6 квоти за безплатно пребиваване на математици в Куала Лумпур осигури големият Любомир Любенов

„Имаме покана за участие от организаторите на първото издание нa SINGA (Singapore Math Global Team Challenge) – Сингапурското отборно международно състезание за деца по математика“. Това съобщи за dolap.bg големият български математик Любомир Любенов. „То ще се проведе от 16 до 20 ноември 2018 г. в столицата на Малайзия Куала Лампур. Първоначално получихме покана само за един отбор, но преди дни – и за още един. Т.е. разполагаме с шест квоти за безплатно пребиваване на малките ни математици в Куала Лампур. Организаторите правят голям реверанс към нас, тъй като оказват специално гостоприемство само на българските деца. Това означава, че заплащат всичките им разноски при пребиваването в тази далечна страна. В интерес на истината, организаторите на подобен математически форум винаги се обръщат към нас за участие, защото са сигурни, че ще направим качествена селекция. Ще изпратим добри състезатели, а те се стремят към сериозна конкуренция“.

Стара Загора, България, ще се представи с два отбора с ученици от втори и от трети клас. Състезателите се обучават в момента в Школата на Международна фондация „Миню Балкански“ в село Оряховица.

Отборите са съставени от по три деца от съответния клас, които имат участия и медали на международни състезания. Отборът на второкласниците е в състав Баян Елкин, Владимир Цаклев и Мая Мойкова. Баян и Владо са от Второ основно училище „П. Р. Славейков“. Баян е внук на математичката Емилия Крайнина, която дълги години беше успешен директор на Пето основно училище „Митьо Станев“. Всъщност, Мая е от София, но е дъщеря на възпитаничка на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, с хубави резултати на математически състезания и олимпиади.

В момента се сформира отборът на третокласниците.

Росица Ранчева