С поклон и стотици стръкчета цветя, старозагорци почетоха Деня на народните будители

На 1 ноември 2018 г., пред мемориала на Митрополит Методий Кусев в началото на парка, който носи неговото име, Община Стара Загора организира общоградско тържество, по случай на Деня на народните будители. Посветен е на делото на книжовниците, просветителите и борците за националното освобождение. Това са онези хора на духа, на словото и действието, които през вековете са запазили духовните ценности на нацията и нейния морал: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски и Неофит Бозвели, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Свети Йоан Рилски и Георги Сава Раковски, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Митрополит Методий Кусев и още стотици радетели за българското самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители е честван официално през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с Указ на цар Борис ІІІ е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. От 1945 г. комунистическият режим забранява празника. Честването му се възобновява със Закон от 28 октомври 1992 г., когато е обявен за Ден на народните будители.

Първият ден на ноември се събуди от песента на църковните камбани. Два лъча от ученици тръгнаха към Паметника на Митрополит Методий – единият от парк „5 октомври“, от мястото, където преди 139 години на 5 октомври, е положен основният камък за възстановяването на опожарения от турците град Стара Загора. Другият лъч – от църквата „Св. Теодор Тирон“, от южната страна на която се намира гробът на дядо Методий. Той е починал на 1 ноември 1922 г. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи заупокойна света литургия в храм „Св. Вмчк Теодор Тирон – Аязмото“. След края на службата, владиката, областният управител Гергана Микова, заместник-областният управител Петя Чакърова, заместник-кметът Иванка Сотирова, общински съветници, свещеници и миряни се поклониха пред гроба на дядо Методий.

Да засвидетелствуват своята почит и преклонение пред онези заслужили българи, които през вековете са дали и дават приноса си за запазване и издигане на българската ни духовност, а с това и на цялата ни нация, пред паметника на дядо Методий се събраха с цвете в ръка стотици деца, ученици и учители, учени, просветители, дейци и творци на българската художествена култура, много граждани.

Митрополит Киприан отслужи молебен за здраве и дълголетие, след който поздрави събралите се деца, ученици, будители и граждани:

„Днес в цялото дивно многообразие на духовно просвещение на българския народ отбелязваме паметта на всички народни будители, възраждащи националния дух по българските земи, хора, които са ни близки по кръв, чиито живот се е преплел с най-решаващите събития в нашата история, каза в словото си Старозагорският митрополит Киприан. – Народните будители ни откриват във всеки век, във всяка епоха, съгласно изпитанията на времето, винаги новия, но вечният Христов образ. И така ние можем да познаем тяхното лице и непознатия лично, но близък, сроден на нас човек, който ни вълнува и открива цялото величие и красота на нашата църква. Може би ще кажете, че понякога благодатта сама стига до нас. Но кой от нас може да каже, че това става не без застъпничеството на божиите угодници, а именно голямата плеада народни будители. Те са сродни и близки с нас. Но ако се взрем в себе си, можем ли да кажем, че мечтаем да отразим техните изключителни черти в нашите съвременни души? Не търсим ли ние обезпеченост и неуязвимост, сила, а не поражение, слава, а не унижение? Намираме ли в себе си това безкрайно, с нищо несъкрушимо търпение, каквото са имали нашите народни будители?

И тъй, обични в Господа, няма нищо по-голямо от любовта, с която да положат душата си за своите приятели. И най-важното е ние християните да бъдем тези, които винаги и навсякъде с живота си да свидетелствуваме за Бога и помним нашата свята памет.

Нека този свещен ден краси престола на Всевишния, за да закриля скъпата ни родина от всяко зло, а нас да омъдрува да вървим по дирята на нашите предци в духа на техния свещен завет- вярата в Бога, любовта към родината, единство в мисли и многообразие в дела. Всички във всичко да подражаваме на делата им на полза роду болгарскому. И това ще бъде утеха на духовната им награда за техните подвизи.

Имайки пред себе си примера на нашите родни будители, да молим Господа да ни укрепява в християнския живот. Ние трябва да се радваме и утешаваме, че не сме сами, но имаме на небесата, нашите покровители и ходатаи, които виждат всички наши нужди и чуват всички наши молитви, вопли и въздишки. Именно примерът на будителите може да ни вдъхнови да водим истински живот, да не изпадаме в ридание за собственото си спасение, а да се подвизаваме, както са се подвизавали и отстоявали вярата нашите родни будители.

Нека днес отново изпросим тяхното застъпничество пред Бога, та те със своите молитви да изпросят за нас Божията милост и благодат навеки. Амин!

Честит и благословен празник на всички за много и много години!“, завърши словото си архиереят.

Слово за Деня на народните будители произнесе и областният управител на област Стара Загора Гергана Микова:

„Днес трябва да сме изключително горди и признателни! Горди, защото сме наследници на един достоен народ, който е преминал през вековете без да прекланя глава. Признателни, защото сме наследници на тези десетки знайни и незнайни будители, които са ни пренесли светлината през вековете.

Не случайно днес сме пред паметника на Митрополита-будител – първият старозагорски екзарх, който е напътствал своето папство. Който се е грижил за духовното просветление, но в същото време се е грижил и за това, да е жив духът на Стара Загора. Да е жив духът на България. Да имаме онова, което днес искаме да предадем на идните поколения. Да пренесем и да подарим и на света това, което той е нямал. Защото ние сме горд народ. Защото сме доказали, че можем да оцеляваме въпреки всичко и срещу всички. Защото можем да бъдем заедно, когато ни е тежко. Защото трябва да бъдем заедно, когато се покланяме пред нашите герои. Ако искаме да има бъдеще за нашите деца. Ако искаме да продължаваме да светим, а не просто да тлеем. Ако искаме да бъдем икони-такива, каквито са били тези, на които се покланяме днес, каза Гергана Микова.

Нека не забравяме, че и днес има будители. Голяма част от тях, най-вероятно, ще останат незабележими. Ще останат тихичко да светят и да пръскат светлина наоколо. Нека се поклоним и на тях и не ги забравяме. И да научим децата си да бъдат истински българи, за да пребъде майка България.

Поклон, будители! Честит празник!“ – заключи в емоционалното си слово областният управител.

Венци на признателност към делото на народните будители бяха положени от името на Община Стара Загора и Общинския съвет, от областния управител и от Старозагорската митрополия, от ПГЕ „Джон Атанасов“, гирлянди от Второ и Шесто основни училища, от политически партии, обществени организации, десетки деца, ученици и граждани.

В общоградското тържество участваха още Общинският духов оркестър с диригент Тенчо Желев, Октет „Св. Йоан Дамаскин“ с диригент Стефка Минкова, Ваяна и Едислав от Детска театрална школа от Център за подкрепа на личностното развитие с ръководител Биляна Райнова, актьорът Христофор Недков.

Росица Ранчева