“Аул БагаТур стана на 3 години! Гордост за Стара Загора!“

От 28 октомври насам в социалните мрежи не престава „снимкопотока“ от рождения ден на „Аул Бага-Тур“. Още същия ден кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, чакан и драг гост на събитието написа в профила си във Фейсбук: “Аул БагаТур стана на 3 години! Гордост за Стара Загора!“ С присъствието си на празника той изрази своята лична, като човек, но и много важна – като градоначалник – подкрепа за работата на Аула през тези 3 години. Факт е, че за всички тези 18 години от съществуването на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ мнозина обещаваха, но малцина подкрепиха реализирането на проекта като разрешиха ползването на общински парцел за изграждането на това оригинално и единствено по рода си прабългарско селище.

Това не може нито да се отрече, нито да се подмине, нито омаловажи. За трите години подрастващите, юношите, младите мъже и жени от „Бага-Тур“ със собствени сили и средства, с напълно доброволен труд, съградиха съоръженията и изпълниха пространството с живот и смисъл. В Аула има: централна арена за демонстрации и изяви, трибуни с покрив за зрители, плац за езда, VIP трибуни “Тронна зала”  в старинен стил с маси и столове за гости, площадка за “Историческа фехтовка”, малка „зала” с тепих за акробатика, голяма “зала” с дюшеме за бойни изкуства и танци, площадка “Детски кът” за игри, експозиционна “малка юрта” с възстановки на елементи от бита и военното дело, “Крепостна стена” за игри с лък от високо, площадка “Стрелба с лък” – оборудвана с мишени и изградена по всички изисквания на Световната федерация по традиционна стрелба с лък (WTAF), площадка “Голямото игрище” за игри, изискващи място и занимания с въртене на бич, работилница за занаяти и ремонт на екипировка, “Голяма юрта” (диаметър 8 м) – организирана за лекции и занимания в старинна атмосфера, “Съвещателна стая” – място за организиране и планиране на заниманията от ръководния състав. Всички площадки са застелени по изискванията за безопасност на децата при игри и занимания с противоударна настилка, тип изкуствена трева (близо 1500 кв м)

В Аул-Багатур се провеждат занимания по езда и дресаж на коне, стрелба с лък от земя и от кон, историческа фехтовка, бойни умения, пресъздаване на древни обичаи, занаяти и много други. Групите, които се занимават в Аула (Детска подготвителна група “Хуни” (деца между 5 и 9 години), Детска напреднала група “Хуни”, деца, занимаващи се в БагаТур от поне два сезона, Група “Пагане” – група за изучаване на древни танци, обичаи и участието на жената във военното изкуство, Група “Острието” – каскадьорската представителна група на БагаТур от напреднали багатури, Група “Беркут” – група за специализирани занимания по стрелба с лък и историческа фехтовка, Група за изучаване на Средновековната кухня. Официално участват общо 105 души от 5 до… над 50 години, отделно над 100 малчугани от Детска Градина № 10 “Светлина” са записани в група и обучавани редовно по системата на БагаТур.

Ето и няколко от „сладурести“ цифри в подробната статистика за събитията на територията на Аула: за три години 138 ученически групи с 4477 деца от цялата страна са били на посещения и занимания тук, както и 1577 деца са се забавлявали увлекателно и смислено в 182 празника в Аула, над 160 деца от страната и чужбина и техните родители са се включили в детски летни лагери по системата на БагаТур организирани в региона.

Ето и няколко от „сериозните“ цифри – багатурите за тези три лета са участвали в 102 прояви в страната и чужбина, в спектакли на Операта (в цели 12 оперни и балетни постановки) и на Драматичния театър (в пиесата „Цар последен“), на територията на Аула е имало над 20 възстановки, празници и събития с над 8000 посетители. През 2017 г. багатури участваха в игралните филми “Дамасцена”на режисьора Тодор Атанасов и “Воевода” на режисьора Зорница София Попганчева, а преди това в режисираните от Максим Генчев „Дякон Левский” и „На педя от земята”. На територията на Аула бе посрещнат и активно занимаван част от Дипломатическия корпус и пр.

За Райчо Гънчев, основател на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ изминаващата 2018 година е особено успешна за багатури – на Йордановден край Мъглиж бе реализиран спектакълът “Водици”, съвместно с Фолклорна танцова формация “Настроение”, багатурите участваха в Международни събори в Казахстан, Киргизстан, Унгария, в националната кампания „Бъди войник!“, спечелиха нов проект пред Министерството на младежта и спорта и пр. Делото, започнато от Райчо Гънчев, успешно продължават синовете му Явор и Горан.

Над 80 багатури, техните семейства и приятели се включиха в празника, облечени с традиционни старовремски одежди. Публиката, препълнила трибуните и Аула, бе възхитена от изпълнения на виртуозна езда, акробатики и работа с оръжия от кон, приветства участниците в древните игра „Кок Бору“, “Борба от кон” и др.

Изключителният празник в неделния следобед в Аул-Багатур бе организиран от младите багатури – Явор, Горан, Поли и Радост и с изключителното съ-участие на всички членове на Школа „Бага-Тур“. Отличителните им белези сред всички останали не са специалните дрехи, а… изразителните и вдъхновени погледи, гордата осанка, излъчваща целеустременост, стоманената им закалка и задружност, духовното единение.

Целта, поставена пред всички тях, която заедно с обществото се надяват да реализират във възможно най-обозримото бъдеще е: Аул Багатур да заеме подобаваща нему територия превръщайки се  в траен, стабилен и атрактивен Център – тип Онгъла на Аспарух, със солидни и трайни  съоръжения, съчетаващи архаичността с архитектурни решения и функционалност, посветена на заниманията в него.  Тази идея, възникнала преди 18 години в нашия град бе извикана за живот от нейния създател Райчо Гънчев и много негови последователи, превръщайки се в образователен, възпитателен и спортно уникален феномен върху основата на българската историчност и самосъзнание. „Това е пътят на залутаната в материалистична надпревара и топяща се в демографски срив днешна българска нация. Такъв е заветът на древните ни предци осъвременен тук и сега от техните наследници – Багатурите!” – и днес е по-убеден от всякога Райчо Гънчев.

Ние, от Долап.бг, силно се надяваме моженето (сиреч волята) в този случай да бъдат равни (поне) на желанието и то да се реализира!

Уляна Кьосева

Снимките са на Емил Енчев за Радио Стара Загора и на Димитър Сираков