълм, заобиколен от маслинови дървета, децата на Кетермая играят далеч от ужасите на Сирия. Дните им преминават в игри и мечти, както дните на всички останали деца по света.
Но животът в ливанския бежански лагер никак не е лесен. Загубата на близките, липсата на дом, прекъснатото образование, както и белезите на войната, се усещат във всеки кадър на този необичаен портрет на детската невинност.