Младият пианист Евгени Станев с първа самостоятелна изложба

Евгени Станев, петокласник от НУМСИ “Христина Морфова“ откри своята първа самостоятелна изложба на 31 октомври 2018 г. в залата на Школата за изобразителни изкуства при НЧ “Родина-1860“.

Да, горното изречение е съвсем вярно написано!

Младият пианист от класа на Павлина Кангалова е чудесен художник и приложник. В Школата твори от петгодишен. „Моля ви, умолявам ви да ме запишете на това Изкуство“ – казва Евгени на родителите си, когато от детската градина ги завели да посетят Школата.

И така, детето на  музикант и литератор (Младен Станев, хормайстор в Държавна опера – Стара Загора и Стела Стоянова, преподавател по български език и литература), племенник на известен керамик (Вълкан Станев) и на изкуствовед (Мария Станева), внук на писател (Иван Станев) и на учителка по литература, Евгени, засега, съвместява в своя живот две изкуства, които явно отлично се допълват. (Почти сме сигурни, че е много добър и с родния език като писане и изразяване, както са добри неговите родители и роднини.)

„Това, което е характерно за творбите на Евгени е линията. Тя е много характерна, богата, артистична. Той построява композицията си не само и единствено по хоризонтала, а я надгражда във височина. Интересува се и претворява архитектурни форми от различни епохи, има архитектурна мисъл. Евгени е емоционално, интелигентно, артистично дете, има оригинално мислене. За тези години в школата има много сериозно развитие и то както в приложните изкуства, така и в изобразителните“ – казва Мариана Алипиева, директор на Школата.

Изложбата на Евгени е третата самостоятелна изложба на възпитаник на Школата и може да я разгледате в рамките на месец ноември.

Досега младият Евгени Станев има награди от конкурси по пеене, а тази самостоятелна изложба „влиза“ директно в артистичната му биография като безспорен успех. Картините му (пастел, акварел, молив) според наблюдателя на Долап.бг, са нежни, с много красив подбор и съчетание на цветове. Ако се развие в рисуването с молив, вероятно ще е бъдещ аниматор на Дисни. Ако се развие в архитектурата – със сигурност ще проектира едни от най-оригиналните и поетични бъдещи сгради на България. Ако продължи с дизайн (обърнете внимание на рисунката на вазата) – светът, който създава, ще е естетски от най-висока класа.

При всички положения, в каквато и насока на Изкуството или извън него да се развие, Евгени ще създава Красота.

На добър час, младежо!

За Долап.бг от наблюдателя Уляна Кьосева

Снимки – от личен архив на Маестро Младен Станев, горд родител на младия художник Евгени Станев