Иван Аяров посвети стихотворение на Митрополит Методий Кусев

„С резеца на горяща свещ“ се нарича стихотворението, посветено на Старозагорския Митрополит Методий Кусев от д-р Иван Аяров. Това е станало през 1995 г. Година преди това, по негово предложение, в качеството си на секретар на Народно читалище „Св. Климент Охридски“ Настоятелството „награждава посмъртно с голямата награда на читалището – бронзова статуетка на светеца в цял ръст Митрополит Методий Кусев за изключителните му заслуги към българското читалищно дело, просвещението и духовността на българския народ“. Статуетката и грамотата са получени на 24 ноември 1994 г. лично от Митрополит Панкратий.

„С този наш жест искахме да отдадем дължимото на двамата великани на българския дух и вяра, и двамата от един и същи роден край – Св. Климент и Митрополит Методий“, обясни за dolap.bg д-р Аяров.

В НЧ „Св. Климент Охридски“ любовта и уважението към един от духовните бащи на нацията ни, към един от всепризнатите 100 велики българи и Почетен гражданин на Стара Загора  Митрополит Методий нарастват и през 1996 г. се учредява Сдружение „Митрополит Методий Кусев“ с председател д-р Иван Аяров.  Целта е защита на неговата свидна рожба – Аязмото, съгласно идеите на Митрополита. В Сдружението доброволно се включват именити старозагорци, учени и близки на Митрополит Методий.  Известни са дейностите на Сдружението по осигуряване на водоснабдяването на Аязмото, изявена и отстоявана позиция  срещу възстановяването на ресторант „Аязмото“ на върха му, в непосредствена близост до църквата „Св. Теодор Тирон“, запазване на духовното присъствие на архиерея.

На 1 ноември 2018 г. се навършват 96 години от блажената кончина на Митрополит Методий. Ден преди това, на 31 октомври т.г., д-р Иван Аяров ще получи признанието на старозагорци и ще бъде обявен за „Будител на Стара Загора 2018 г.“.

Росица Ранчева