Суровата поетичност на графиката – Втори графичен форум (галерия)

Трима автори – Недко Недков от Добрич, Тодор Овчаров, преподавател във ВТУ и Десислава Христова, преподавател в Художествената Академия в столицата бяха отличени с грамоти и парична награда от Община Стара Загора във Втория графичен форум. Изложбата с 56 творби на 34 автори може да разгледате в Зала „Байер“ до 14 ноември 2018 г. „За съжаление малко творци се занимават с графика, а с всяка година все по-малко. Това е световна тенденция“ – коментира Милен Алагенски, заместник-председател на СБХ -Представителство в Стара Загора и куратор на изложбата. Неговата лична машина за отпечатване на графики е в Зала „Байер“ и скоро, на 14 октомври, ще послужи на участниците в уъркшоп за овладяване на нови техники за печат на графики. Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ в Община Стара Загора откри изложбата на 1 ноември и връчи наградите на отличените художници.

Защо има отлив от графиката?! Човекът, който обича Красотата, остава в недоумение и без отговор. Влизаш в изложба с графики и попадаш в свят на стил, разчертан в черно и бяло. Категорично – стил, категорични два цвята. Няма лутане, заравяне в цветове, мотаене из лабиринтите им, изследване на сърцевината им. Два цвята. Точка.

Може би защото „Луд на шарено се радва“, а светът като цяло става доста налудничав, изнервен, невротичен. И се опитва да се лекува в цветове. А в графиката се „влиза“ като в средновековен манастир, в който има бледи стъклописи.

Както и да е, обясненията най-вероятно са чисто логични, не емоционални. Все пак радостно е, че цели 19 години в България, във Варна, се провежда Международното биенале на графиката. Че в графиката имаме прочути майстори като Иван Газдов – емблематичен с неповторимия стил, наречен от него самия „графикатура“. Създаден от художника в края на 80-те години от миналия век, той остава завинаги в аналите на световното изкуство, прескачайки националните граници. Графикатурата е артистична марка, регистрирана и запазена за територията на Европа и наложена с повече от 300 произведения ръчна сериграфия.

Графиката е най-древното изобразително изкуство. Наименованието й идва от гръцката дума графос – пиша, изобразявам. Изобразяване с бяло и черно. В чист вид понятието графика обхваща рисунката и всички видове графични техники (графиката в материал): гравюрата на дърво, дълбокопечатните метални техники: офорта, сухата игла, акватинтата и др., а също и литографията и ситопечата. Много хубаво и нагледно историята на графиката е обяснена тук:

http://sofiapress.com/grafikata-osnovata-na-vsichki-vizualni-zikustva/

А ако искате да усетите нейната нежна строгост, сурова поезия, но и невероятната й дълбочина – може да разгледате изложбата на Втория графичен форум Стара Загора 2018 в Зала „Байер“.

Уляна Кьосева