Мартин Илиев е носител на „Златното яйце“ от Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“

24-годишният студент от София Мартин Илиев е новият носител на голямата награда на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. За стихотворението си „Като човек от равнината“, той получи „Златното яйце“ и правото организаторите – Община Стара Загора, Библиотека „Родина“ и Къща музей „Гео Милев“ да издадат през 2019 г. първата му стихосбирка. Премиерата й ще бъде по време на 36-ия поетически конкурс.

„Благодарен съм на журито и на организаторите за високата оценка и оказаната ми висока чест, каза развълнуван Мартин Илиев. – Давам си сметка, че от това „Златно яйце“ е тръгнал пътят нагоре на не един и двама вече утвърдени автори. Това отличие ме радва, но и много задължава. Ще се постарая да оправдая доверието!“

Специално за dolap.bg Мартин уточни, че е студент последна година по Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а намеренията му са да защити магистратура по същата специалност.

Вълнува ме разнообразието и учудването от света, удоволствието да откривам все нови и неподозирани територии в него, сподели младият човек. На въпрос на dolap.bg какво го прави щастлив, Мартин отговори така: “Със сигурност току-що присъдената ми награда от утвърдения Национален младежки конкурс „Веселин Ханчев“ ме прави особено щастлив. И поезията и литературата ме правят щастлив, и хубавите хора, с каквито е пълен светът“.

На старозагорци, които живеят в Града на поетите, лауреатът пожела: “Вдъхновяваща есен, щастливи дни и романтични нощи и гордейте се, много, че живеете в единствения град в света – на поетите“.

Третият ден на ноември 2018 г. ще остане в историята като поетичния ден на младите поети в Стара Загора. Той започна с приятната изненада на всички пътници в тролейбусите и автобусите, които на седалките намериха красиво оформени разноцветни картончета със стихове на старозагорски поети – Кирил Христов, Веселин Ханчев, Николай Лилиев… Красиво! Прекрасно! Вълнуващо!

После градът се изпълни с усмихнати, любопитни и любознателни момичета и момчета, участници в 35-тото издание на Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев”. В 17:00 ч., във фоайето на Радио Стара Загора, като встъпление към кулминацията на поетическия форум, поетесата Мария Донева, като виртуозна актриса, представи новата си стихосбирка „Щастливи времена“.

Тържествената церемония по обявяване на резултатите от конкурса и връчването на отличията и наградите се състоя в залата на Регионален исторически музей, преобразен от организаторите в естетски литературен салон. На фона на прекрасна музика, гостите и участниците в събитието разгледаха галерията от корици на първите издадени книги на наградените пред годините автори в конкурса, а върху разноцветни картончета прочетоха и запазиха за спомен ярки стихотворения на старозагорски поети. На видно място беше портретът на Веселин Ханчев и под него червена роза, в знак на благодарност и признателност. На пиедестал беше и жажданото от всеки млад участник в конкурса „Златно яйце“.

Това, което вече 35 години прави Стара Загора, е да подава ръка на поетичните дарования от цялата страна. Най-старият български поетически конкурс, посреща с отговорност, надежда и любов различни творчески поколения, за да се докоснат до атмосферата и живителната сила на липите и правите улици, по които са редили своите стихотворения едни от класиците на българската литература – Кирил Христов и Николай Лилиев, Гео Милев и Димитър Подвързачов, Иван Хаджихристов и Иван Мирчев, Веселин Ханчев…

Конкурсът е школа за таланти. Достатъчно е да се споменат имената на Венета Вълева, Камелия Кондова, Мария Донева, Елин Рахнев, Стоил Рошкев, Иво Рафаилов, Оля Стоянова, Йорданка Белева и мн.др., за да стане ясно, че действително конкурсът „Веселин Ханчев“ е трамплин към голямата поезия, семафор, който променя съдби и животи.

Жури в състав Марин Бодаков, Мария Донева и Иво Рафаилов е разгледало над 800 стихотворения на 80 участниците в тазгодишното издание. Марин Бодаков благодари на организаторите, „че ни осигуриха пълна свобода и пълна независимост при четенето на стихотворенията. Т.е. всичко лежи на нашата съвест!“

„Търсехме ярки образи и разпознаваеми гласове. Търсехме таланти, заяви Мария Донева, при обзора на „продукцията“. – Имаше творби и със свободен и в римуван стих. Имаше хубави образи, създадени с видим талант, макар и не съвсем завършени стихотворения. За съжаление повече от стихотворенията звучат декларативно, за важни теми се пише, но без поезия… Открихме участници и в минали издания, което е много хубаво. Приятна изненада бяха творбите на 14 и 15-годишните участници“, сподели с грижовност Мария Донева, която има вече зад гърба си 15 стихосбирки, издадени от „Жанет 45“.

В началото на вечерта бе представена стихосбирката „Лентата е почти изснимана“ на Надежда Тричкова, носител на голямата награда от 34-тото издание на конкурса. „Наградата се оказа мощен стимул да пише и да повярва в себе си”, каза редакторът Марин Бодаков. – Поколенията бързо се сменят и поетически мислят в нови, други рамки. Надежда влезе в „собствените си обувки“ и от нея очакваме още по-интересна и зряла поезия“.

За талантливи стихотворения с грамоти и предметни награди бяха отличени 12 автори: Айлин Топлеева, 23 г., Бургас; Александър Арнаудов, 19 г., София; Александър Габровски, 15 г., Варна; Анет Атанасова, 22 г., София; Анна Каменова, 14 г., Перник; Мария Гаралова, 22 г., с. Ракитово; Мила Рупчева, 16 г., София; Михаела Вълчовска, 21 г., Враца; Селин Ариф, 16 г., Силистра; Стамена Дацева, 23 г., Разград; Тея Монева, 24 г., Варна; Франческа Земярска, 23 г., Пловдив.

Втора награда получи Габриела Манова на 23 години от София за стихотворението „Тя пристигна с куфар и половина”. Трета награда заслужи 16-годишната Теодора Георгиева от Силистра за стихотворението „Кръговрат”.

„Радвам се, че конкурсът е трибуна за интелигентни млади хора. Благодаря, ви! Създавате наслада! Жалко, че е веднъж в годината! Нека да ви има”, каза преди връчване на „Златното яйце“ зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. – И още нещо: възхита от организаторите за естетиката, с която организират този конкурс, възхита от журито, от изпълнението на джазовата певица Надя Тончева, от водещата актриса от ДТ „Гео Милев“ Илина Илиева. Благодаря на вас, почитателите на поезията, които и тази година препълнихте четвърто експозиционно ниво на Регионалния исторически музей. Довиждане до 36-то издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“.

На 4 ноември в Къща-музей „Гео Милев“ се проведе традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито.

Росица Ранчева