Съюзът на учените – Стара Загора – с европейски измерения

Освен Ден на народните будители, от 1991 г. 1 ноември е обявен и за Ден на българската наука. За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година, с Указ на цар Борис III, е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. Това са трудни времена за България – три години след подписване на Ньойския договор българското общество изпитва остра нужда от духовни стимули и ги намира в наследството от идеи на най-мъдрите българи.

От 1945 г. комунистическият режим забранява честването на Деня на народните будители, чак до 1992 г. Тогава, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г. се възобновява традицията на празника. Идеята за възстановяването му е на професор Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“.

„Съюзът на учените в България съществува от 1944 г., а клонът в Стара Загора е основан през 1961 г. под името „Съюз на учените – клон Стара Загора“, уточни за dolap.bg председателят на Управителния съвет доц. д-р Васил Хаджиилиев. – Като клон на СУБ – София, той съществува до началото на демократичните промени в България. След това се пререгистрира като Сдружение с нестопанска цел „Съюз на учените – Стара Загора“. Броят на членовете днес е около 120 човека, които са обединени в 10 секции, включително „Чуждестранни учени“ и „Студенти и докторанти“. Преживял добри и лоши дни, днес СУ – Стара Загора участва активно в научния и обществен живот на област Стара Загора“.

Много и разностранна е дейността на СУ – Стара Загора. Традиционно в началото на месец юни на Старозагорските минерални бани се провежда Международна научна конференция. През 2018 г. форумът се организира под мотото „Българското европредседателство – иновации и просперитет“. Тенденция е все по-голямо участие на млади учени, студенти и докторанти.

СУ – Стара Загора издава две научни списания. Първото „Science and technologies“ излиза осма година. В него могат да се отпечатат научни статии и съобщения на български, руски, английски и другите официални езици на ЕС. Второто списание „Science & Research“ е само на една година, но има амбициите да следва съвременните изискванията за научен обмен и излиза само на английски език.

От три години СУ – Стара Загора успешно участва в редица проекти съвместно с Тракийски университет – Стара Загора и „Мини Марица – Изток“ ЕАД. До края на годината ще бъде финализиран мащабен проект, финансиран от Европейската банка за развитие на тема „Извършване на проучване и анализ на ресурсите на местното биологично разнообразие и оценяване на потенциалните въздействия от изместването на река Сазлийка“. В проекта участват около 50 учени, предимно от Стара Загора.

Съюзът на учените се старае да поддържа широки международни научни контакти. Негови членове са учени от Индия, Тайван, Русия, Беларус, Турция, Македония, Полша. Сключен е договор за сътрудничество с университета в гр. Уляновск, Русия. Съвместно с UNIFY, Холандия в Стара Загора ще се разкрие център, в който ще се предоставя актуална информация за обучение в Холандия.

През 2016 г. с решение на Управителния съвет, под логото „От старозагорци за старозагорци“ Съюзът на учените – Стара Загора учреди ежегодна награда „Будител на Стара Загора“. Тя е индивидуална и се връчва в навечерието на Деня на народните будители на личности, които “с перо, мисъл, слово и дело са обогатили знанието, културата, историята и интелектуалния хоризонт на Стара Загора”. Пластичният знак на наградата е дело на скулптора Тодор Попов.

През 2017 г. нейни първи носители станаха математикът Любомир Любенов, адвокатът Георги Туртуриков и композиторът акад. Кирил Тодоров. За избора на номинации на предложените за наградата кандидати бе съставен инициативен комитет от видни старозагорци.

Две са номинациите за “Будител на Стара Загора” – 2018 г. Това са обществениците д-р Иван Аяров, дългогодишен председател на Народно читалище “Св. Климент Охридски” и Боряна Каниду, член на Управителния съвет на Сдружението за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“. Това съобщи на брифинг председателят доц. д-р Васил Хаджиилиев.

Церемонията по връчване на високите отличия ще се състои на 31 октомври 2018 г., от 18:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. За втора поредна година форумът се провежда заедно с Община Стара Загора. В (условно казано) първата част Общината ще връчи почетното отличие „Анастасия Тошева“ за високи постижения в образованието. Втората част ще бъде за учените. Избраните за „Будител на Стара Загора“ ще получат от Съюза на учените пластики, Почетни грамоти и ще посетят европейската столица Брюксел, благодарение на евродепутатите Ева Майдел и Асим Адемов. Над 50 Почетни грамоти ще получат и членовете на Съюза, които имат кръгли годишнини и юбилеи през 2018 г.

След официалната част ще бъде прожектиран документален филм, посветен на 180-годишнината от рождението на Старозагорския митрополит Методий. На 1 ноември 2018 г. се навършват 96 години от кончината му.

Росица Ранчева