Проф. Минко Балкански е Будител на 2018 г.

Жури в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Милен Врабевски, проф. Пламен Павлов, Добрина Чешмеджиева, Кирил Калев, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова определи късно снощи 10-те имена в кампанията „Будител на годината“ за 2018 на програма „Христо Ботев“ на БНР. Днес стана ясно, че журито единодушно е определило за „Будител на годината“ световно известния физик проф. Минко Балкански, Почетен гражданин на Стара Загора.

Според професора да бъдеш будител означава: “Да предизвикаш хората да имат по-активно отношение към обществото, да погледнат и към другите хора. Родителите трябва да знаят, че е много важно да възпитават децата си… За мен признанието е важно. Но по-важно е младите да разберат, че има хора, които мислят за тях и им отварят вратите към света“.

Проф. Минко Балкански е основател на „Национален институт за образование“. Фондацията му „Миню Балкански“, която носи името на неговия баща, издирва, подпомага и подготвя талантливи български деца за кандидатстване в престижни международни научни институти. Под ръководството на 91-годишния проф. Балкански, старозагорското село Оряховица се превърна в образователен национален и международен център за обучение и възпитание учители и талантливи ученици по голям спектър от науката – математика и информатика, физика, езици, музика и пр. Десетки са обявените конкурси и състезания, стипендии и пр.

Професорът задължително се връща по няколко пъти в годината в с. Оряховица, а в свободното си време взема уроци по пиано и солфеж.

За отличията „Будител“ тази година се състезаваха 11 проекта на родолюбиви българи, живеещи у нас и в чужбина. Кампанията се проведе за пети пореден път, като програма „Христо Ботев“ на БНР т. г. се включи като инициатор на официалната церемония.

Тази година има и специална номинация на екипа на сутрешния блок на програма „Христо Ботев“ на БНР „Нашият ден“, която е за Крис Захариев. Захариев е най-младият номиниран. Едва 19-годишен, той осъществява проекта „Да се изгубиш нарочно“, в който заедно със свои приятели показва красотите на най-затънтените кътчета в България и незабравими човешки истории за добрината на хората, живеещи на село. Пътуването е разказано в уебсериал.

Голяма част от проектите са осъществени от млади хора със средна възраст 25-26 години. Това са „Златната ябълка“ на Студио „Змей“, „Българите, забравените постижения“.

Мартин Граховски (на 24 години), израснал основно в Канада и САЩ, е автор на поредицата „3 минути България“.

Сред будителите се откроява и оперната прима Ина Кънчева, която живее в Австрия, но нейната фондация „Културни перспективи“ проправя пътя към авангарда на млади български творци. Тази година Ина влезе сред будителите с проекта си за национална стипендия „С усилия към звездите“.

Откроява се и грижата на зрялото поколение от нашите будители към децата и тийнейджърите. Актьорите Анимари Димитрова и Златко Златков са посветили живота си на обучението на деца от най-уязвимите социални слоеве със своето училище по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“.

Писателят и издател Захари Карабашлиев пък вярва, че в училищата на родната му Варна ще влизат разказвачите на истории. Защото литературата не е задължителен материал, а вдъхновението да споделяш с най-видните български и чужди писатели, журналисти, спортисти, изпълнители.

Михаил Стефанов попада в престижната класация с проекта си за най-важните умения в живота „Мини машини“.

Две номинации се открояваха тази година заради нетипичните сфери на влияние. Биляна Савова, артдиректор на популярно списание, успява да промени представите за множествената склероза като заболяване и преодоляването му. Тя споделя своя опит със стотици хора чрез фондация „Мога сам“.

Мартин Ганев пък е първият работодател, който влиза в номинациите заради всеотдайната си работа в с. Борима, непрекъснатото увеличаване на работните места и биоземеделието, което развива в с. Поляна.

Голямата награда „Будител на годината 2018“ е пластика на скулптора Александър Пройнов, наречена „АЗБУКИ“. Пройнов има десетки самостоятелни изложби у нас и в Европа. Изработил е над 2000 малки пластики. Автор е на символа „Зевс и Европа“, негова е бронзовата пластика „Св. Йоан Кръстител“, която Цецка Цачева връчи през 2010 г. на папа Бенедикт ХVI.

„Издирването и подпомагането на млади таланти не е само мисия на проф. Балкански, това е и наша мисия“, каза директорът на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев.
Отличията ще бъдат връчени на церемония тази вечер.

Те палят свещ, вместо да проклинат тъмнината.
Те са промяната, която искат да видят в света.
Те създават добро за много хора.
Те са Будителите на България днес.
Dolap.bg