Стара Загора може да бъде столица на духовността в България

В навечерието на Деня на народните будители, на 31 октомври 2018 г., на тържествена церемония Стара Загора отличи своите нови будители. Залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се оказа малка, за да побере хората на духа – учители и учени, дейци и творци на културата.

Празникът започна с  изпълнение на Химна на будителите от Детски хор при НУМСИ „Христина Морфова“ с диригент Стефка Минкова. Децата и публиката изпяха и най-българската песен „Питат ли ме де зората ме огряла първи път…“

„Будители на Стара Загора, тази препълнена зала ми дава надежда, че българската духовност ще бъде съхранена. Защото всички тук присъстващи сме стожери на тази необходимост в днешно време“ – каза в словото си  заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.  – „Ние сме хората, които трябва да преборим пошлостта и да възпитаваме.  Радвам се, че тук са и хората  на науката – представители на Тракийския университет. Радвам се от присъствието и отношението на младите хора, които са редом до нас. Гордея се, че Стара Загора има своите будители, имало ги е във времето, ще ги има и занапред. Поклон пред Вас, будители на духа и духовността. Чрез вас ние ще защитим претенцията Стара Загора да бъде столица на духовността! Нека всички ние, колкото можем повече да даваме от себе си, за да пребъде българщината! Честит да бъде този Ден!“, каза заместник-кметът Иванка Сотирова.

По добра отколешна традиция в навечерието на Деня на народните будители кметът на Стара Загора присъжда наградата „Анастасия Тошева“ за значим принос в областта на образованието.

За индивидуалното отличие са номинирани Таня Маджарова – учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, Патриция Ахчиева – учител в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Петрович Павлов“ и Теменужка Йонкова – старши учител в ОУ „Кирил Христов“.

Индивидуалната награда „Анастасия Тошева” заслужи Таня Маджарова за многобройни успехи на нейни възпитаници на  национално и международно ниво, за разработени и финансирани от Европейската комисия четири проекта по Програма „Еразъм+“, за проекта „Моята, твоята, нашата споделена културна идентичност“, получил Сертификат за оценка на Европейската комисия за най-добри проекти в областта на образованието и младежта. проекти.

„Благодаря на колегите и на учениците, с които съм реализирала тези проекти, както и на учениците от моя клас, които са тук и които най-много ме вдъхновяват“, сподели Маджарова под бурните овации на своите възпитаници.

За колективната награда „Анастасия Тошева“ са номинирани две детски градини – No 8 ”Българче“ и No 10 „Светлина“.

С колективната награда „Анастасия Тошева” за 2018 г. бе удостоен Педагогическият колектив на Детска градина „Светлина“ за работа по проектите: “Училищна мрежа за програмите „Екоучилища“ и „Учим за гората – модел за успешно сътрудничество за устойчиво развитие, опазване на околната среда и екологично образование“, „Големият лов на растения“, Първа награда в конкурс за Екокод на Българското движение „Син флаг“, проект „С грижа за всяка капка“;  за съвместни инициативи с Държавна опера, Драматичен театър и Куклен театър; за международни контакти с реализирани проекти „Устойчиво образование сред природата“, „Европейски корени“, „Засади дърво за мир“, „Да играем заедно“ по Програма „Еразъм+“.

„Екипът на „Светлина“, окрилен от обич, търпение и ентусиазъм, ще продължи да върви напред, за да остане верен на детството“, каза директорката Йоанна Димитрова.

За пръв път тази година бе връчена наградата „Млад учител“. За нея бяха постъпили предложения за Маринка Иванова – преподавател в ПГЕ „Джон Атанасов“, Стелиана Кисьова, Петко Танев, Гергана Стратиева, Дарина Петкова и Ани Пенева – всички учители в ОУ “Св.Никола“. Първата носителка на плакета „Млад учител“ стана  Гергана Стратиева .

„Любовта на децата е това, което ме мотивира и ме движи, за да бъда по-добра всеки ден“,

Всички награди връчи зам.-кметът Иванка Сотирова. Всички номинирани получиха грамоти от Община Стара Загора.

Председателят на Съюза на учените в Стара Загора доц. д-р Васил Хаджиилиев обяви носителите на наградата  „Будител на Стара Загора” за 2018 г. Тя се присъди на д-р Иван Аяров, общественик, дългогодишен председател на Народно читалище “Св. Климент Охридски – 1858 г.” и на Боряна Каниду, член на Управителния съвет на Сдружението за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“.  Отличените получиха  пластики и грамоти. Те ще посетят и европейската столица Брюксел, по покана на евродепутатите Ева Майдел и Асим Адемов. Над 50 Почетни грамоти получават и членовете на Съюза, които имат кръгли годишнини и юбилеи през 2018 г.

Музикални поздрави към хората на духа отправиха пианистите Виктор и Филип Ставрови, ансамбъл „Зорница“, който изпълни авторска песен на д-р Иван Аяров и приятели на Боряна Каниду.

Празника на духовността уважиха областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, Татяна Димитрова, директор на Регионално управление на образованието, омбудсманът Надежда Чакърова,  доц. д-р Васил Хаджиилиев, председател на Съюза на учените в Стара Загора, както и Ангел Филипов, част от екипа на евродепутата Асим Адемов.

На финала беше прожектиран документалният филм „Митрополитът – будител“ посветен на живота и делото на Старозагорския митрополит Методий, чиято 180-годишнина от рождението се чества през 2018 г. Сценарист на филма е Гергана Микова.

Росица Ранчева