Списание 8 – в Стара Загора

На 10 ноември 2018 г., събота, от 14:30 до 18:30 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора „Списание 8 на живо“ на гости в Стара Загора. Форматът на събитието е еднодневен, с вход – свободен. На него любими автори на Списание 8 споделят очи в очи с читателите част от своите безценни практически познания в различни области. Списание 8, което излиза на 8-и всеки месец, българско научнопопулярно списание, което продължава духа и традициите на любимото на поколения българи сп. „Космос“, излизало от 1962 г. до 90-те години на ХХ в. Първият брой на Списание 8 излиза на 8 декември 2008 г. с тираж 6000. По-късно тиражът нараства до 19000. Представя популярна и задълбочена информация за науката, природата, алтернативната медицина, древната история и неочакваното, като с акцент и приоритет са откритията и новините от България, или свързани с хората в страната. Екипът на списанието е автор на два филма – „Глобална заплаха” (2014) и „Човек на вярата” (2016) и пет книги. За своята журналистическа, изследователска и популяризаторска работа списание 8 и негови автори са носители на много награди. Повече информация на  https://www.spisanie8.bg/

ПРОГРАМА:

14:30 ч. Ганета Сагова, гл. редактор на Списание 8 „Ти, лечителят!”

Как човек може сам да се излекува? Кои са скритите лечебни сили в организма ни и как да ги отключим? Според статистиката всеки българин  (броим дори пеленачетата) пие средно на месец лекарства за 45-50 лв. месечно! Фармацевтичната индустрия у нас всяка година отчита двуцифрен ръст. Но това прави ли ни по-здрави? Ръстът на смъртност в България расте, населението намалява. България е с най-високия темп на увеличаване на онкологичните заболявания в Европа. Темата става много лична, когато започнем да губим най-близките си хора – деца и родители, и когато децата се раждат все по-често с тежки заболявания, с които не можем да се справим. От създаването си (преди 10 години) Списание 8 активно проучва и пише по тази болезнена тема: описахме дейността на не един народен церител, разказахме за различни алтернативни методи. Отидохме чак до Филипините, за да видим с очите си дали наистина се правят операции с голи ръце и те спасяват ли животи. Срещнахме се с много хора, които са се излекували от „нелечими болести” и се убедихме…, че такива не съществуват.

15:30 ч. Патрик Смитьойс  „Последните ще бъдат първи”
Патрик Смитьойс е холандец, избрал да стане българин. Има привилегията да вижда и през двете гледни точки – на чужденеца и на местния. Той ще ни помогне да погледнем България от друг ъгъл и да установим, че тя има много силни страни, за които ние, българите, като че ли оставаме слепи. Патрик ще ни посъветва как да сменим оптиката, за да станем част от положителната промяна.

 

16:45 ч. доц. Христо Смолянов „Сакралната геометрия на Първата българска държава” 

Загадъчен космометричен код, базиран на Златното сечение, обединява свещените градежи на Първата българска държава. Това изумително откритие правят Симеон Пешов, президент на „Главбулгарстрой”, и доц. Христо Смолянов в статия, публикувана в Списание 8.

Оказва се, че предците ни са познавали до съвършенство съотношенията на сакралната геометрия. Ясни геометрични съотношения свързват Мадарския конник, Плиска, Велики Преслав, Омуртаговата могила и Свещарската гробница в Сборяново.

Всичко започва с измерването на разстоянията и GPS координатите на важните археологически обекти. Оказва се, че в тях няма нищо случайно. Разположението им показва съществуването на грандиозен сакрален проект на древната българска държава. Още по интригуващото е, че в него се възкресява мярата от съкровището от Варненския некропол – най-старото обработено злато в света!

Строителните шедьоври от Първата българска държава следват модела на Златна спирала. Той сам по себе си е забележителен, но в този случай не само символизира, а и на практика декодира връзката между космически и земни съотношения. Според древните българи светът е преди всичко система от пропорции. Това послание можем да декодираме от интелигентно организираното пространство, което е люлка на Първото Българско царство отсам Дунава.И още нещо: оказва се, че мерните единици на Шумер и Древен Египет имат общ прототип, роден в нашите земи хиляди години преди пирамидите.

17:45 ч. Атанас Скатов  „Как се сбъдват мечти”
Атанас Скатов е алпинистът веган, покорил върховете първенци на всеки от 7-те континента. Неговият нов проект е да изкачи 14-те 8-хилядника на планетата. Скатов ще говори за това как да реализираш мечтите си. Чуйте личната му история и препоръките му за постигането на трудни цели със силата на човешкия дух.